Η τρόικα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου...
Της Ζέζας Ζήκου
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Οι ισορροπίες στο τραπεζικό σύστημα έχουν ανατραπεί και οι αναπόφευκτες παρενέργειες σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα έχουν δρομολογηθεί.
Το «ναυάγιο» της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank μετά την απόρριψη από την τρόικα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς ανατρέπει άρδην τις ισορροπίες όχι μόνο στους δύο τραπεζικούς ομίλους, όπου αναπόφευκτα δρομολογούνται εξελίξεις, αλλά γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα στην οικονομία. Δημιουργούνται πελώρια ερωτήματα γύρω από τις εξελίξεις στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών και κυρίως στο θέμα ασφάλειας των καταθέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ενστάσεις της τρόικας εντάθηκαν μετά την εφαρμογή νέου μοντέλου της Κύπρου στις διασώσεις τραπεζών. Οι φήμες και τα σενάρια για τις επόμενες απαιτήσεις της τρόικας, που περιλαμβάνουν ολίγη από... Deutsche Bank και Βερολίνο για την Εθνική, πολύ από... Finansbank και Αγκυρα, φτάνουν μέχρι την Ντόχα και, γενικά, δίνουν την αίσθηση παράλυσης της κυβέρνησης και σε πλήρη σύγχυση το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Με δύο κατηγορηματικές τους πανομοιότυπες δηλώσεις τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου θέλησαν να δώσουν το μεγαλύτερο δυνατό βάρος, καθησυχάζοντας για τα άγρια σενάρια που άρχισαν να διατυπώνονται μετά τη ματαίωση της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank και μιλούν για «κούρεμα» καταθέσεων και στην Ελλάδα. Αλλά, σχεδόν, κανείς δεν τους πιστεύει.
Την ίδια ώρα, όμως, το γερμανικό περιοδικό Spiegel κατέθετε τη δική του άποψη: «Οι μεγάλες τράπεζες συνιστούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα από βέτο της τρόικας, η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δισ. ευρώ, όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας. Αυτό -μετά την κυπριακή εμπειρία- ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο αρθρογράφος. Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στη διάσωση. Ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες», προσθέτει το περιοδικό.
Νέα δημοσιεύματα στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι για τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, τη Finansbank, έχει επέλθει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για την εξαγορά της από την Qatar National Bank (QNB). Οπως σημειώνεται, οι τράπεζες του Περσικού Κόλπου εξετάζουν τις δυνατότητες εξαγορών σε αγορές όπως της Αιγύπτου, της Τουρκίας και άλλων ασιατικών χωρών. Σύμφωνα με αναλύσεις τουρκικών τραπεζών, η QNB θέλει πλειοψηφικό πακέτο σε τράπεζα στην Τουρκία και δεν υπάρχει καμία άλλη όπου μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πέραν της Finansbank. Σημειωτέον ότι στο εννεάμηνο η Finansbank παρουσίασε κέρδη ύψους 400 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 38% έναντι του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2011.
Σε αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών προκειμένου να καλύψει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της, στρέφεται η Eurobank, προκειμένου να αποφύγει να ενταχθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσπάθεια θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι της τράπεζας και επιχειρηματίες που εμπιστεύονται τη διοίκησή της! Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank διαμορφώνονται στα 5,8 δισ. ευρώ.
Αγριο παιχνίδι έγινε χθες με τη μετοχή της Eurobank που άνοιξε στο -30% αλλά στη συνέχεια ένα μεγάλο hedge fund του Λονδίνου φημολογείται ότι άρχισε να παίρνει θέση (προφανώς βραχυπρόθεσμη) αγοράζοντας πολλές χιλιάδες χαρτιά. Τελικά η μετοχή έκλεισε με κέρδη 20% στα 0,18 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έφτασε να διαπραγματεύεται στα 0,364 ευρώ, ενώ τελικά έκλεισε κοντά στο -10%.
Πάντως, η επόμενη μέρα μετά την ακύρωση της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank προεξοφλεί την πλήρη καταστροφή των μετόχων των δύο πλευρών. Με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, χάνουν τα λεφτά τους ασφαλιστικά Ταμεία ΝΠΔΔ που έχουν το 12,2%, ασφαλιστικά Ταμεία ΝΠΙΔ που έχουν το 4,2%, η Εκκλησία της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις που έχουν το 1,5%, ιδρύματα και κληροδοτήματα που έχουν το 3,2%.