Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το FOMO (σύνδρομο εξάρτησης από τα social media)



FOMO: Το ψυχολογικό σύνδρομο της σύγχρονης εποχής
Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ SOCIAL MEDIA ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
(Πηγή : http://newpost.gr)
Είστε συνέχεια συνδεδεμένοι στο inernet. Οδηγείται και τσεκάρετε συνέχεια τις ενημερώσεις και τα σχόλια στο Facebook. Κατά τη διάρκεια του φαγητού με την οικογένεια έχετε ανοιχτό το τάμπλετ και μιλάτε με τους φίλους σας.
Αισθάνεστε πως η κοινωνική σας δικτύωση είναι σημαντικότερη και από τον ίδιο σας τον εαυτό. Οι ειδικοί προειδοποιούν: προσοχή πάσχετε από FOMO (Fear Of Missing Out). Δηλαδή τον «φόβο ότι κάτι μπορεί να χάσω».
Οι ψυχολόγοι εξηγούν πως πλέον είμαστε τόσο «συνδεδεμένοι» ο ένας με τον άλλον-ακόμα και άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους- μέσα από το Facebook, το Twitter και το foursquare και όλα αυτά τα κοινωνικά δίκτυα που μεταφέρουν τη ζωή μας, τις δραστηριότητές μας, τις κινήσεις μας, την διάθεσή μας ακόμα και το στίγμα μας το που βρισκόμαστε κάθε λεπτό, που η ζωή των ανθρώπων έχει μεταφερθεί σε ένα άλλο επίπεδο.  
Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φορές και ενώ έχουμε μόλις αποσυνδεθεί,συνδεόμαστε «άλλη μια τελευταία φορά» για να δούμε μήπως έχουμε χάσει κάτι. Μας αρέσει να μας παρακολουθούν αλλά και να παρακολουθούμε τις ζωές των άλλων, γεγονός που μας δημιουργεί και μας γεμίζει με ποικίλα συναισθήματα:  ανησυχία, άγχος, ένταση, αίσθημα ντροπής, θλίψη ακόμα και ζήλια. 
O ιός του fomo προσβάλει κυρίως νεαρές ηλικίες μεταξύ 18-33 και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι σίγουρα μεταδοτικός. Οι νέοι πλέον επικοινωνούν σχεδόν αποκλειστικά μέσα από το inetrnet, τα chat  και τα social media. Η έννοια της παρέας, του καφέ, της βόλτας, του σινεμά, ακόμα και της πλατείας έχουν αντικατασταθεί από την διαδικτυακή δικτύωση. 
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πολλοί με τους γονείς να πρέπει να αγρυπνούν και να παρακολουθούν διακριτικά τη δραστηριότητα των παιδιών τους, που πολλές φορές μπορεί εύκολα να παρασυρθούν από κάποιον «άγνωστο». Στις μέρες μας δεν είναι εύκολο να αποτρέψουμε εντελώς τα παιδιά από το διαδίκτυο, ωστόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τα κίνητρα ώστε να στραφούν και σε άλλου είδους δραστηριότητες. 
Επειδή όμως η εξάρτηση αυτή πλήττει μικρούς και μεγάλους οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το σύνδρομο αυτό: 
- Κάνετε μια συμφωνία με τον εαυτό σας ώστε κάθε μέρα, για κάποιο χρονικό διάστημα, να είστε εκτός διαδικτύου και δείτε την πρόοδο σας.
- Σε αυτό το συμφωνημένο χρονικό διάστημα βάλτε σε αθόρυβη λειτουργία το κινητό ή αναποδογυρίστέ το ώστε να μην βλέπετε την οθόνη που αποσπά την προσοχή σας.
- Διαβάστε κάποιο βιβλίο ή ακούστε μουσική.
- Σκεφτείτε νοερά μια εικόνα που σας ταξιδεύει και σας χαλαρώνει.
- Πάρτε τηλέφωνο σε κάποιον φίλο αντί να του στείλετε κάποιο mail.
 - Κανονίστε μια συνάντηση με φίλους, μία έξοδο, ένα σινεμά, μια βόλτα στη θάλασσα.