Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Πόρισμα-καταπέλτης για Δημ. Χριστόφια για την υπαγωγή της Κύπρου στο Μνημόνιο


Πόρισμα-καταπέλτης για Δημ. Χριστόφια
Του Παναγή Γαλιατσάτου
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Πολιτική θύελλα πυροδοτεί στην Κύπρο το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την υπαγωγή της Κύπρου στο Μνημόνιο, το οποίο καταλογίζει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια.
Οπως αναφέρει στα συμπεράσματά της η Επιτροπή, «συνεκτιμώντας το σύνολο της μαρτυρίας που τέθηκε ενώπιόν μας πρώτος και κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας, είναι ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Χριστόφιας».
Ο τέως πρόεδρος απάντησε με γραπτή δήλωσή του, στην οποία αποκαλεί την επιτροπή «παράνομη», ενώ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Το πόρισμα αποδίδει πολιτικές ευθύνες στα μέλη του τότε υπουργικού συμβουλίου και στα τότε κυβερνητικά κόμματα, δηλαδή πρωτευόντως στο ΑΚΕΛ και δευτερευόντως στο ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Στον πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη καταλογίζεται μόνον η κακή προετοιμασία εν όψει των κρίσιμων συνεδρίασεων του Eurogroup. Το πόρισμα χαρακτηρίζει, επίσης, σφάλμα την απουσία εκπροσώπων των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις, ενώ αφήνει ερωτηματικά για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Το δριμύ κατηγορώ στον τ. πρόεδρο αναμένεται να οξύνει ακόμα περισσότερο τα ήδη τεταμένα πνεύματα στην Κύπρο, καθώς ο κ. Χριστόφιας εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στο ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ, άλλωστε, έχει αμφισβητήσει ήδη την εγκυρότητα του πορίσματος, το οποίο, μετά την κατάθεσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα παραδοθεί στον γενικό εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Οπως υποστηρίζει το πόρισμα, ο κ. Χριστόφιας είναι ο κύριος υπεύθυνος γιατί «καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Επέμενε στην επιβολή των θέσεών του, αγνοώντας συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδήμονες σε θέματα της οικονομίας ως προς τις συνέπειες των αποφάσεών του», ενώ προσθέτει ότι «η ασύγγνωστη καθυστέρηση στην υποβολή αιτήματος για στήριξη και συνομολόγηση συμφωνίας, συνέτειναν σε μεγάλο βαθμό στη διόγκωση του δημοσίου χρέους, στη χειροτέρευση των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και άλλων συναφών προς την οικονομία προβλημάτων».
«Συκοφαντίες»
Στη δήλωσή του, ο κ. Χριστόφιας χαρακτηρίζει την επιτροπή «παράνομη» και «τόσο αφοσιωμένη στα δημοκρατικά θέσμια που δεν μου επέτρεψε να μιλήσω». Υποστηρίζει ότι το κείμενο «βρίθει αναληθειών και συκοφαντιών» και καλεί «τον νέο γενικό εισαγγελέα να μελετήσει όχι μόνο το πόρισμα της παράνομης επιτροπής, αλλά να μελετήσει και τη δική μου κατάθεση την οποία μου απαγορεύθηκε να αναγνώσω». Ο κ. Χριστόφιας κατηγορεί την Επιτροπή ότι καλύπτει τις τράπεζες και τον τέως διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, κ. Ορφανίδη, ενώ υποστηρίζει ότι η παντοδυναμία του πρόεδρου που αναδεικνύεται στο πόρισμα, αποτελεί «φαντασίωση της Επιτροπής».
Ο κ. Χριστόφιας χαρακτηρίζει πλήγμα για τη Δημοκρατία και πρακτική που ρεζιλεύει την Κύπρο διεθνώς, να «κρίνουν δικαστές πολιτικές αποφάσεις του εκλεγμένου από τον λαό προέδρου και της κυβέρνησης» και καταλήγει ζητώντας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη να «σταματήσει η κυβέρνηση την κατηφόρα της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου».