Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την οικονομική εκτόξευση του αγγλικού ποδοσφαίρου


Τα «χρυσά» κίνητρα εκτοξεύουν την Αγγλία
Ηγεμονικές συμφωνίες, τηλεοπτικά και δίκαιη κατανομή ρευστού σε όλες τις ομάδες
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό. Ο «ακριβότερος» ποδοσφαιρικός αγώνας για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 διεξήχθη ανάμεσα σε δύο ομάδες που αγωνίζονταν στη «δεύτερη» κατηγορία μιας χώρας.
Είναι όμως... απολύτως αγγλικό. Κρίσταλ Πάλας και Γουότφορντ μονομάχησαν στο συγκλονιστικό μπαράζ για την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ με έπαθλο και το τεράστιο ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το κέρδισε η Κρίσταλ Πάλας, χάρη σε ένα πέναλτι στην παράταση.
Για παρηγοριά, η Γουότφορντ εισέπραξε τα έσοδα από τα εισιτήρια που πωλήθηκαν για τον «τελικό» του Γούεμπλεϊ που ήταν κατάμεστο από 85.000 θεατές.
Οι ηγεμονικές συμφωνίες της διοίκησης της Πρέμιερ Λιγκ, εκτοξεύουν ακόμη περισσότερο τα ήδη υψηλά κέρδη των ομάδων, οριστικοποιώντας πως (και) τα επόμενα χρόνια το αγγλικό πρωτάθλημα θα προσελκύει τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου, αφού το σύστημα διανομής κερδών, «χρυσώνει» τις συμμετέχουσες ομάδες.
Η σύγκριση ανάμεσα στην ποδοσφαιρική χρονιά που μόλις τελείωσε, με αυτή που ξεκινάει από τον Αύγουστο είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, η φετινή πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εισέπραξε «μπόνους» 73,3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που από τη νέα σεζόν θα λαμβάνει η ομάδα που θα τερματίσει τελευταία στο πρωτάθλημα!
Μάλιστα, η συμφωνία της Λίγκας για το τηλεοπτικά δικαιώματα θα αποφέρει το αστρονομικό ποσό των 6,43 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με τον οικονομικό σχεδιασμό, τα μισά από αυτά τα χρήματα θα μοιρασθούν «ισομερώς» σε όλες τις ομάδες. Οσον αφορά τα υπόλοιπα, το 25% θα δίνεται βάσει της θέσης που καταλαμβάνει η ομάδα στον βαθμολογικό πίνακα, ενώ το υπόλοιπο 25% ανάλογα με τη «συχνότητα εμφάνισης» της κάθε ομάδας στην τηλεόραση, αλλά και της εμπορικής δυναμικής της.
Στο περυσινό πρωτάθλημα, οι ομάδες από την 11η ώς τη 16η θέση βρίσκονταν πολύ κοντά στη βαθμολογία προς το τέλος της περιόδου. Η Νόριτς σημείωσε την έκπληξη της τελευταίας αγωνιστικής, νικώντας εκτός έδρας τη Μάντσεστερ Σίτι και κατέλαβε τελικώς την 11η θέση. Αυτή η νίκη της απέφερε 53,89 εκατομμύρια ευρώ!
Ακόμη και για θέσεις που δεν εξασφαλίζουν ευρωπαϊκά εισιτήρια, προβλέπονται επιπλέον κίνητρα στις ομάδες, ώστε αυτές να μην εμφανίζονται σε καμιά καμπή του πρωταθλήματος αδιάφορες, χάριν της ανταγωνιστικότητας και του υψηλού θεάματος.
Η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς τερμάτισε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στην «Τσάμπιονσιπ» (δεύτερη κατηγορία) εισπράττοντας το χαμηλότερο ποσό από όλες τις άλλες ομάδες. Αυτό ανήλθε περίπου στα 45 εκατομμύρια και βεβαίως αποτελεί μια άκρως τονωτική ένεση προκειμένου τα υψηλά συμβόλαια που έχουν υπογραφεί κατά τη συμμετοχή στην Πρέμιερ Λιγκ, να μπορούν να εξυπηρετηθούν όταν μια ομάδα υποβιβαστεί.
Η Μ. Γιουνάιτεντ
Λαμβάνοντας ως παράδειγμα την πιο γνωστή ομάδα της Αγγλίας, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρατηρούμε τις χαώδεις διαφορές σε σχέση με τα δικαιώματα που αφορούν την περίοδο 2010-2013 σε σχέση με αυτά που θα αφορούν την περίοδο 2013-2016.
Για την προηγούμενη τριετία, λοιπόν η Μάντσεστερ έβαλε στα ταμεία της 16,13 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρονιά όσον αφορά την «ισομερή κατανομή». Λόγω της εμπορικής της αξίας, στο ποσό προστέθηκαν 22 εκατομμύρια, ενώ για τους αγώνες που έδειξε η τηλεόραση υπήρξαν επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Η επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά θα φέρει στην πρωταθλήτρια ομάδα περίπου 116 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και τα ποσά για τις ομάδες που θα τερματίσουν χαμηλότερα στη βαθμολογία αυξάνονται κατά πολύ.
Αρκεί να σημειωθεί ότι τα 45 εκατομμύρια που εισέπραξε ως τελευταία η ΚΠΡ θα γίνουν 73 από του χρόνου, ποσό που ισούται με αυτό που έλαβε φέτος η πρώτη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Είναι περιττό να αναφερθεί πως τα παραπάνω ποσά είναι μακράν τα υψηλότερα και δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την κατάκτηση του τίτλου από την Μπάγερν Μονάχου, δεν εμφανίστηκε καμία αγγλική ομάδα στην προημιτελική φάση έπειτα από 16 χρόνια.
Είναι μάλλον η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα καθώς με τις σωστές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο θα (ξανα)κυριαρχήσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


Εκατομμύρια και σωστή διαχείριση
Η λονδρέζικη Κρίσταλ Πάλας επιστρέφει στη χρυσοτόκο Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας, μαζί με την Κάρντιφ Σίτι και τη Χαλ.
Η ομάδα που εξασφάλισε την άνοδό της μέσω των μπαράζ, έχει την ιδιότυπη πρωτιά να μην έχει καταφέρει να συμμετάσχει ποτέ στην Πρέμιερ Λιγκ για πάνω από μια χρονιά, κάτι βεβαίως που δεν θέλει να επαναληφθεί. Στόχος της λοιπόν είναι να μην υποβιβαστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως στην προηγούμενη, τελευταία παρουσία της ομάδας στα «μεγάλα σαλόνια», ένας Ελληνας, ο Βασίλης Λάκης αγωνιζόταν σε αυτήν με επιτυχία.
Ενας ποδοσφαιριστής, ωστόσο, ήταν αυτός που ξεχώρισε ιδιαίτερα αυτή την αγωνιστική περίοδο και λέγεται Βίλφριντ Ζαχά. Επαιζε στην Κρίσταλ Πάλας από το 2010 και είναι ένας επιθετικογενής ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται είτε στη δεξιά πτέρυγα της μεσαίας γραμμής είτε ως κεντρικός επιθετικός. Σε αυτή την τριετία, είχε 110 εμφανίσεις και 12 γκολ στο ενεργητικό του και είναι μόλις 20 χρονών.
Οι ειδικοί του αγγλικού ποδοσφαίρου μας προτρέπουν να συγκρατήσουμε το όνομά του καθώς θεωρούν βέβαιο ότι ο νεαρός ποδοσφαιριστής θα «λάμψει».
Ηδη, ο Ζαχά εκπλήρωσε ένα μεγάλο όνειρο αφού ήδη ανήκει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελώντας την τελευταία μεγάλη επένδυση του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον πριν ο Σκωτσέζος εγκαταλείψει την ενεργό προπονητική δράση.
Ο Φέργκιουσον δαπάνησε για να τον αποκτήσει στη Γιουνάιτεντ, το ποσό των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ και όπως αναφέρουν συμπαίκτες του αλλά και άνθρωποι που τον έχουν δει να αγωνίζεται «είναι ήδη έτοιμος για την πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ».
Ο Ζαχά παρέμεινε στο Λονδίνο για να βοηθήσει την Κρίσταλ Πάλας «ως δανεικός» από τη νέα του ομάδα και σκόραρε δύο φορές στον ημιτελικό των πλέι οφ ανόδου, κερδίζοντας μάλιστα και το πέναλτι στον τελικό απέναντι στη Γουότφορντ, που μετέτρεψε σε γκολ ο αειθαλής 40χρονος επιθετικός Κέβιν Φίλιπς.
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος της Κρίσταλ Πάλας Στιβ Πάρις παραδέχθηκε πως πολύ δύσκολα θα ανανεωθεί ο δανεισμός του Ζαχά από τη Μάντσεστερ και την επόμενη σεζόν, αναγνωρίζοντας πως «έχει έρθει η ώρα να δει τι μπορεί να κάνει σε μια τόσο σπουδαία ομάδα».
Ο Ζαχά έχει καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού, ωστόσο ζει στη Βρετανία από τεσσάρων χρονών, ενώ έχει κάνει ήδη το ντεμπούτο του σε φιλικό της Εθνικής Αγγλίας τον περασμένο Νοέμβριο εναντίον της Σουηδίας.
Εχει αναδειχθεί ήδη τρεις φορές ως ο καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στις μικρότερες κατηγορίες και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα τον γνωρίσουμε καλύτερα ως ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.