Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Άρθρο του Reuters γιατί η Βρετανία είναι πολύτιμη για την Ευρωπαϊκή Ενωση


Γιατί η Βρετανία είναι πολύτιμη για την Ευρωπαϊκή Ενωση
HUGO DIXON / REUTERS
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Ενα από τα παράπονα των Βρετανών για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ότι οι μεγάλες αποφάσεις καθορίζονται από τους Γερμανούς και τους Γάλλους.
Οι αντιευρωπαϊστές καλλιεργούν αυτό το κλίμα ενόψει τους δημοψηφίσματος, οπότε θα κληθούν οι Βρετανοί να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η χώρα τους δεν μπορεί να ασκήσει καμία επιρροή στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Εάν, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν διατεθειμένοι να αναγνωρίσουν τη συμβολή των Βρετανών στην Ε.Ε. και να παραδεχτούν τα λάθη τους –κάτι που, δίχως αμφιβολία, είναι δύσκολο γι’ αυτούς, διότι θα γίνουν δυσάρεστοι στους δικούς τους ψηφοφόρους– τότε θα διατύπωναν τα ακόλουθα: «Μπορεί να θεωρείται πως η Βρετανία έχει πολύ λίγα να πει στα συμβούλιά μας, αλλά κάτι τέτοιο είναι πέρα για πέρα αναληθές.
Για παράδειγμα, η Βρετανία συστηματικά ασκούσε πιέσεις για το άνοιγμα των αγορών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η Μάργκαρετ Θάτσερ διαδραμάτισε έναν πολύ μεγάλο ρόλο στη δημιουργία της ενιαίας αγοράς. Ο Λέον Μπρίταν, ένας από τους Βρετανούς επιτρόπους στις Βρυξέλλες, βοήθησε στην ανάπτυξη μιας πολιτικής ανταγωνισμού, βάσει της οποίας εντοπίζονται επιδοτήσεις και συγκρατείται η δημιουργία μονοπωλίων. Οι βρετανικές κυβερνήσεις έχουν, επίσης, παροτρύνει την Ε.Ε. να διορθώσει τις στρεβλώσεις στην αγροτική πολιτική μέχρι το σημείο που “λίμνες κρασιού” και τα “βουνά βουτύρου” ανήκουν πια στο παρελθόν. Πρόσφατα, ο Ντέιβιντ Κάμερον διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Δίχως τον Βρετανό πρωθυπουργό δεν θα είχαν επιτευχθεί, επίσης, οι πρώτες σε πραγματικούς όρους περικοπές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Βέβαια, η Ε.Ε. δεν άκουγε πάντα τη Βρετανία. Δεν έδωσε σημασία στις προειδοποιήσεις για τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης. Ούτε δόθηκε η αρμόζουσα προσοχή όταν παραπονιούνταν για τις υπερβολικές δαπάνες που προκαλούνταν από τους κανονισμούς της Ε.Ε.
Αλλά τώρα είμαστε όλοι αυτιά. Συνειδητοποιούμε πως η Ε.Ε. πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία. Γνωρίζουμε, επίσης, πως θα πρέπει να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η ενιαία αγορά σε τομείς όπως το Διαδίκτυο, η ενέργεια, οι χρηματοοικονομικές αγορές και άλλοι κλάδοι παροχείς υπηρεσιών.
Η Βρετανία δεν ασκούσε μόνον επιρροή στον χώρο των οικονομικών ζητημάτων. Η κ. Θάτσερ ήταν εκείνη που είχε προβάλει την ιδέα να ενσωματωθούν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στην Ε.Ε. μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Η Βρετανία έχει να προσφέρει ακόμη πολλά ως προς τη χάραξη μιας κοινής στάσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, όπως και στη δημιουργία ενός νέου κέντρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Εάν ατενίσει κάποιος το μέλλον, η Βρετανία θα διαδραματίζει έναν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στα ευρωπαϊκά θέματα εάν οι πολίτες της χώρας ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Η Βρετανία προβλέπεται πως θα είναι το κράτος-μέλος της Ε.Ε. με τον μεγαλύτερο πληθυσμό – ενδεχομένως να έχει και τη μεγαλύτερη οικονομία. Από την άλλη πλευρά, εάν αποφασίζατε να αποχωρήσετε από την Ε.Ε., τότε θα πρέπει να επιλέξετε τι σχέση που θα επιθυμούσατε με τις Βρυξέλλες. Θα θέλατε να παραμείνετε στην ενιαία αγορά; Θα θέλατε να συνεργαστείτε στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας;
Χωρίς εσάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία ή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μπορεί οι αποφάσεις να είναι χειρότερες. Μπορεί αυτό να εξυπηρετεί μια χώρα με τόσο υπερήφανη ιστορία; Θα ήταν καλύτερα να παραμείνετε στην Ε.Ε. και να εργαστείτε μαζί μας, για να γίνει η Ευρώπη ένας ασφαλέστερος και πιο εύπορος τόπος».