Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο των New York Times για τα ανεξήγητα του ανεμοστρόβιλου–γίγαντα της Οκλαχόμα


Τα ανεξήγητα του ανεμοστρόβιλου–γίγαντα της Οκλαχόμα
Η διάμετρός του άγγιζε τα 3,6 χιλιόμετρα, ενώ οι επιστήμονες αδυνατούν να ερμηνεύσουν γιατί η ίδια περιοχή χτυπήθηκε δύο φορές
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Σε φυσιολογικούς ρυθμούς μπαίνει η ζωή στην Οκλαχόμα και στις περιοχές που επλήγησαν από τον γιγαντιαίο ανεμοστρόβιλο της Δευτέρας.
Οι νεκροί έχουν περισυλλεγεί, η εκτίμηση των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει και σε πρώτη μοίρα βρίσκεται η επούλωση των τρομερών πληγών που άνοιξαν οι πιο καταστρεπτικές καταιγίδες στην ιστορία της πολιτείας.
Ο ανεμοστρόβιλος που προκάλεσε τον θάνατο 25 ανθρώπων, τον τραυματισμό εκατοντάδων και ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν ένας πραγματικός γίγας. Ανήκε στην κατηγορία 5 της κλίμακας «Ενισχυμένης Κλίμακας Φουτζίτα», στην οποία κατατάσσονται οι ανεμοστρόβιλοι με βάση την έντασή τους, που ήταν τόση ώστε μετέβαλε μέσα σε λίγη ώρα το Μουρ, στα περίχωρα της Οκλαχόμα Σίτι, από γαλήνιο προάστιο σε κρανίου τόπο.
Σε περίοδο ηρεμίας
Για ποιο λόγο, όμως, εμφανίστηκε ένας ανεμοστρόβιλος τέτοιας έντασης σε μια περίοδο ηρεμίας από την άποψη των ακραίων καιρικών φαινομένων;
Oι πρώτοι ανεμοστρόβιλοι της περιόδου εμφανίστηκαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν περισσότεροι από δώδεκα έπληξαν το βόρειο Τέξας, με συνέπεια τον θάνατο έξι άνθρωπων και την ολοκληρωτική καταστροφή του 90% των κατοικιών σε κάποιες περιοχές. Ο ισχυρότερος από αυτούς, που ανήκε στην κατηγορία 4 της εξειδικευμένης κλίμακας, προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές.
Πριν από τα μέσα του Μαΐου είχαν καταγραφεί μόλις τρεις θάνατοι από τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Θυελλών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. Αλλά και το 2012 ήταν μάλλον μία γαλήνια χρονιά, με 10 θανάτους εξαιτίας τέτοιων φαινομένων. Βέβαια, οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως ο αριθμός των ανεμοστροβίλων που πλήττουν τις ΗΠΑ διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, ενώ πιστεύουν ότι για τα συμβάντα της περασμένης εβδομάδας ίσως διαδραμάτισε κάποιο ρόλο η μεγάλη ξηρασία στις μεσοδυτικές πολιτείες. Ομως, πολλά χαρακτηριστικά του ανεμοστροβίλου που έπληξε το Μουρ είναι πράγματικά εντυπωσιακά. Η διάμετρός του άγγιζε τα 3,6 χιλιόμετρα.
Οι ισχυροί ανεμοστρόβιλοι δεν είναι σπάνιοι και κάθε χρονιά καταγράφονται στις ΗΠΑ περί τους δέκα που ανήκουν στην κατηγορία 4. Αυτό που είναι πιο ασυνήθιστο είναι ένας πολύ ισχυρός ανεμοστρόβιλος να χτυπάει την ίδια κατοικημένη περιοχή όχι μόνο μία αλλά δύο φορές. Αυτό ακριβώς συνέβη στο Μουρ, με τους 55.000 κατοίκους, το οποίο επλήγη από έναν ακόμη πανίσχυρο ανεμοστρόβιλο, κατηγορίας 5, το 1999, με αποτέλεσμα να χάσουν τότε τη ζωή τους 44 άνθρωποι. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι υπογραμμίζουν ότι η περιοχή δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που να την καθιστά μαγνήτη για τέτοιου είδους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. «Απλή κακοτυχία», λενε οι ειδικοί.
Κλιματική αλλαγή
Ταυτόχρονα, είναι αδύνατο να βρεθεί σχέση που να συνδέει τα τραγικά συμβάντα της περασμένης εβδομάδας με την κλιματική αλλαγή.
Ο Ρόμπερτ Τζ. Τραπ, επιστήμονας που μελετά την ατμόσφαιρα στο Πανεπιστήμιο Πέρντιου, επισημαίνει ότι τα πρότυπα κλιματικής μεταβολής υποδεικνύουν ότι, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη, θα έπρεπε να υπάρχει στην ατμόσφαιρα περισσότερος θερμός και υγρός αέρας, που ευνοεί τη δημιουργία ανεμοστροβίλων. Ωστόσο, τα ίδια μοντέλα δείχνουν ότι οι διαφορετικές ταχύτητες των αέριων μαζών, σε διαφορετικά υψόμετρα, που προκαλούν την κυκλική κίνηση αυτών των αέριων μαζών με αποτέλεσμα να γίνουν ανεμοστρόβιλοι, πρόκειται να μειωθούν.