Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου


O ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
(Πηγή : http://asfalisiontime.blogspot.gr)
Αναφορικά με τις εξελίξεις της Κύπρου και τη φημολογία σχετικά με το Τραπεζικό/Χρηματοπιστωτικό Σύστημα του Λουξεμβούργου, σας αποστέλλουμε τα παρακάτω χαρακτηριστικά από τις ενημερώσεις της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, όπου περιγράφεται το οικονομικό και τραπεζικό περιβάλλον στο Λουξεμβούργο και τα χαρακτηριστικά που το καταδεικνύουν ως ασφαλή προορισμό για τοποθετήσεις, με τη μέγιστη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ.
1. Το Λουξεμβούργο, με το δείκτη Χρέος/ΑΕΠ να είναι μόλις στο 20%, αποτελεί μία από τις ελάχιστες πλέον χώρες που βρίσκονται στην υψηλότερη πιστοληπτική βαθμίδα αξιολόγησης ΑΑΑ.
2. Το Λουξεμβούργο κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως σε όρους τραπεζικής σταθερότητας & αξιοπιστίας (πηγή: World Economic Forum)
3. Η πλειοψηφία των κεφαλαίων στο Λουξεμβούργο αφορούν σε Επενδυτικά Κεφάλαια – Αμοιβαία Κεφάλαια και είναι της τάξης των 2.225 δις Ευρώ, σε αντίθεση με τα κεφάλαιαPrivate Banking που αντιστοιχούν σε 300 δις Ευρώ και τις Τραπεζικές Καταθέσεις περίπου 285 δις Ευρώ.
4. Παραδοσιακά, ο χώρος των Επενδυτικών Κεφαλαίων / Αμοιβαίων Κεφαλαίων του Λουξεμβούργου είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη με ένα πολύ ασφαλές και εύρωστο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο.
5. Οι επενδύσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια είναι τελείως ξεχωριστές και διακρινόμενες από τους ισολογισμούς των Τραπεζών, με αυστηρή εποπτεία από τις θεσμικές Αρχές και πλήρως εναρμονισμένες με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Νόμους, τις σχετικές με ταUCITS IV.
6. Περισσότερες από 140 τράπεζες από 26 διαφορετικές χώρες δραστηριοποιούνται στο Λουξεμβούργο, με τους μεγαλύτερους  Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς Τραπεζικούς Ομίλους να έχουν εκεί παρουσία.
7. Οι καλύτερες διεθνείς πρακτικές για το Τραπεζικό Απόρρητο, την Πρόληψη της χρησιμοποίησης του Χρημ/κού Συστήματος για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση τρομοκρατίας (AML) και την Βασική Αρχή «Γνώριζε τον πελάτη» (KYC), εφαρμόζονται σε όλους τους πελάτες, φυσικά-νομικά πρόσωπα, Private Banking και Επενδυτικά Κεφάλαια. Οι ιδιώτες πελάτες προέρχονται κυρίως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
8. Οι Τράπεζες του Λουξεμβούργου είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες με συντελεστή φερεγγυότητας μεταξύ 16% - 20%,  δείκτη ρευστότητας μεταξύ 60% -70% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17.4%.
9. Οι τράπεζες του Λουξεμβούργου έχουν ιδιαίτερα περιορισμένη έκθεση σε τοξικά προϊόντα και χαμηλής διαβάθμισης κυβερνητικά ομόλογα, λόγω αυστηρού κανονιστικού πλαισίου, ενώ μόλις το 25% των τραπεζικών κεφαλαίων έχουν κατευθυνθεί σε χορηγήσεις.
10. Η βαρύτητα  του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην οικονομία μιας χώρας δεν μπορεί να αξιολογηθεί μόνο συγκρίνοντας το μέγεθος αυτού σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Δύο βασικοί παράμετροι είναι αυτοί που πρέπει να συνυπολογιστούν:
Ι. Η πρώτη αφορά στην  ποιότητα και τη στιβαρότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
ΙΙ. Η δεύτερη αφορά στο συσχετισμό του μεγέθους του χρηματοπιστωτικού τομέα όχι με την εθνική οικονομία, αλλά με μία συνολική αγορά, όπως η Ευρωζώνη.