Χάνουμε και την Αμερική
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Εταίροι και σύμμαχοι είναι εκνευρισμένοι με την Ελλάδα. Το κλίμα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ήταν χειρότερο από την αντίστοιχη σύνοδο του Απριλίου του 2010.
Οσοι είχαμε βρεθεί και τότε στο Ταμείο εισπράτταμε ανησυχία, προβληματισμό, ακόμη και περιέργεια, αλλά όχι τέτοια δυσφορία.
Οσοι είχαμε βρεθεί και τότε στο Ταμείο εισπράτταμε ανησυχία, προβληματισμό, ακόμη και περιέργεια, αλλά όχι τέτοια δυσφορία.
Σε συζητήσεις με στελέχη των θεσμών και σημαντικών χωρών, τις προηγούμενες ημέρες στο περιθώριο της συνόδου, κατέστη σαφές ότι ο εκνευρισμός έχει πλέον εξελιχθεί σε αγανάκτηση. Για πρώτη φορά άκουγα όλο και περισσότερους να συζητούν με περισσή άνεση το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σε σεμινάριο σημαντικών αναλυτών των αγορών, που διεξήχθη παράλληλα με τη σύνοδο του ΔΝΤ, οι εκτιμήσεις ήταν εξαιρετικά ανησυχητικές για την Ελλάδα. Το 31% υποστήριξε ότι ένα Grexit θα ήταν «καλό» για την Ευρωζώνη καθώς θα αφαιρούνταν ένα βαρίδι και το κοινό νόμισμα θα ενισχυόταν, το 43% προέβλεψε ότι ύστερα από μια βραχυπρόθεσμη αναταραχή δεν θα υπήρχε καμία επίπτωση και μόλις το 23% θεώρησε ότι θα αποτελούσε την αρχή του τέλους για το ευρώ. Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ήρθε να προστεθεί μια απρόσμενη και πολύ αρνητική εξέλιξη, που είναι η διαφαινόμενη ρήξη με τη μέχρι τώρα πιο σθεναρή σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ, η οποία από την αρχή προσέγγιζε την ελληνική κρίση μέσα από ένα πιο «παγκόσμιο» πρίσμα. Εχοντας βιώσει την επώδυνη εμπειρία της κατάρρευσης της Lehman Brothers, οι Αμερικανοί πίεζαν την Ε.Ε. να στηρίξει πάση θυσία την Ελλάδα ώστε να αποφευχθούν η επιδείνωση και η μετάδοση της κρίσης.
Με την καθυστέρηση και τις αοριστίες των προηγούμενων μηνών, τις διαφοροποιήσεις από την κοινή ευρωπαϊκή στάση έναντι της Ρωσίας και με αποκορύφωμα την πιθανή αποφυλάκιση και τοποθέτηση σε κατ’ οίκον περιορισμό του Σάββα Ξηρού, καταφέραμε να εξοργίσουμε και την Ουάσιγκτον. Φθάσαμε στο σημείο να μιλάει δημόσια ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα για «μη φιλική» ενέργεια.
Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις και να υλοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές τομές, ακολουθώντας το παράδειγμα του κεντροαριστερού Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις αοριστίες και να βάλει κάτω στοιχεία και αριθμούς. Και οι δύο κάλεσαν την Ελλάδα να ενεργήσει υπεύθυνα και να προχωρήσει στις αναγκαίες παραχωρήσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία την οποία έχει ανάγκη πρωτίστως η ίδια η Ελλάδα. Οταν η σημαντικότερη χώρα του κόσμου -η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης πενταετίας έχει τηρήσει πολύ θετική στάση υπέρ της Αθήνας, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα επικαλεστεί- αλλάζει τη ρητορική της και αρχίζει να πιέζει την Ελλάδα, θα πρέπει η κυβέρνηση να προβληματισθεί και να προβεί άμεσα σε κινήσεις που θα καθησυχάσουν εταίρους, συμμάχους και αγορές. Με τη συμπεριφορά μας δυσχεραίνουμε τη διεθνή θέση της χώρας. Οχι μόνο δεν έχουμε πλέον συμμάχους στο Eurogroup, χάνουμε και την Αμερική.