Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Άρθρο για την επίσκεψη Βαρουφάκη στο ΔΝΤ και τα ερωτήματα


Η επίσκεψη Βαρουφάκη και τα ερωτήματα
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
Αργά το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, Κυριακής του Πάσχα για καθολικούς και προτεστάντες, το κέντρο της Ουάσιγκτον ήταν άδειο. Ψυχή δεν περνούσε από τον 19ο δρόμο, όπου βρίσκεται η έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οσοι κάτοικοι δεν είχαν φύγει για το τριήμερο απολάμβαναν τη λιακάδα μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, πετώντας χαρταετούς στο γρασίδι που ενώνει τα μνημεία της πόλης. Οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι που περίμεναν τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη έξω από την είσοδο του διεθνούς οργανισμού ήταν ένα παράταιρο θέαμα μια τόσο ευχάριστη ημέρα αργίας, ακόμη και για τη συνηθισμένη στη δημοσιότητα Ουάσιγκτον.
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον παραμένει ένα αίνιγμα στην πόλη. Τα ερωτήματα για την επίσκεψή του, που ανακοινώθηκε το πρωί του Σαββάτου, ήταν πολλά. Μετά την αναχώρησή του, έχουν προστεθεί νέα. Η εντύπωση μεταξύ των Αμερικανών δημοσιογράφων ήταν ότι ήρθε να ζητήσει παράταση της πληρωμής προς το ΔΝΤ. Κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει αν το ζήτησε και εισέπραξε αρνητική απάντηση, το σίγουρο πάντως είναι ότι στο ΔΝΤ προετοιμάζονταν γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωνε μάλιστα ότι δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο που εκτιμούσαν κάποιοι αναλυτές, οι οποίοι υπολόγιζαν ότι με βάση τις διαδικασίες του Ταμείου μεσολαβούν 4-6 εβδομάδες από τη μη πληρωμή κάποιας δόσης προτού η χώρα κηρυχθεί ότι δεν εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να διαχειρισθεί την όποια ρευστότητα διαθέτει. Ωστόσο, η εκπρόσωπος τόνισε ότι το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης, εκτιμώντας ότι σε περιπτώσεις μεγάλων προγραμμάτων όπως της Ελλάδας, η επικεφαλής του ΔΝΤ θα ενημέρωνε αμέσως το διοικητικό συμβούλιο.
Ο κ. Βαρουφάκης έβγαλε αυτό το ζήτημα από το τραπέζι με την έξοδό του από τη συνάντηση, ύστερα από δυόμισι ώρες. Οπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο και στους άλλους πιστωτές της, τώρα και στο διηνεκές. Για να το καταστήσει σαφές, χρησιμοποίησε και τον λατινικό όρο ad infinitum. Το μήνυμα ελήφθη από τις αγορές, και τα spreads των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν την επόμενη ημέρα. Για όσους όμως έχουν μεγαλύτερο attention span από τις αγορές, τα ερωτήματα παραμένουν: Μήπως προσπάθησε να δοκιμάσει τα νερά και έλαβε αρνητική απάντηση; Η ερώτηση του ετέθη, αλλά δεν υπήρξε απάντηση. Μήπως ήλθε στην Ουάσιγκτον με στόχο να τονίσει τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ρευστότητα στη χώρα, προκειμένου να πείσει το ΔΝΤ να γίνει πιο διαλλακτικό στις διαπραγματεύσεις; Και τα δύο σενάρια διαρρέονταν στον Τύπο από κυβερνητικές πηγές τις προηγούμενες ημέρες, και οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον επιβεβαιώνουν το δεύτερο.
Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης δεν έλαβε καμία δημόσια δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, στην ανακοίνωσή του το Ταμείο χαιρέτισε τις δεσμεύσεις που έδωσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την επικείμενη δόση της 9ης Απριλίου και θα διευκολύνει την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα στοιχεία που χρειάζονται για την αξιολόγηση. Ο υπουργός φάνηκε να αναγνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας είναι να ξεκλειδώσει η δόση, κάτι για το οποίο χρειάζεται να κλείσει το πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης, με τελική συμφωνία για τα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε από τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που συνάντησε να μεσολαβήσουν προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω εμπόδια. Αναλυτές τονίζουν ότι η πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ στη Γερμανία είναι περιορισμένη. Επιπλέον, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Νέιθαν Σιτς ρίχνει το βάρος της ευθύνης για το κλείσιμο της συμφωνίας στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας της να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. Σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, οι Αμερικανοί δείχνουν να πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουν ένα ατύχημα είναι να πιέσουν τον κ. Βαρουφάκη.