Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη συμφιλίωση Τουρκίας–Ισραήλ και την επίθεση κατά της Συρίας



Συμφιλίωση Τουρκία–Ισραήλ. Η τελική επίθεση κατά της Συρίας
Planète non-violence - Γαλλία (μτφ. Κριστιάν)
(Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.gr και http://www.planetenonviolence.org)
Αυτή η συμφιλίωση είναι το άμεσο αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ομπάμα στο «Ισραήλ», με τις συνομιλίες του με τον Νετανιάχου για να τελειοποιηθούν οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των δήθεν χώρων αποθήκευσης χημικών όπλων στη Συρία, όλα αυτά υπό την προστασία των συστοιχιών Πάτριοτ του ΝΑΤΟ που εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο τμήμα της Συρίας πριν από την μεγάλη επίθεση των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.

Προφανώς, η επίσκεψη του Ομπάμα στο «Ισραήλ» επιβεβαιώνει τη στενή αμερικανοσιωνιστική συνεργασία για να επιτεθούν κατά της Συρίας.
Οι ΗΠΑ / ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τον πόλεμο κατά της Συρίας και τον διαμελισμό της στο βορρά και στο νότο, θεωρούσαν ως εμπόδιο τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και του σιωνιστικού καθεστώτος που συνδέονται με τη δολοφονία των φιλο-παλαιστινιακών Τούρκων ακτιβιστών στις 31 Μαΐου 2010, μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον ενός στολίσκου που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Εννέα Τούρκοι επιβάτες   -μεταξύ των οποίων ένας με διπλή τουρκική και αμερικανική υπηκοότητα-   στο πλοίο Mavi Marmara πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ από τους ισραηλινούς κομάντος πριν το πλοίο τους να συλληφθεί στα διεθνή ύδατα από τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς πειρατές.
Η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών μετά από αυτές τις δολοφονίες είχε ως συνέπεια  η Άγκυρα να χαμηλώσει το επίπεδο της διπλωματικής εκπροσώπησης της στο Ισραήλ, έδιωξε τον πρέσβη του Ισραήλ, και μείωσε τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο στρατών των δυο χωρών.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία είχε τακτικά γυμνάσια με την τουρκική πολεμική αεροπορία. Αυτό της επέτρεπε να κάνει εκπαίδευση σε αποστάσεις μεγαλύτερες από ό, τι στο δικό της εναέριο χώρο.
Άλλο πλεονέκτημα της ανανεωμένης τουρκο-ισραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας είναι η πιθανή χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου για τον βομβαρδισμό της Συρίας. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τον τουρκικό εναέριο χώρο για να επιτεθεί σε συριακές τοποθεσίες.
Μετά από μακρές συζητήσεις με τον Ομπάμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τον επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θάνατο των εννέα Τούρκων επιβατών του Marvi Μαρμαρά.
Ο Νετανιάχου ο ίδιος δικαιολόγησε την προσέγγισή του στο λογαριασμό Facebook του επικαλούμενος την κατάσταση στη Συρία.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δικαιολόγησε με αυτόν τον τρόπο το κίνητρο για την απόφασή του το Σάββατο για να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Άγκυρα από την ανάγκη να διαθέτει έναν στρατιωτικά ισχυρό περιφερειακό σύμμαχο   -και πολύ περισσότερο επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ-   για την αντιμετώπιση των ψευδό-απειλών που μπορούν να προέρχονται από τη Συρία.
«Το γεγονός ότι η συριακή κρίση επιδεινώνεται ώρα σε ώρα ήταν αποφασιστικής σημασίας για την έκδοση της απόφασης (για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ). Είναι σημαντικό ότι το Ισραήλ και η Τουρκία, γειτονικές χώρες της Συρίας, είχαν την ευκαιρία να συνεργάζονται για να ενεργούν από κοινού εναντίον κάθε περιφερειακή απειλή», έγραψε ο Νετανιάχου στη σελίδα του Facebook του.
Ο Νετανιάχου ανέδυε ξανά την απειλή των χημικών όπλων που θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των ισλαμιστών στη Συρία.
«Η Συρία βρίσκεται στη διαδικασία της κατάρρευσης και μεγάλα αποθέματα εξελιγμένων όπλων αρχίζουν να πέφτουν στα χέρια διαφόρων στοιχείων. Αυτό που φοβόμαστε  περισσότερο είναι τρομοκρατικές ομάδες να αδράξουν χημικά όπλα».
Η απειλή των χημικών όπλων που πέφτουν στα χέρια των τρομοκρατών είναι το κυριότερο άλλοθι της κυβέρνησης Νετανιάχου για να ξεκινήσει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της συριακής κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) και οι θυγατρικές του Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα και Σία, είναι σε άμεση επαφή με τη CIA, τη Μοσάντ και Σία, και ως εκ τούτου μπορούν   -όπως ήδη έκαναν πρόσφατα-  να ξεκινήσουν μια επίθεση με χημικά όπλα για να δικαιολογηθεί μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση.
Τέτοια αεροπορική επίθεση μπορεί να γίνει μόνο μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου.
Η τελευταία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός στρατιωτικού ερευνητικού κέντρου στα νότια της Δαμασκού έγινε μέσω των κατεχόμενων συριακών υψιπέδων του Γκολάν κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο. Από τότε, ο συριακός στρατός έχει αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων Scud κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός του 1974, γεγονός που καθιστά πλέον αδύνατη τη χρήση αυτού του εναερίου διαδρόμου από ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα.
Εξάλλου, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν η ένταση των συγκρούσεων μεταξύ του εθνικού συριακού στρατού και των μισθοφόρων του ΕΣΣ και Σία στα νότια της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου και του Γκολάν, δεν προορίζεται για την εξουδετέρωση αυτών των συστοιχιών και τις γύρω συριακές στρατιωτικές θέσεις.
Εδώ και 48 ώρες υπήρξε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή αυτή   -πυρά άγνωστης προέλευσης, αλλά πιθανώς από μαχητές του ΕΣΣ, ως βοηθό του ισραηλινού στρατού-   που είχαν στόχο μια ισραηλινή περίπολο χωρίς τραυματισμούς. Ο ισραηλινός στρατός, με την ευκαιρία, σε αντίποινα, βομβάρδισε μια θέση του συριακού στρατού,  τραυματίζοντας δύο Σύρους στρατιώτες.
Επωφελούμενος από αυτό το νέο περιστατικό, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Αγιαλόν δήλωσε αμέσως ότι σε κάθε πυροβολισμό προερχόμενο από τη συριακή πλευρά της γραμμής εκεχειρίας, η Τσαχάλ θα απαντήσει αυτόματα. Η ισραηλινή απάντηση σε αυτή την περίπτωση γίνεται με πυραύλους.
Για να βομβαρδίσει τη Συρία, η ισραηλινή αεροπορία πρέπει κατ 'ανάγκη να χρησιμοποιήσει  ένα εναέριο διάδρομο στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είχε δοκιμάσει χωρίς επιτυχία   -δύο Τούρκοι πιλότοι έχασαν τη ζωή τους-   τη συριακή αεράμυνα. Μετά από αυτό το περιστατικό, η Τουρκία ζήτησε και κατάφερε την εγκατάσταση των αντιπυραυλικών συστοιχιών  Πάτριοτ στο έδαφος της δήθεν για την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής.
Στην πραγματικότητα, αυτά τα συστήματα πάτριοτ έχουν εγκατασταθεί στη νότια Τουρκία για την προστασία των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία προοίμιο για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ανοίγοντας το δρόμο για την επέμβαση των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ.
Μια τέτοια συνεργασία θα επιβραβευόταν δήμόσια και συγκεκριμένα με την είσοδο του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ.
Πράκτορες της CIA, Μοσάντ και Σία που διείσδυσαν στη Συρία μέσω Τουρκίας προσπαθούν από καιρό να χαρτογραφήσουν τις πιθανές θέσεις αποθήκευσης των συριακών χημικών και βιολογικών όπλων. Μια ισραηλινή επίθεση θα γινόταν χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες απ’ αυτούς τους πράκτορες.
Ο ισραηλινός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον τουρκικό εναέριο διάδρομο   -βλ. παραπάνω χάρτη-  που χρησιμοποιήθηκε το 2007 για να βομβαρδίσουν ένα στρατιωτικό κτίριο στη βορειοανατολική Συρία, κτίριο το οποίο το Ισραήλ δήλωνε ότι ήταν μια πυρηνική εγκατάσταση.
Αντιμέτωπη με μια τέτοια επίθεση, η συριακή αεράμυνα θα απαντήσει και η πολεμική αεροπορία της Συρίας θα μπορούσε επίσης να επέμβει για να προστατεύσει την επικράτειά της.  Τότε θα έμπαιναν σε λειτουργία τα συστήματα Πάτριοτ που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, επικεφαλής της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Διοίκησης (EUROCOM) δήλωσε ότι με μια πιο επιθετική συμπεριφορά των ΗΠΑ και των σύμμαχων τους θα μπορούσε να απεμπλακεί η κατάσταση στη Συρία.
«Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα βοηθήσει στην επίλυση της κατάστασης και θα προκαλέσει την πτώση του καθεστώτος».
Απαντώντας σε ερωτήσεις από το γερουσιαστή McCain, υποστηρικτή της αμερικανικής επίθεσης κατά της Συρίας, ο Σταυρίδης δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζει διάφορα σχέδια επέμβασης.
«Μελετάμε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και είμαστε έτοιμοι, εάν μας ζητηθεί, να επιχειρήσουμε όπως κάναμε στη Λιβύη».
Ο Σταυρίδης είπε επίσης ότι οι συστοιχίες πυραύλων Patriot του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκαν στην Τουρκία ως μέρος ενός σχεδίου για να υπερασπιστεί ο τουρκικός εναέριος χώρος, θα μπορούσαν , εάν είναι απαραίτητο, επίσης να καταρρίψουν αεροπλάνα στο συριακό εναέριο χώρο. Ερωτηθείς για το γεγονός ότι αυτό μπορεί να ενεργήσει σαν αποτρεπτικό παράγοντα για την πρόληψη επιθέσεων από τη συριακή αεροπορία κατά των θέσεων του ΕΣΣ στο έδαφος, ο Σταυρίδης απάντησε:
«Νομίζω ότι από τη στιγμή που καταρρίπτεται  ένα αεροπλάνο, αυτό το γεγονός περιέχει ένα ισχυρό αποτρεπτικό αποτέλεσμα».
Ο Σταυρίδης πρόσθεσε ότι αν πέφτει η κυβέρνηση Άσαντ, η κατάσταση στη Συρία θα μπορούσε να συγκριθεί με τα Βαλκάνια στη δεκαετία του '90, με τις αιματοχυσίες που συνδέονται με πράξεις εκδίκησης.
Εξάλλου, η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ  βρίσκεται στη Σμύρνη, στη Τουρκία, και σύμφωνα με τον Gl Frederick Ben Hodges, επικεφαλής της,  αυτή η βάση θα είναι σε πλήρη λειτουργία στα τέλη Αυγούστου.
«Θα έχουμε φθάσει στο πλήρες δυναμικό μας που προγραμματίστηκε αρχικά στις 30 Αυγούστου 2013... και ως εκ τούτου θα έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκτελέσουμε την πλειονότητα των καθηκόντων που θα μας έχουν ανατεθεί».
Με άλλα λόγια, μια χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ εναντίον της Συρίας από την Τουρκία έχει προγραμματιστεί και τα πάντα είναι έτοιμα για την εκτέλεση της.
Είναι σαφές ότι το λιβυκό σενάριο για τη Συρία δραστηριοποιείται εδώ και καιρό και σε αυτό, το Ισραήλ και η Τουρκία διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο.
Εξ ου και η επείγουσα ανάγκη για την κυβέρνηση Ομπάμα ΙΙ που «διοικεί από πίσω» αυτόν τον πόλεμο κατά της Συρίας να αναβιώσει πολύ γρήγορα τη στενή στρατιωτική τουρκοισραηλινή συνεργασία.

(Στην φωτογραφία: Μια εικόνα, χίλιες λέξεις... η Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον συριακού στρατιωτικού κτιρίου το 2007)