Χοντρό παιχνίδι με δημοψήφισμα κουρδικής ανεξαρτησίας: Θα πιεί το πικρό ποτήρι η Άγκυρα;
(Πηγή: al Monitor και http://mignatiou.com/)
Η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας δηλώνοντας πως είναι αντίθετη, αλλά χωρίς να κάνει τίποτα για να το αποτρέψει.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ξεκαθάρισε την τουρκική στάση στο ταξίδι αστραπή σε Εμπρίλ και Βαγδάτη που πραγματοποίησε χθες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την συνάντηση με τον Κούρδο ηγέτη Μπαρτζανί αναφέρθηκε και πάλι, απλώς, στην αντίθεση της Τουρκίας στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της 25ης Σεπτεμβρίου. «Ελπίζουμε οι Κούρδοι να ακυρώσουν το δημοψήφισμα καθώς το συμφέρον και το μέλλον των Κούρδων είναι ένα ενιαίo Ιράκ», είπε.
Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ αρνήθηκε να αναφερθεί σε πιθανές κυρώσεις, όπως κλείσιμο των συνόρων ή παύση μεταφοράς κουρδικού πετρελαίου.
Μετά την συνάντηση με τον Μπαρτζανί, δε, ο Τσαβούσογλου δήλωσε σιβυλλικά πως οι καλές εμπορικές σχέσεις Τουρκίας – ιρακινού Κουρδιστάν δεν έχουν να κάνουν με το δημοψήφισμα!
Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πάντως πως ο Τσαβούσογλου ζήτησε από τον Μπαρτζανί να ακυρώσει το δημοψήφισμα, λέγοντας πως το αποτέλεσμά του θα αποσταθεροποιήσει το Ιράκ και όλη την περιοχή.
Ωστόσο ο αξιωματούχος τόνισε πως δεν ειπώθηκε λέξη από τον Τούρκο διπλωμάτη για κλείσιμο συνόρων, παύση μεταφοράς πετρελαίου ή παύση πληρωμών από την εμπορία πετρελαίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Μπαρτζανί είπε στον Τούρκο υπουργό ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει το δημοψήφισμα διότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν αντίθετη με τη θέληση του κουρδικού λαού.
Η Τουρκία αποτελεί την θύρα στον κόσμο για το κουρδικό πολιτικό μόρφωμα στο βόρειο Ιράκ. Πολλοί Κούρδοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως αν η Τουρκία ήθελε πραγματικά ακύρωση του δημοψηφίσματος δεν θα περιοριζόταν στα λόγια αλλά θα προχωρούσε και σε πράξεις.
Η προφανής εξήγηση για τον τουρκικό δισταγμό είναι ότι δεν θέλει να απομακρυνθεί και να απομακρύνει τους Κούρδους του Ιράκ που αποτελούν έναν από τους λίγους περιφερειακούς της συμμάχους και αποτελούν ένα είδος προστασίας της από το εν πολλοίς σιιτικό υπόλοιπο του Ιράκ. Παράλληλα η συμμαχία με τους Κούρδους του Ιράκ επιτρέπει στον Ερντογάν να επιβληθεί στους εντός τουρκικών συνόρων Κούρδους του ΡΚΚ και να δείχνει προς τα έξω πως η πολιτική του δεν είναι αντικουρδική αλλά στρέφεται κατά μια «τρομοκρατικής» οργάνωσης.
Παράλληλα ο Ερντογάν, με τη ρητορική του, επιδιώκει να κατευνάσει την υπέρ-εθνικιστική δεξαμενή των ψηφοφόρων του ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2019. Έτσι δεν μπορεί να εμφανίζεται διαλλακτικός στο κουρδικό ζήτημα, ακόμα και εκτός τουρκικών συνόρων.
Ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κόμματος Ντεβλέτ Μπατσελί άλλωστε δήλωσε σήμερα πως «το κουρδικό δημοψήφισμα μπορεί να ειδωθεί και ως αιτία πολέμου για την Τουρκία». Ουσιαστικά διεξάγεται αυτή την στιγμή μια λεπτή άσκηση ισορροπιών και από τις δύο πλευρές.
Για τον Μπαρτζανί, η πολιτική Ερντογάν έναντι των Κούρδων της Τουρκίας καθιστά δύσκολη τη δικαιολόγηση της παρουσίας 2.000 Τούρκων στρατιωτών στο ιρακινό Κουρδιστάν, την ώρα που εσωτερικές φωνές τον κατηγορούν για την συνεργασία με την Άγκυρα.
Η Τουρκία υποδέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα τον αρχηγό του ιρανικού γενικού επιτελείου, στρατηγό Μπαγκερί. Η επίσκεψη παρουσιάστηκε ως προμήνυμα κοινού μετώπου κατά των κουρδικών βλέψεων ανεξαρτησίας και κατά του δημοψηφίσματος.
Επίσης Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Μάτις τέθηκε και πάλι το ζήτημα του κουρδικού δημοψηφίσματος. Ο Μάτις όμως βρέθηκε και στο Εμπρίλ στις 22 Αυγούστου και ζήτησε από τον Μπαρτζανί να κάνει πίσω για το δημοψήφισμα. Όμως ο Μπαρτζανί δεν έδειξε σημεία κάμψης.