Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο των New York Times για τα τρία σκάνδαλα που προκαλούν προβλήματα στον Ομπάμα


Tρία σκάνδαλα προκαλούν προβλήματα στον Ομπάμα
Εξι μήνες μετά την επανεκλογή του, βρίσκει αντίσταση από δυνάμεις που δεν ελέγχει
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Αντιμέτωπος με μια ισχυρή αντιπολίτευση στο Καπιτώλιο, με σθεναρές αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή και με μια σειρά σκανδάλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε έξι μήνες μετά την επανεκλογή του σε ένα σημείο στο οποίο διαπιστώνει ότι η δεύτερη θητεία του προδιαγράφεται πολύ διαφορετική από ό,τι την είχε φανταστεί.
Ο Ομπάμα εξήλθε από τη δύσκολη εκστρατεία του περασμένου Νοεμβρίου με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση και την ελπίδα ότι θα μπορούσε να διαμορφώσει πολλά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με το όραμα μιας δραστήριας κυβέρνησης ως φορέα υπεράσπισης του κοινωνικού συνόλου. Οι αστοχίες των τελευταίων ημερών όμως αναζωπύρωσαν τους φόβους μιας ιδιαίτερα παρεμβατικής κυβέρνησης, ενώ δημιούργησαν αμφιβολίες κατά πόσον ο Ομπάμα μπορεί να διαχειριστεί τη δική του προεδρία.
Οι προκλήσεις υπογραμμίζουν ένα παράδοξο για τον 44ο πρόεδρο. Προεδρεύει μιας κυβέρνησης η οποία -σύμφωνα με τους επικριτές της- είναι ακόμη πιο διεισδυτική, αφού υπαγορεύει τις επιλογές στον τομέα της υγείας, παίζει πολιτικά παιχνίδια με τη φορολογική υπηρεσία (IRS) και κατασκοπεύει τα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων. Ενίοτε όμως ο Ομπάμα εμφανίζεται να παρακολουθεί ως εξωτερικός παρατηρητής τις εξελίξεις από τη θέση του ισχυρότερου αξιώματος στον κόσμο, κλυδωνιζόμενος από την πόλωση μεταξύ των κομμάτων καθώς και από άλλες δυνάμεις τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει. Την περασμένη Τετάρτη, όταν ανακοίνωσε την παραίτηση του επικεφαλής της IRS σκιαγράφησε τον εαυτό του ως θεατή του σκανδάλου, αν και ισχυρίστηκε ότι έχει την εξουσία να προωθήσει αλλαγές. «Οι Αμερικανοί έχουν λόγους να είναι οργισμένοι για την υπόθεση κι εγώ είμαι εξίσου αγανακτισμένος», είπε.
Το Κογκρέσο
Ανάλογη αδράνεια επέδειξε και στην υπόθεση κατάσχεσης της λίστας με τα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων του πρακτορείου The Associated Press από το υπουργείο Δικαιοσύνης. H διαμάχη για την επίθεση στη Βεγγάζη έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε την ηλεκτρονική αλληλογραφία για να αποδείξει ότι οι σύμβουλοι του προέδρου δεν ενεπλάκησαν στην πιο αμφιλεγόμενη πτυχή της ιστορίας. Παράλληλα, αδυνατεί να πειθαναγκάσει το Κογκρέσο να προβεί στην υπερψήφιση ακόμη κι ενός «νερωμένου» νομοσχεδίου για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, ενώ η σφαγή στη Συρία συνεχίζεται, υπονομεύοντας τα περιθώρια αμερικανικής επέμβασης.
Ολα αυτά εγείρουν το ερώτημα πώς μπορεί ο πρόεδρος με τις μεγάλες φιλοδοξίες και τους περιορισμένους ορίζοντες να εκμεταλλευτεί τον θώκο του. Ο Ομπάμα μπορεί να έχει δίκιο για κάποια πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, αλλά εσχάτως αγωνίστηκε να παρουσιάσει ένα όραμα όσων είναι εφικτό να υλοποιήσει.
Μέτρα
Την Τετάρτη η κυβέρνηση φάνηκε να λαμβάνει δραστικά μέτρα σε τρία τρέχοντα ζητήματα, αποπέμποντας ουσιαστικά τον επικεφαλής της IRS, δημοσιοποιώντας τα e-mail της Βεγγάζης και ανακοινώνοντας μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων.
Η δεύτερη θητεία ανέκαθεν ταλαιπωρούσε τους προέδρους, είτε επρόκειτο για την υπόθεση «Ιρανγκέιτ», που αντιμετώπισε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, είτε για την προσπάθεια παραπομπής του Μπιλ Κλίντον. Οπως ο Ομπάμα απέτυχε να προωθήσει την πρώτη προτεραιότητά του μετά την ορκωμοσία του, το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, έτσι και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος είδε την προσπάθειά του για ανασυγκρότηση της κοινωνικής ασφάλισης να οδηγείται σε αδιέξοδο. Υπήρξαν όμως και πρόεδροι που κατάφεραν να σημειώσουν βήματα προόδου. Ο Ρέιγκαν υπέγραψε συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών με την παραπαίουσα Σοβιετική Ενωση και ο Κλίντον ισοσκέλισε τον προϋπολογισμό. Ο Μπους αψήφησε την ευρεία αντίθεση στην πρότασή του για αύξηση των στρατευμάτων στο Ιράκ, απόφαση που αποδείχθηκε καίρια για την αντιστροφή της κατάστασης.