Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΘΑΝΟΥ - Δημοκρατία ημίχρονο 1...


Από τον G-G
Το θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών που εισηγείται η Θάνου είναι το σοβαρότερο θεσμικό ζήτημα που έχει εγερθεί μεταπολιτευτικά και ακουμπάει το μαλακό υπογάστριο της λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα.
Είναι απείρως σοβαρότερο των προσπαθειών χειραγώγησης από την κυβέρνηση των ΜΜΕ (διαγωνισμός τηλεοπτικών αδειών, ΔΟΛ), διότι για πρώτη φορά στα χρονικά ο Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός της χώρας εισηγείται ευθεία παραβίαση του Συντάγματος προς ίδιον όφελος.
Αυτό που καθιστά πιο εξοργιστική την πράξη της είναι η παντελής έλλειψη οιουδήποτε νομικού ερείσματος της προσπάθειάς της, που συνοψίζεται στα εξής 2 επιχειρήματα της ανακοίνωσής της:
1."Το θέλουν και άλλοι δικαστές, δεν είναι προσωπικό το θέμα"
2. "Μην βγάζουν οι επιστημονικές ενώσεις ανακοινώσεις, γιατί έτσι προσπαθούν να προκαταβάλλουν την απόφαση των συναδέλφων μου δικαστών, των οποίων προΐσταμαι"
Επιχειρήματα που πιο πολύ μοιάζουν βγαλμένα από ανακοίνωση της Scoda Ξάνθης, παρά από σοβαρό άνθρωπο και δη τον Ανώτατο Δικαστή μας.
Είναι θέμα λειτουργίας του Συντάγματος η απόφαση, κατ' επέκταση της ίδιας της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Τέτοια θέματα πρέπει να κατεβάζουν κανονικά τους πολίτες ενστικτωδώς, από δημοκρατικά αντανακλαστικά στους δρόμους. Όχι απεργίες και πορείες μονάχα όταν μας κόβουν το μισθό ή μας τσεκουρώνουν στο ασφαλιστικό.
Αλλά τα συνταγματικά δικαιώματα θεωρούνται κεκτημένο στη χώρα μας. Τίποτα δεν είναι κεκτημένο άοκνα. Αυτό ήταν και το βασικό motto του Obama τους τελευταίους μήνες προς τους πολίτες των ΗΠΑ ελέω Trump.
Και εκεί ξεκίνησαν πορείες και διαμαρτυρίες ως "watchdogs" της Δημοκρατίας και των ελευθεριών και όχι διότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα, όπως διάβασα κατά κόρον από τραμπο-απολογητές. Μήπως ήρθε και η σειρά μας;
G-G