Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Άρθρο του Guardian ότι η Βενεζουέλα διχάζει την Αριστερά στη Λατ. Αμερική


H Βενεζουέλα διχάζει την Αριστερά στη Λατ. Αμερική
ΤΗΕ GUARDIAN
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Στην πρώτη της διεθνή ομιλία με την ιδιότητα της προέδρου του πανίσχυρου Εργατικού Κόμματος της Βραζιλίας, η Γκλάισι Χόφμαν πυροδότησε αμέσως αντιδράσεις καθώς εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nικολάς Μαδούρο.
Μιλώντας στο Φόρουμ του Σάο Πάολο, ένα ετήσιο συνέδριο των αριστερών κομμάτων στη Μανάγουα τον Ιούλιο, η Χόφμαν ισχυρίστηκε ότι η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει βίαιη επίθεση από τη Δεξιά και υιοθέτησε την αμφιλεγόμενη συντακτική συνέλευση, την οποία οι επικριτές του Μαδούρο χαρακτηρίζουν αναίσχυντη αρπαγή εξουσίας. Το νέο σώμα που συγκροτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω διαμαρτυριών από 40 και πλέον χώρες, θα «συνδράμει στην περαιτέρω εδραίωση της μπολιβαριανής επανάστασης», είπε η Χόφμαν.
Σε μια ήπειρο της οποίας η πρόσφατη ιστορία είναι γεμάτη ακροδεξιά πραξικοπήματα, στρατιωτικές δικτατορίες και αμερικανική ανάμειξη, αυτού του είδους η υποστήριξη έχει νόημα για πολλούς στην Αριστερά. Για τους συγκεκριμένους, η Βενεζουέλα παραμένει ένα σύμβολο αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης, σχεδόν όσο και η Κούβα κάποτε. Για άλλους, όμως, η ομιλία Χόφμαν ήταν μια απαράδεκτη συμπόρευση με μια κυβέρνηση που κατηγορείται για αυξανόμενο αυταρχισμό και βία εις βάρος του ίδιου του λαού. Αυτή την εβδομάδα ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι 5.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αυθαίρετα στη Βενεζουέλα από τον Απρίλιο και περιέγραψε αναφορές για βίαιη, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Απομονωμένος
Η Αριστερά είναι εντελώς διχασμένη, λέει ο Λεονάρντο Βαλέντε, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο. Γκράφιτι στο Καράκας διακηρύσσουν ότι «Πεινάμε». Η τραγική οικονομική κατάσταση έχει προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Ο Βαλέντε επισημαίνει ότι ένα σκληροπυρηνικό ρεύμα σκέψης θεωρεί ότι η Βενεζουέλα είναι ένα παράδειγμα ανοικτής ταξικής πάλης και πως δεν υπάρχει πλέον δημοκρατική λύση. Αλλοι αηδιάζουν από αυτή τη βίαιη καταστολή της διαφωνίας. Ο χορός διαμαρτυριών έχει αφήσει τον Μαδούρο εντελώς έκθετο και απομονωμένο. Η Βενεζουέλα έχει αποπεμφθεί από την εμπορική ζώνη Mercosur και ακόμη και το Βατικανό έχει ζητήσει να σταματήσει η συγκρότηση της συντακτικής συνέλευσης, παρόλο που ο γεννημένος στην Αργεντινή Πάπας έχει επικριθεί ότι δεν έχει μιλήσει αρκετά κατά του προέδρου της Βενεζουέλας.
Το συγκεκριμένο σώμα είναι η τελευταία τρέλα ενός καθεστώτος που είναι σάπιο εδώ και καιρό, λέει ο Τζιν Ουίλις, Βραζιλιάνος βουλευτής του κόμματος Σοσιαλισμός και Ελευθερία. «Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι καταστροφική, αληθινή ανθρωπιστική τραγωδία», πρόσθεσε. Ο Ουίλις έχει δεχθεί online επιθέσεις για τα σχόλιά του. Ο Βάγκνερ Μουράο, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στη Βραζιλία και μέλος του Εργατικού Κόμματος, θυμίζει ότι κάποτε η Βενεζουέλα ήταν χώρα-υπόδειγμα και πως ο ιδρυτής του κόμματός του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, είχε υποστηρίξει τον Τσάβες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2003.
Πολλοί στο Εργατικό Κόμμα κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των διαμαρτυριών εναντίον του Μαδούρο και της παραπομπής της πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα που διοργανώθηκε από τις ντόπιες ελίτ. Η Μόνικα Βαλέντε, γραμματέας του κόμματος για διεθνείς σχέσεις, κατηγόρησε πρόσφατα τις ανώτερες εισοδηματικές τάξεις ότι βάλλουν κατά της χώρας και εκμεταλλεύονται την κρίση προκειμένου να πετύχουν καθεστωτική αλλαγή.
Στην Αργεντινή οι αριστεροί τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα, εκφράζοντας ελάχιστη συμπάθεια τόσο προς τον Μαδούρο όσο και προς τους αντιπάλους του. «Η κυβέρνηση του Μαδούρο έχει χάσει τη λαϊκή αποδοχή και στρέφεται προς τις ένοπλες δυνάμεις με όλο και πιο αντιδημοκρατικά μέσα», ισχυρίστηκε η υποψήφια για την αντιπροεδρία του Αριστερού Μετώπου, Μίριαμ Μπρέγκμαν. Ταυτόχρονα όμως, κατηγόρησε τον Πάπα και τις συντηρητικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής ότι πιέζουν τον Μαδούρο να έρθει σε συμφωνία με τη Δεξιά.