Η ελευθερία του Τύπου δοκιμάζεται στην Τουρκία
ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Οι μουσουλμάνοι της Τουρκίας μπορούν να χρησιμοποιούν χαρτί τουαλέτας, αν και το νερό παραμένει ο ενδεδειγμένος τρόπος καθαρισμού.
Τη σχετική οδηγία εξέδωσε πρόσφατα το διευθυντήριο Θρησκευτικών Υποθέσεων ή Ντιγιανέτ και αποδεικνύει πόσο οπισθοδρομική για την κοινωνία της γειτονικής χώρας είναι η αυξανόμενη επιρροή του Ισλάμ υπό την απόλυτη κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν. Αν όμως τέτοιου είδους ντιρεκτίβες έχουν μία σχεδόν γραφική πτυχή, που προκαλεί ειρωνικά σχόλια στον τουρκικό αστικό Τύπο, π.χ. τη Χουριέτ, δεν ισχύει το ίδιο για τα αντιδημοκρατικά μέσα, που μετέρχεται ο πρόεδρος της χώρας, προκειμένου να ελέγξει όχι μόνο τα ΜΜΕ αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε αυτήν την εβδομάδα «συνεργούς» στην πρόσφατη δολοφονία του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης τους δημοσιογράφους στη χώρα, επειδή δημοσίευσαν τη φωτογραφία του με το πιστόλι στον κρόταφο όσο τελούσε όμηρος δύο ανδρών της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C. Κατά την αστυνομική επιχείρηση που ακολούθησε σκοτώθηκαν οι δράστες, αλλά και ο εισαγγελέας.
Με πρόσχημα τη δημοσιοποίηση της σοκαριστικής φωτογραφίας απαγορεύτηκε για λίγες ώρες η λειτουργία των Twitter, Youtube, Facebook, 166 ιστοσελίδες που τη φιλοξένησαν «έπεσαν» και ξεκίνησε έρευνα σε βάρος τεσσάρων εφημερίδων με την ίδια κατηγορία. Σχολιάζοντας, πάντως, την υπόθεση η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αν Μπρασέρ, παραδέχθηκε ότι η ελευθερία του Τύπου πρέπει να συνοδεύεται από υπευθυνότητα και ασφάλεια.
Σε μία άλλη εξέλιξη 381 διανοούμενοι κατηγορούνται ότι προσπαθούν να αποξενώσουν την κοινή γνώμη από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, που ισχύει στην Τουρκία. Αφορμή ήταν η συνδρομή τους στο βιβλίο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μην μπείτε στις ένοπλες δυνάμεις, επειδή...» και στους συντάκτες του συγκαταλέγονται δημοσιογράφοι, συγγραφείς, σκιτσογράφοι και ακαδημαϊκοί. Ο Φερχάτ Κεντέλ, ακαδημαϊκός, σχολίασε: «Το κράτος είναι ικανό να επιβάλει την ιερότητά του μόνο μέσω απαγορεύσεων».
Λίστες των υποψηφίων
Οι συστηματικές απόπειρες λογοκρισίας ήρθαν λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, στις οποίες ο Ερντογάν ελπίζει σε μία σαρωτική πλειοψηφία για το κόμμα του, το ΑΚΡ, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των -διακοσμητικών σήμερα- εξουσιών του. Εξετάζοντας τις λίστες των υποψηφίων στην επικείμενη αναμέτρηση, πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν ότι η σφραγίδα Ερντογάν είναι εμφανής στην κατάρτισή τους.
Παράλληλα, όμως, αρκετοί υποψήφιοι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ή Χότζα, όπως είναι το παρατσούκλι του, ο οποίος πλασάρεται ως ο αδιαφιλονίκητος δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος. Αλλοι δελφίνοι, όπως ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Μπουλέντ Αριντς, έχουν επισκιαστεί. Ηδη έχουν καταγραφεί τριβές μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού και δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον ο Ερντογάν, που εξακολουθεί να είναι ο φυσικός ηγέτης του ΑΚΡ να αμφισβητηθεί εσωκομματικά.
Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι τις τελευταίες μέρες ο Ερντογάν έχει ρίξει τις προσδοκίες για το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι θα ήταν ικανοποιημένος ακόμη και με 335 έδρες για το κόμμα του και όχι 400, όπως είχε πει παλιότερα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι δυνατή η διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο την αλλαγή του Συντάγματος, που θα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να προχωρήσει στη μονομερή θέσπιση νέου Συντάγματος το ΑΚΡ θα χρειαστεί 367 έδρες. Σύμβολο της αμετροέπειας Ερντογάν είναι το αμφιλεγόμενο προεδρικό Μέγαρο, το οποίο συνεχίζει να επεκτείνεται και μάλιστα σε δασική έκταση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στους κήπους του κτιρίου με τα χίλια και πλέον δωμάτια προστέθηκαν 8.400 τ.μ. γη από τη Δασική Εκταση Ατατούρκ. Η έκταση παραχωρήθηκε δωρεάν στο προεδρικό μέγαρο για δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το φαραωνικό κτίριο έχει ήδη στοιχίσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Αρχικά το συγκρότημα προοριζόταν για τη στέγαση του πρωθυπουργικού γραφείου μετά τη νίκη Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές όμως μεταβιβάστηκε στον πρόεδρο. Το μέγαρο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο σε προάστιο της Αγκυρας και ακόμη εκκρεμεί η κατασκευή τζαμιού και πολιτιστικού κέντρου μέσα στο συγκρότημα.