Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Περί των «ιστορικών δεσμών» Ελλάδος - Ρωσίας και λοιπών ανοησιών....


Από το Μυστήριο
Η μη υποβολή πρότασης εκ μέρους του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom για την εξαγορά της κρατικής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, και της ρωσικής Sintez για το ΔΕΣΦΑ αιφνιδίασε μόνο τους αφελείς και αιθεροβάμονες που πιστεύουν ακόμη ότι «το ξανθό γένος θα σώσει την Ελλάδα», και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση.
Η Ελλάδα αποτελεί είναι ένα πολύ μικρό πιόνι στην παγκόσμια σκακιέρα της ενεργειακής επικράτησης, και ουδείς, μα ουδείς εκ των μεγάλων παικτών ασχολείται με τα θέλω και τις επιδιώξεις της.
Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι είτε θέλουν να πάρουν τσάμπα ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, είτε προτίμησαν να «θυσιάσουν» τα πιόνια τους υποχωρώντας, για να κερδίσουν σε κάποιο άλλο σημείο του ενεργειακού χάρτη.
Οι μόνοι που δεν αντιλαμβάνονται το παιχνίδι που διαδραματίζεται είναι λοιπόν οι ανωτέρω αφελείς και αιθεροβάμονες, καθώς και εκείνοι που έχουν – ή έτσι νομίζουν τουλάχιστον – τα ηνία της εξωτερικής μας πολιτικής. Τόσο καταλαβαίνουν δυστυχώς…
Είχαμε γράψει (βλ. «Οι «φίλοι» και «σύμμαχοι» Ρώσοι και Ισραηλινοί»  http://ed-mysterious.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6270.html) με αφορμή το άδειασμα των Κυπρίων, άλλοι αφελείς εκείνοι…, από τους «αδελφούς» Ρώσους ότι: «Τόσο όμως οι Ρώσοι, όσο κυρίως οι Ισραηλινοί είναι από τους πιο «άφιλους» λαούς. Και μεταξύ μας πολύ καλά κάνουν. Το εθνικό τους συμφέρον κοιτούν πρώτα και αναλόγως πράττουν… Έτσι, εν προκειμένω οι μεν Ρώσοι επουδενί δεν επιθυμούσαν να τα σπάσουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δη με τη Γερμανία, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό τους εταίρο, για την Κύπρο».
Το δυσάρεστο όμως είναι ότι ακόμη και σήμερα αναγάγουμε τις επιθυμίες μας σε εικονική πραγματικότητα. Παρά τα ιστορικά μαθήματα – παθήματα που έχουμε λάβει ως έθνος, συνεχίζουμε να μην βάζουμε μυαλό και επενδύουμε σε «φιλίες».
Έτσι και τώρα. Οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις δεν αποτελούν εχέγγυο συμφωνίας. Wishful thinking λοιπόν από την Κυβέρνηση, που δεν κρατήθηκε μάλιστα να πανηγυρίσει μία συμφωνία, η οποία ουδέποτε όμως είχε προηγουμένως ολοκληρωθεί.
Όσο όμως δεν εμπεδώνουμε το κύριο δόγμα που διέπει τις σχέσεις μεταξύ κρατών ότι «Δεν υπάρχουν φιλίες ανάμεσα στα κράτη, μόνο συμφέροντα», κάθε φορά θα «πέφτουμε από τα σύννεφα», θεωρώντας ότι οι «φίλοι» και «σύμμαχοι» μας άδειασαν ή μας «πρόδωσαν».
Όσο δεν επιλέγονται προσωπικότητες ικανές να ηγηθούν της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, οι διπλωματικές και ουχί μόνο «ήττες» θα συνεχίζονται και θα καθίστανται ακόμη περισσότερο οδυνηρές.
Όσο πορευόμαστε έτσι, χωρίς σχέδιο και πολιτική, ελπίζοντας σε «από μηχανής θεούς», «σωτήρες» και «φιλέλληνες», ζεϊμπέκικα και «κουμπαριές», οι κατραπακιές θα μας γίνουν συνήθεια και θα αναγορευτούμε επισήμως πια «Καρπαζοεισπράκτορας της Βαλκανικής και Ανατολικής Μεσογείου».
Όσο δεν αποκτούμε εκ νέου ισχυρή οικονομία, θα πρέπει να ξεχάσουμε τη δυναμική, επιτυχημένη και κυρίως εθνικά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.
Όσο πιστεύουμε είτε σε «καμένες» εθνικοαπελευθερωτικές θεωρίες περί μετατροπής της Ελλάδος σε Σαουδική Αραβία εν μία νυχτί, είτε σε νεοφιλελεύθερες θεωρίες ξεπουλήματος των πάντων για να μειωθεί το κράτος και το δημόσιο χρέος, δεν έχουμε ελπίδα…
Υ.Γ. 1ο. Προσωπικά πάντως, θεωρώ θετική τη σημερινή εξέλιξη. Η ενέργεια αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας, και για το λόγο αυτό αδυνατώ να κατανοήσω τη σπουδή για το ξεπούλημα των οργανισμών αυτών σε συμφέροντα τρίτων χωρών. Για την πραγματική ανάκαμψη της Ελλάδος απαιτείται κρατικός έλεγχος των πηγών και διαχείρισης ενέργειας.
Υ.Γ. 2ο. Εννοείται ότι πολλοί εκ των ανωτέρω μόνο «αφελείς» δεν είναι, αλλά φερέφωνα και πράκτορες...
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ