Ο «κρυφός» οικονομικός Ολυμπιακός πόλεμος
Η ΔΟΕ ανέβασε υγρό στίβο και γυμναστική στο υψηλότερο «ράφι» των απολαβών
Σπ. Σπανέας, Γ. Γεωργακοπούλος
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Συγκατοίκους στον... οικονομικό του θρόνο θα βρει από τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες ο κλασικός αθλητισμός.
Μπορεί να μη χάσει τον τίτλο του ως «ο βασιλιάς των Αγώνων» αλλά η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (IAAF) θεωρείται δεδομένο ότι θα απολέσει μέρος της χρηματοδότησης που απολάμβανε έως πέρυσι από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Οι «συμβασιλείς» του στίβου θα είναι η γυμναστική και ο υγρός στίβος, κάτι που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στον χώρο του κλασικού αθλητισμού.
Στη διάρκεια του συνεδρίου «Σπορτακόρντ», που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες στην Αγία Πετρούπολη, η ΔΟΕ ανακοίνωσε τις νέες κατηγορίες χρηματοδότησης για τις παγκόσμιες ομοσπονδίες των ολυμπιακών αθλημάτων που θα βρίσκονται στο πρόγραμμα της προσεχούς διοργάνωσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Προς έκπληξη των επιτελών του παγκόσμιου στίβου, που μέχρι τώρα απολάμβανε την αποκλειστικότητα στην κατηγορία Α’ της ολυμπιακής χρηματοδότησης, η ΔΟΕ ενέταξε δίπλα του τόσο τον υγρό στίβο όσο και τη γυμναστική χρησιμοποιώντας κριτήρια που ξεφεύγουν από το αυστηρά αθλητικό και βαίνουν προς το εμπορικό αλλά και το επικοινωνιακό.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να αλλάξει τον... οικονομικό της χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη και τη δημοτικότητα κάθε αθλήματος. Ετσι, έθεσε ως πρώτο της κριτήριο με βαρύτητα 40% την τηλεθέαση, δηλαδή το μέγεθος του τηλεοπτικού ακροατηρίου που προσήλκυσε κάθε άθλημα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ολυμπιακής διοργάνωσης. Δεύτερο κριτήριό της, με βαρύτητα 20%, ήταν η παρουσία κάθε αθλήματος στο Διαδίκτυο, με βάση τον αριθμό επισκέψεων σε ιστοσελίδες και αναφορών σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Μία δημοσκόπηση μεταξύ φιλάθλων αναφορικά με τη δημοτικότητα κάθε ολυμπιακού αθλήματος είχε βαρύτητα 15% στην απόφαση της ΔΟΕ για αναδιάρθρωση των κατηγοριών χρηματοδότησης. Ενα άλλο κριτήριο ήταν ο αριθμός αιτήσεων εισιτηρίων στη διοργανώτρια χώρα για κάθε άθλημα, το οποίο είχε βαρύτητα 10%. Ισοβαρής είναι και ο παράγοντας του Τύπου με βάση τον αριθμό των ευνοϊκών δημοσιευμάτων που είχε κάθε άθλημα. Ποσοστό 5% είχε ο παράγοντας του παγκοσμίου ενδιαφέροντος που απολαμβάνει κάθε άθλημα, το οποίο υπολογίστηκε βάσει του αριθμού εθνικών ομοσπονδιών που έχει ως μέλη της κάθε διεθνής ομοσπονδία.
Μέχρι τώρα τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση λάμβανε ο στίβος, ως μοναδικό άθλημα στην κορυφαία οικονομική κατηγορία της ΔΟΕ. Στο εξής όμως θα μοιράζεται το προνόμιο -και τα χρήματα- της Α΄ κατηγορίας με τον υγρό στίβο (κολύμβηση, υδατοσφαίριση, συγχρονισμένη κολύμβηση, καταδύσεις) και τη γυμναστική (ενόργανη, ρυθμική, τραμπολίνο). Μέχρι το 2012, ο στίβος λάμβανε 36.000.000 ευρώ, ενώ ο υγρός στίβος και η γυμναστική από 17.000.000 ευρώ. Πλέον, τα τρία αθλήματα θα πρέπει να... συναντηθούν κάπου στη μέση. Το ακριβές ποσό θα αποφασιστεί αργότερα. «Ο στίβος θα λάβει λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι στο παρελθόν, τώρα που η γυμναστική και η κολύμβηση ανέβηκαν στην Α΄ κατηγορία», επιβεβαίωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ενωσης των Διεθνών Ομοσπονδιών των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, Αντριου Ράιαν.
Το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά ικανοποίηση προκάλεσε στην ηγεσία της IAAF. «Καλό άθλημα είναι ο υγρός στίβος. Καλή είναι και η γυμναστική. Δεν μπορείς όμως να τα συγκρίνεις με τον στίβο. Εμείς είμαστε το μόνο άθλημα που προσδίδει παγκόσμιο ενδιαφέρον στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εμείς γεμίζαμε το Στάδιο στο Λονδίνο επί εννέα ημέρες. Οι Αγώνες στο Ρίο θα αρχίσουν όταν ξεκινήσει ο στίβος. Το άθλημα που κάνει τους Ολυμπιακούς ιδιαίτερους είναι ο στίβος» είπε, χωρίς ψήγμα διπλωματίας, ο πρόεδρος της IAAF, Λαμίν Ντιάκ. Αντίθετα, ικανοποιημένος από την απόφαση της ΔΟΕ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας του υγρού στίβου, Τζούλιο Μαλιόνε: «Πάντα θεωρούσαμε τα αγωνίσματα του υγρού στίβου πυλώνα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα παρακολουθούν παγκόσμιοι “αστέρες”. Δημιουργούν αξιομνημόνευτες επιδόσεις και έχουν οικουμενική απήχηση».
Στη δεύτερη κατηγορία χρηματοδότησης της ΔΟΕ παραμένουν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, η ποδηλασία και το τένις. Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει την κωπηλασία, το τζούντο, πιγκ πογκ, άρση βαρών, πυγμαχία, σκοποβολή, τοξοβολία και μπάντμιντον. Η τέταρτη κατηγορία έχει τα περισσότερα αθλήματα: πάλη, ιστιοπλοΐα, τάε κβον ντο, ιππασία, ξιφασκία, χάντμπολ, κανό καγιάκ, χόκεϊ και τρίαθλο. Κατά τη συνεδρίαση της ΔΟΕ στην Αγία Πετρούπολη δημιουργήθηκε και μία νέα κατηγορία στην οποία υποβιβάστηκε το μοντέρνο πένταθλο και εντάχτηκαν τα νεοφερμένα γκολφ και ράγκμπι.
Μάχη στον θώκο των «αθανάτων»
Στις 10 Σεπτεμβρίου, στο Μπουένος Αϊρες, αναμένεται να αναδειχθεί ο νέος «κάτοικος» του ολυμπιακού ανακτόρου της Λωζάννης, δηλαδή ο διάδοχος του Ζακ Ρογκ. Μνηστήρες για τον... πολύφερνο θώκο είναι έξι άνθρωποι που έχουν σχέση με τον χώρο του αθλητισμού και ανήκουν στο κλαμπ των «Αθανάτων». Και μπορεί ο πρόεδρος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αμισθί σίγουρα, όμως, από αυτή τη θέση προκύπτουν πολλά οφέλη. Και δεν είναι τυχαίο ότι, ήδη, έχουν βγει τα... μαχαίρια ανάμεσα στους υποψήφιους ενώ η ρουσφετολογία καλά κρατεί...
Την παραμονή της πάλης στο ολυμπιακό πρόγραμμα φέρεται να υπόσχεται ο Ντένις Οσβαλντ. Ο ισχυρός άνδρας της κωπηλασίας και χάλκινος Ολυμπιονίκης του 1968 βλέποντας την αρνητική ανταπόκριση της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας για τον αποβολή της πάλης φρόντισε να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια. «Θα σοκαριζόμουν αν αποκλειστεί η πάλη. Πρόκειται για βασικό άθλημά μας και θα έπρεπε να προσεγγίσουμε το θέμα με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε και υποσχέθηκε να αυξήσει τα σπορ στο ολυμπιακό πρόγραμμα (προσβλέποντας και σε άλλες ψήφους).
Ο Ελβετός θα βρει, μεταξύ άλλων, απέναντί του τον «τσάρο των αιθέρων», τον Σεργκέι Μπούμπκα. «Ηταν φυσικό για μένα να θέσω υποψηφιότητα. Ο αθλητισμός είναι μέσα στο αίμα μου, στα γονίδιά μου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Tον ολυμπιακό θώκο διεκδικεί και ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας πυγμαχίας (ΑΙΒΑ), Τσινγκ Κουό Γου από την Tαϊβάν. Στόχοι του είναι η καταπολέμηση του ντόπινγκ και των στημένων αγώνων αλλά η υποψηφιότητά του δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.
Ο παλαιός ιστιοπλόος, επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Νγκ Σερ Μιάνγκ (Σιγκαπούρη) έχει βλέψεις για τη θέση του Ζακ Ρογκ όπως και ο Τόμας Μπαχ που θεωρείται φαβορί. Ο Γερμανός χρυσός Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας (1976) είναι, επίσης, αντιπρόεδρος της ΔΟΕ και διατηρεί καλές σχέσεις με πολλούς «αθανάτους» ενώ την υποψηφιότητά του στηρίζει και η Αγκελα Μέρκελ. «Δυνατή» χαρακτηρίζεται και η υποψηφιότητα του Ρίτσαρντ Κάριον. Ο Πορτορικανός είναι από το 1990 πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της ΔΟΕ και μιας τράπεζας στο Πουέρτο Ρίκο. Εχει γίνει γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Υποστηρικτές του είναι, μεταξύ άλλων, άνθρωποι από τον χώρο του μπάσκετ καθώς ο οικονομολόγος είναι από το 2007 μέλος της επιτροπής οικονομικών της FIBA. Ως μέλος της επιτροπής μάρκετινγκ και τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΔΟΕ έχει επαινεθεί για τις κερδοφόρες, για τη ΔΟΕ, διαπραγματεύσεις του.
Η δωδεκαετής θητεία του Ζακ Ρογκ θα ολοκληρωθεί με την 125η σύνοδο της ΔΟΕ, στο Μπουένος Αϊρες. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποφανθεί για θετική ή αρνητική συνεισφορά του στο ολυμπιακό κίνημα.