Το τελεσίγραφο για εκλογές επιδόθηκε
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr/)
Μετά την διπλή κίνηση καλής θέλησης (αποδοχή δημοσίως του κόφτη για 2019-20 με μείωση αφρολόγητου και περικοπή συντάξεων) και την επιστολή μετανοίας που είχε προηγηθεί, η κυβέρνηση επέστρεψε στις απειλές περί εκλογών.Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες επέδωσε διπλό τελεσίγραφο:
- Εάν ως τις 20 Φεβρουαρίου και το προγραμματισμένο Eurogroup δεν υπάρξει κάποια ζωηρή πρόοδος στις συζητήσεις για την β’ αξιολόγηση τότε η κυβέρνηση θα σκεφτεί την άμεση προσφυγή στις κάλπες.
- Ομοίως εάν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τα τέλη Μαΐου και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές Ιουνίου, τότε επίσης η κυβέρνηση απείλησε ότι θα προσφύγει σε εκλογές, δεδομένου της αδυναμίας –πέραν αυτού του διαστήματος – να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι μακροοικονομικές προβλέψεις που τους συνοδεύουν.
Η αλήθεια είναι ότι πλέον το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν βρίσκεται στο χέρι της Αθήνας. Ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει και οι πρώτες επιπτώσεις εκδηλώνονται στην απροθυμία του επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem να «τρέξει» τα πράγματα. Ο Ολλανδός κεντροαριστερός πολιτικός ετοιμάζεται για μια εκλογική μάχη στα μέσα Μαρτίου που όλα δείχνουν ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα. Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η ήττα του να μετριαστεί και το λαϊκίστικο δεξιό κόμμα να μην πάρει τόσο υψηλά ποσοστά όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς στην περίπτωση που βγει πανίσχυρο, εκφράζονται αμφιβολίες για τις μελλοντικές εγκρίσεις από το Ολλανδικό κοινοβούλιο ακόμα και της απλής εκταμίευσης δόσης.
Στην Κομισιόν βλέπουν ένα μικρό «παράθυρο» κλεισίματος της συμφωνίας έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, κοντά στην εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ, αν και οι εν λόγω κύριοι σπανίως πέφτουν μέσα στις εκτιμήσεις τους. Παρεμπιπτόντως, δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την πρωτοβουλία Schaeuble για ανάληψη βασικού ρόλου στα προγράμματα από τον ESM, καθώς ένιωσαν να τους καπελώνει σε ένα θέμα που αποτελεί δική τους αρμοδιότητα.
Αντίθετα, ο ESM και επικεφαλής του (άνθρωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών) K. Regling είδε ως εξαιρετικά θετική την πρόταση, καθώς μετατρέπει σε ΔΝΤ Ευρώπης τον ESM.
Η στάση της ΕΚΤ και των στελεχών της δείχνει για την ώρα η πιο ευέλικτη. Βλέπουν πιθανή συμφωνία μετά τις Ολλανδικές εκλογές και είναι αποφασισμένοι να βγάλουν θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ακόμα και χωρίς αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα, οι πιο αισιόδοξες φωνές αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να δεχτούν και μια καλή δήλωση του Eurogroup με υποσχετική μέτρων για το χρέος, προκειμένου να εντάξουν και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καταγράφοντας με θετικό πρόσημο της εφαρμογή του QE που έλαβε εμβληματικά χαρακτηριστικά της θητείας Ντράγκι, παρά τις έντονες αντιδράσεις των Γερμανών.
Όλες οι πλευρές διαγιγνώσκουν πίσω από την δήλωση Schaeuble, περισσότερο ένα μονοπάτι πιθανής εξόδου (λόγω αντικειμενικών δυσκολιών) της Ελλάδας από το ευρώ, παρά μια επέκταση της τρέχουσας ή σύναψη μιας νέας δανειακής σύμβασης...