Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Άρθρο ότι ιεροκήρυκες του μίσους σε Αλβανία - Κόσοβο τροφοδοτούν ISIS


Ιεροκήρυκες του μίσους στρατολογούν τζιχαντιστές
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Από το σιδερένιο κλουβί στην αίθουσα του Δικαστηρίου Σοβαρών Εγκλημάτων των Τιράνων, οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές ιμάμηδες Genci Balla και Bujar Hysa και οι πέντε συγκατηγορούμενοι στενοί συνεργάτες τους επιχειρούν κάτι που παραπέμπει σε σόου.
Τη μια δηλώνουν πως δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο των «απίστων» και αξιώνουν να δικαστούν με τον νόμο της σαρία. Την άλλη φωνάζουν ότι δεν δέχονται συνηγόρους γιατί γι’ αυτούς υπερασπιστής είναι ο ίδιος ο Αλλάχ. Προσπαθούν κάθε φορά που παίρνουν τον λόγο να μετατρέψουν το εδώλιο σε βήμα προβολής του εξτρεμιστικού Ισλάμ και των θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» ή ακόμα και να εκτοξεύουν απειλές κατά των δικαστών. Ενας εξ αυτών προέβλεψε ότι δεν είναι μακριά η μέρα που ο «στρατός του Αλλάχ» θα καταλάβει τη Ρώμη, την Περσία και την Ινδία. Ενας άλλος είπε, απευθυνόμενος στον εισαγγελέα, «μην κορδώνεσαι πολύ, γιατί σε λίγο θα έρθει και η σειρά σου…», προκαλώντας την οργή του δικαστηρίου.
Οσο διαρκεί η ακροαματική διαδικασία, φανατικοί ισλαμιστές με σήμα κατατεθέν τη μακριά γενειάδα, το κουρεμένο «γουλί» κεφάλι και τα ημίκοντα παντελόνια, γεμίζουν ασφυκτικά την αίθουσα και το προαύλιο. Προσεύχονται, εκτοξεύουν κατάρες, απειλούν, όμως τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Μέχρι και τις ζώνες τούς βγάζουν οι αστυνομικοί προτού εισέλθουν στο κτίριο. Η «δίκη των ιμάμηδων» εξελίσσεται μήνες τώρα στην αλβανική πρωτεύουσα και προκαλεί όχι μόνο εσωτερικό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον. Οι ποινές, εάν κριθούν ένοχοι, φτάνουν μέχρι και τα δεκαπέντε χρόνια φυλακή. Το κατηγορητήριο είναι φορτωμένο με στοιχεία για ρητορική μίσους, προσηλυτισμό και στρατολόγηση πολιτών με προορισμό τις τάξεις ένοπλων εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ. Οι Balla και Hysa είναι ιμάμηδες σε τεμένη, στην πόλη των Τιράνων ο πρώτος και στα περίχωρά της ο δεύτερος. Κατηγορούνται ότι εκεί, στον χώρο της προσευχής των μουσουλμάνων, εκτός από το να προπαγανδίζουν την πλέον ακραία εκδοχή του Ισλάμ, στρατολογούσαν τους πιο φανατικούς νέους με προορισμό τις εμπόλεμες περιοχές στη Μέση Ανατολή. Σημαντικοί κρίκοι στην αλυσίδα αυτού του μηχανισμού ήταν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- και οι άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοί τους.
Σχέσεις εξάρτησης
Σε μία μόνο περίπτωση, ένας κάτοικος του χωριού Γκούρα στο Πόγραδετς, ο Ντιουλμπέρι Σούλι, ένας χαμηλών τόνων μουσουλμάνος, κατήγγειλε ευθέως τον Balla ότι ο γιος του πήρε τη σύζυγο και τα τρία ανήλικα παιδιά του και πήγε να πολεμήσει στη Συρία. «Ηταν πολύ θρήσκος και είχε στενή σχέση με τον ιμάμη. Σχεδόν εξαρτιόταν από αυτόν, τώρα ανησυχώ για την τύχη του και της οικογένειάς του, σίγουρα ο ιμάμης ξέρει που είναι», είπε. Ακόμα και φυλακισμένοι, οι δύο φανατικοί ιμάμηδες κατηύθυναν το δίκτυο στρατολόγησης. Ανδρες της αλβανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μετά τις επαφές που είχαν με Ιταλούς ομολόγους τους, άρχισαν να ερευνούν για τη δραστηριότητα των ατόμων που τους επισκέπτονταν στα κελιά τους, καθώς υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι οι δύο ιμάμηδες από τη φυλακή έδιναν κατευθύνσεις και εντολές στην ομάδα που στρατολογεί τζιχαντιστές, τους οποίους «φιλοξενεί» για ένα διάστημα στην Ιταλία και στη συνέχεια τους στέλνει στη Συρία.
Το κυνηγητό των ιμάμηδων δεν περιορίζεται όμως στην Αλβανία. Σε συλλήψεις, δίκες και φυλακίσεις προχωρούν οι Αρχές και στο Κόσοβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ακόμα και τη Βουλγαρία, όπου απλώνονται και λειτουργούν στους γενικά φιλήσυχους, έως τώρα, μουσουλμανικούς πληθυσμούς εξτρεμιστικά ισλαμιστικά δίκτυα με επίκεντρο μη ελεγχόμενα από τις μουσουλμανικές κοινότητες τεμένη. Τα Κοινοβούλια των χωρών αυτών της Βαλκανικής, σε μια προσπάθεια να πατάξουν τη διείσδυση του εξτρεμιστικού Ισλάμ και τη διάδοση του τζιχαντισμού, ψήφισαν σκληρούς νόμους και οι αστυνομίες τους συνεργάζονται όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες για την εξάρθρωση των ισλαμιστικών μηχανισμών που κατευθύνονται και χρηματοδοτούνται από αραβικές χώρες.
Αλβανία και Κόσοβο τροφοδοτούν ISIS
Ενδεικτικό της δράσης φανατικών μουσουλμάνων ιερωμένων είναι ότι δικαστήριο της Πρίστινας διέταξε τη σύλληψη του ιμάμη στην πόλη Γκνίλανε, Ζεκερία Τσαζίμι, ο οποίος θεωρείται ο κύριος εκφραστής της τζιχάντ στο Κόσοβο, ύποπτος για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Σε μια άλλη κίνησή της η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε άλλους δεκατέσσερις ιμάμηδες, μεταξύ των οποίων αυτόν του μεγάλου τεμένους της Πρίστινας, ονόματι Σεφτσέτ Κρασνίτσι, καθώς και τον χότζα της πόλης, και τους απέδωσε κατηγορίες για διάδοση θρησκευτικού φανατισμού.
Με την κωδική ονομασία «Δαμασκός», οι Αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξαπέλυσαν γιγαντιαία επιχείρηση σε τεμένη και σπίτια μεγάλων πόλεων της χώρας και συνέλαβαν δώδεκα άτομα, μεταξύ αυτών και ιερωμένους μουσουλμάνους, ως υπόπτους για τα αδικήματα της χρηματοδότησης τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, δημόσιας προτροπής σε τρομοκρατικές πράξης κ.ά. Πέντε εξ αυτών, ανάμεσά τους ο ηγέτης μιας ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης και αρχηγός των Ουαχαμπιτών της Βοσνίας, Χουσεΐν Μπόζνιτς, προφυλακίστηκαν και ορίστηκε δικάσιμος.
Από την άλλη, ο Σελβεντίν Μπεγκάνοβιτς, ιμάμης από το χωριό Τρνόβι στη Βορειοδυτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχει γίνει στόχος των σκληροπυρηνικών. Μέσα σε μόλις έναν μήνα δέχθηκε τρεις επιθέσεις λόγω της συνεχούς κριτικής που ασκούσε στους ισλαμιστές από τη Βοσνία που πολεμούν στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους».
Στη Βουλγαρία, που θεωρείται ο χερσαίος διάδρομος των Βαλκάνιων τζιχαντιστών στο «πηγαινέλα» τους στα μέτωπα της Μ. Ανατολής, η αστυνομία συνέλαβε τον ιμάμη Αχμέντ Μούσα Αχμέντ στην πόλη Παζάρτζικ με τις κατηγορίες της διασποράς ακραίας ιδεολογίας και σύστασης δικτύου επιμελητειακής υποστήριξης τζιχαντιστών που διέσχιζαν τη χώρα με προορισμό την Τουρκία και κατάληξη τη Συρία. Στη «δίκη του ριζοσπαστικού Ισλάμ», όπως ονομάστηκε, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και υψηλό χρηματικό πρόστιμο. Ομως οι διώξεις δεν πτοούν τους ιεροκήρυκες του θρησκευτικού φανατισμού που πολλαπλασιάζονται θέτοντας υπό τον έλεγχό τους ολοένα περισσότερα τεμένη, ενισχύοντας τα δίκτυα προσηλυτισμού και στρατολόγησης. Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην Πρίστινα έδειξε ότι, κατ’ αναλογία πληθυσμού, η Αλβανία και το Κόσοβο είναι οι χώρες που στέλνουν τους περισσότερους τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ. Μόνο από το Κόσοβο, πολεμούν στη Μ. Ανατολή πάνω από 800 τζιχαντιστές. Στην έρευνα αποκαλύπτεται η ύπαρξη δικτύου στρατολόγων ιμάμηδων με έδρα το Τέτοβο της FYROM. Οι φανατικοί ιεροδιδάσκαλοι φτάνουν εκεί όπου πληθυσμιακά η υπεροχή του αλβανικού στοιχείου είναι συντριπτική, από την Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Πακιστάν, Κατάρ κ.ά., και από εκεί διαχέονται σε Κόσοβο, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία και Βουλγαρία. Αυτοί προχωρούν στη στρατολόγηση νέων για τζιχάντ, φροντίζουν για τη μετάβασή τους στα πολεμικά μέτωπα και αναλαμβάνουν την προστασία των οικογενειών τους που μένουν πίσω.