Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πως μία ψευδής είδηση στο Twitter «διέλυσε» τη Wall Street


Οταν μία ψευδής είδηση «διέλυσε» τη Γουόλ Στριτ
Μέσα σε λίγα λεπτά από την επίθεση των χάκερ, πουλήθηκαν μετοχές αξίας 134 δισ. δολ.
Associated Press
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Για ελάχιστα σουρεαλιστικά λεπτά, 12 μόλις λέξεις στο Twitter κλόνισαν το ισχυρότερο χρηματιστήριο του κόσμου. Αμέσως μόλις εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο ψευδής είδηση ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στον Λευκό Οίκο, οι επενδυτές άρχισαν να «ξεφορτώνονται» μετοχές – μέσα σε λίγα λεπτά πουλήθηκαν μετοχές αξίας 134 δισ. δολαρίων.
Φαίνεται ότι κάποιοι επενδυτές δεν είναι απλώς απίστευτα εύπιστοι, είναι και ταχύτατοι. Μόνο που οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν άνθρωποι. Ηταν κομπιούτερ, που πουλούσαν μετοχές στον «αυτόματο πιλότο», χωρίς ανθρώπινο έλεγχο, σαν σκηνή από ταινία τρόμου επιστημονικής φαντασίας.
«Ολα τελείωσαν πριν καν προλάβουμε να βγάλουμε κιχ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζο Σαλούτσι, συνιδρυτής της εταιρείας Themis Trading και σφοδρός επικριτής των υψηλής ταχύτητας συναλλαγών μέσω υπολογιστών. «Αν επρόκειτο για ανθρώπους, δεν θα βλέπαμε τέτοιες αντιδράσεις».
Οι αλγόριθμοι
Επί δεκαετίες, οι υπολογιστές «σαρώνουν» δεδομένα και ειδήσεις ώστε να βοηθήσουν τα επενδυτικά ταμεία να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή αν θα πουλήσουν. Αυτό είναι πλέον τόσο ξεπερασμένο... Τώρα, με τις «αλγοριθμικές» χρηματιστηριακές συναλλαγές, οι υπολογιστές «σαρώνουν» στοιχεία, ειδήσεις, ακόμη και tweets και εν συνεχεία προχωρούν σε αγοραπωλησίες μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, χωρίς να καθυστερούν με την εμπλοκή ανθρώπων. Πάνω από το 50% των καθημερινών αγοραπωλησιών γίνεται με αυτόν τον τρόπο.
Μετά τη «βουτιά» της Τρίτης, που προκλήθηκε από την ψευδή ανάρτηση στο Τwitter του Associated Press, οι αγορές συνήλθαν γρήγορα. Aλλά το περιστατικό υπογράμμισε εμφαντικά τους κινδύνους της παράδοσης του ελέγχου από τους ανθρώπους στις μηχανές. «Ετσι όπως είναι σήμερα οι μηχανές, είναι εύκολο να “φυτέψει” κανείς φήμες», συμπλήρωσε η σύμβουλος αλγοριθμικών προγραμμάτων Αϊρίν Ολντριτζ. Δεν είναι απόλυτα σαφές πώς ξεκίνησαν όλα. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι οι υπολογιστές ανίχνευσαν τη στιγμιαία παύση των αγοραπωλησιών που έγινε όταν όλοι οι χρηματιστές ταυτόχρονα διάβαζαν την πλαστή ανάρτηση. Στην παραφροσύνη της Γουόλ Στριτ, ακόμη και ένα δευτερόλεπτο χωρίς συναλλαγές λέει στους υπολογιστές ότι οι αγοραστές «στερεύουν» και οι τιμές μπορεί να πέσουν, άρα πρέπει να πουλήσουν αμέσως.
Αλλοι θεωρούν ότι οι υπολογιστές διάβασαν μόνοι τους το tweet, το οποίο ήταν έτσι γραμμένο ώστε να τραβά την προσοχή των υπολογιστών. Αν έγραφε σκέτο «Ομπάμα» και «εκρήξεις» δεν θα πυροδοτούσε κύμα ρευστοποιήσεων. Αφού όμως ανέφερε και τον Λευκό Οίκο, ακόμη και ο πιο... χαζός υπολογιστής ήταν αδύνατον να μην το προσέξει. Αμέσως μετά την εμφάνιση της ανάρτησης, στη 1.08 τοπική ώρα, οι μετοχές άρχισαν να υποχωρούν για δύο λεπτά. Το A.P. ανακοίνωσε γρήγορα ότι ο λογαριασμός του είχε παραβιαστεί από χάκερ και οι τιμές ανέκαμψαν.
Ομάδα που αυτοαποκαλείται «Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός» ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για δική της ενέργεια. Αλλά ο ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί και οι έρευνες του FBI συνεχίζονται.
Οποιος και αν ευθύνεται, η ζημία ήταν μεγάλη. Ο δείκτης Dow Jones «βούτηξε» 143 μονάδες ή 1% σε δύο λεπτά. Στον παροξυσμό των ρευστοποιήσεων, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, ο χρυσός ανέβηκε, το δολάριο κάλπασε και οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων, που θεωρούνται ασφαλής επιλογή, έφθασαν προσωρινά στα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς.
Κάποιοι αναλυτές εκτίμησαν πως η μείωση προδίδει αστάθεια στο επενδυτικό περιβάλλον. «Για μένα, αυτό δείχνει μια πολύ επικίνδυνη αγορά», συνόψισε ο διευθυντής εταιρείας επενδυτικών συμβούλων Τζούλιαν Μπρίτζεν. «Τα χρηματιστήρια λατρεύουν την ταχύτητα», είπε η Μπαρτ Κλίντον, στέλεχος της ρυθμιστικής αρχής CFTC. «Αλλά δεν είμαι βέβαιη ότι το ταχύτερο είναι πάντα το καλύτερο».