Ο όχι και τόσο μακρινός Αύγουστος ενός επαναστάτη
Του Αντώνη Πανούτσου
(Πηγή : http://www.liberal.gr/)
Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας μετά την επίσκεψη στο Άγιο Όρος έκανε δηλώσεις. «Λένε ότι όποιος δεν έχει επισκεφθεί το Άγιον Όρος, αδικεί τον εαυτό του.
Και εμείς δεν θέλαμε να είμαστε αδικημένοι». Μία μέρα πιο πριν από το βήμα της Βουλής είχε χαρακτηρίσει τον ΕΝΦΙΑ «φόρο αίσχος από τον οποίο εκατομμύρια νοικοκυριά στενάζουν μέσα στο καλοκαίρι».
Την δεύτερη εβδομάδα αν και γόνος δρακογενιάς πρέπει να έκανε για διακοπές. Η τριήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος είχε ολοκληρωθεί και ο Τύπος ασχολιόταν με τις λεπτομέρειες, όπως την επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να μείνει ένα τέταρτο βράδυ μόνος με την εικόνα του Άξιον Εστί στον Ναό του Πρωτάτου. Άλλη δραστηριότητά του πάντως δεν καταγράφεται.
Την τρίτη εβδομάδα συνάντησε τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κώστα Μίχαλο. Μετά την συνάντηση είπε «…όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την κυβέρνηση, θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές αλλαγές για την αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και τη δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος, με ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση του κόστους ενέργειας κ.λπ.». Υποσχέσεις που φυσικά κρατήθηκαν στο ακέραιο. Επίσης αντιμετώπισε τις από αριστερά επιθέσεις της πρώην συντρόφου στην Ανοιχτή Πόλη Ελένης Πορτάλιου που στο blog της Ένωσης Οπαδών της Συσπείρωσης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς τον κατηγόρησε ότι στην επίσκεψή του στο Άγιο Όρος χρησιμοποίησε την φράση «Όλα για όλους τίποτε για μας». Αναφερόμενη στην προέλευση της φράσης από τους Ζαπατίστας η Παρταλιού είπε «Αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τους Ζαπατίστας αλλά και για τους απανταχού της γης υποστηρικτές τους».
Την τέταρτη και τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Επιτροπή Παραγωγών Ημαθίας και Πέλλας και δήλωσε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία δεν είναι λύση στην κρίση της Ουκρανίας. Επίσης παρακολούθησε στο κλειστό των Άνω Λιοσίων την ορκωμοσία της Ρένας Δούρου σαν περιφερειάρχη Αττικής, καθισμένος δίπλα στους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Γαβριήλ Σακελλαρίδη (να ζούμε να τους θυμόμαστε).
Ήταν οι τέσσερις εβδομάδες του Αυγούστου του 2014 του Αλέξη Τσίπρα. Μέσα σε ένα μήνα η σκληρότερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει ήταν από την υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων για την προεδρία της Κομισιόν, Σκα Κέλερ σε Ice Bucket Challenge με τα έσοδα να δοθούν σε ίδρυμα για την αντιμετώπιση της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης. Και η σκληρότερη κριτική στην αντιπολίτευση ήταν ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ.
Φυσικά δεν θα πω ότι στην Ελλάδα του 2014 οι συνθήκες ήταν ίδιες αφού ο διχασμός αριστεράς, δεξιάς δεν είχε παγιωθεί τόσο. Όμως όπως σήμερα η ΝΔ, τον Αύγουστο του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπούσε την πόρτα της εξουσίας. Η μόνη κίνηση όμως του Αλέξη Τσίπρα είχε επιλέξει ήταν η επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Προφανώς για να καθησυχάσει το θρησκευόμενο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, δείχνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναλάβει την κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάψει τις εκκλησίες.
Τα κόμματα του 1% και του 3% μπορούν να είναι radical, όταν όμως ένα κόμμα ανεβαίνει και πλησιάζει στην εξουσία τόσο περισσότερο mainstream. Στην διάρκεια του Αυγούστου του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας ούτε μία φορά δεν άσκησε οξεία κριτική στην ΝΔ για να ικανοποιήσει την αριστερά πλευρά της παράταξης; Η Πορτάλιου που είχε κάνει αριστερή κριτική στον Τσίπρα το μόνο που είναι σήμερα είναι ερώτηση με εννέα γράμματα σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Τα κόμματα εξουσίας στις δημοκρατίες δεν εκλέγονται από γίδια που για πάντα θα πρέπει να πληρώνουν τις επιλογές τους. Ούτε από αντιπάλους που βρίσκονται τρία μέτρα κάτω από την γη. Εκλέγονται από πολίτες που ζουν και άλλαξαν γνώμη. Τροφή για σκέψη για όσους βρίσκουν την αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπερβολικά μαλακή, ζητώντας του να πάρει τα φυσεκλίκια και να βγει στο βουνό. Όταν ο ηγέτης του radical left Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν πάρει την εξουσία το μόνο βουνό που επέλεξε να σκαρφαλώσει ήταν το Άγιο Όρος.