Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Άρθρο του Bloomberg ότι καλύτερα συρτάκι παρά σάμπα


Καλύτερα συρτάκι παρά σάμπα...
MATTHEW A. WINKLER / BLOOMBERG
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Η Ελλάδα και η Βραζιλία είναι και οι δύο συνώνυμες της δυσλειτουργίας. Οπότε γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα καθίσταται ένα αξιόλογο στοίχημα, ενώ η Βραζιλία ένα άθλιο στοίχημα;
Μία πιθανή απάντηση είναι το ευρώ. Η Ελλάδα, χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, λειτουργεί με ένα στέρεο -αν και ατελές- νόμισμα. Η Βραζιλία, όντας μόνη της, δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Για τους ομολογιούχους αυτό έχει μεγάλη σημασία. Τα τελευταία δύο χρόνια τα ελληνικά ομόλογα είναι πιο κερδοφόρα από τα αντίστοιχα βραζιλιάνικα, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της Bank of America Merrill Lynch.
Η κακή κατάσταση στη Βραζιλία αποτυπώνεται και στην πορεία του εθνικού της νομίσματος. Από τις αρχές του έτους το ρεάλ έχει υποτιμηθεί κατά 14% σε σχέση με το δολάριο, με αποτέλεσμα να καταστεί το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των περισσότερο διαπραγματεύσιμων 31 νομισμάτων. Μετά το κλίμα αμφιβολίας των επενδυτών για το εθνικό νόμισμα της Βραζιλίας, το ρεάλ είναι το πλέον ασταθές νόμισμα στον κόσμο. Ο σχετικός δείκτης έχει εκτιναχθεί περισσότερο από τον αντίστοιχο για κάθε άλλο νόμισμα φέτος.
Μία ανάλογη ιστορία είναι και αυτή που σχετίζεται με τα οικονομικά στοιχεία των δύο χωρών. Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται, και ειδικά το 2014 ενισχύθηκε 0,75%, ενώ φέτος και το 2016 αναμένεται να αυξηθεί 1,5% και 2,4% αντιστοίχως, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Βloomberg. Στην περίπτωση της Βραζιλίας, το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε ή ελαφρώς αυξήθηκε κατά το παρελθόν έτος, ενώ εφέτος εκτιμάται πως θα περισταλεί 0,5%. Το δε 2016 ενδεχομένως να ανακάμψει και να αυξηθεί 1,3%. Αναφορικά τώρα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί. Οι τιμές μειώθηκαν στο 1,38% το 2014 και ο δείκτης αναμένεται τα προσεχή δύο χρόνια να κυμαίνεται μεταξύ αποπληθωρισμού και ασήμαντου πληθωρισμού.
Αντιθέτως, στη Βραζιλία η κυβέρνηση συνεχίζει να χάνει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, ο οποίος αναρριχήθηκε από το 6,33% πέρυσι στο 7,5% φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Aμφότερες οι χώρες έχουν επιτόκια, τα οποία αυξάνονται, αλλά η αγορά αναμένει τα επιτόκια στην Ελλάδα να υποχωρήσουν. Αυτό αποτυπώνεται στις οικονομικές προβλέψεις για χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων, αφ’ ης στιγμής βρεθεί ένας τρόπος να αποφευχθεί μία χρεοκοπία της Ελλάδας, εξέλιξη που θα υποχρέωνε τη χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Εντούτοις, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές δεν αναμένουν να συμβεί κάτι τέτοιο, επειδή το αποτέλεσμα θα ήταν να εξαθλιωθούν οι άνθρωποι από έναν ορυμαγδό πτωχεύσεων. Η οικονομία της Ελλάδας εξέρχεται τώρα από δραματική ύφεση, κάτι το οποίο λειτουργεί ευνοϊκά για τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει στη Βραζιλία. Συνεπώς, ενώ η κατάσταση στη Βραζιλία επιδεινώνεται, η Ελλάδα έχει αγοραστικό ενδιαφέρον, ενόσω υποχωρεί ο κίνδυνος της πτώχευσης.
Η ιστορία των δύο οικονομιών δεικνύει το πώς η Ελλάδα κερδίζει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν η Βραζιλία υποφέρει, επειδή είναι μόνη της: η Ελλάδα προσφέρει στις καταθέσεις το ισχνό επιτόκιο του 0,05% της ΕΚΤ, ενώ το αντίστοιχο στην περίπτωση της Τραπέζης της Βραζιλίας για τις καταθέσεις σε ρεάλ είναι 13,20%.
Στην αγορά του μακροπρόθεσμου χρέους τα δεκαετή ομόλογα έχουν σήμερα μία απόδοση της τάξεως του 11,83%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερη από το 12,87% στα ομόλογα της Βραζιλίας, τα εκπεφρασμένα σε ρεάλ.
Η Ελλάδα έχει το προνόμιο της σταθερότητας, που της διασφαλίζει η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βραζιλία δεν έχει τέτοιο οικονομικό έρεισμα. Περιπίπτει σε ύφεση, έχει πληγεί από την ξηρασία, τον πληθωρισμό, τα ελλείμματα και την πολιτική αστάθεια. Για μία χώρα, η οποία εξασφαλίζει άνω του 75% της ηλεκτρικής ενέργειάς της από το νερό, το διπλό χτύπημα των υψηλότατων επιτοκίων και το εξασθενημένο νόμισμα σε συνθήκες ύφεσης θα τρομοκρατούσε όλους τους επενδυτές, ενώ αντιμετωπίζουν ήδη την άνοδο των επιτοκίων.
Η Βραζιλία είναι μόνη της, η Ελλάδα όχι.