Πινγκ πονγκ η τύχη της Εθνικής και της χώρας...
Της Ζέζας Ζήκου
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Οφείλουμε πρωτίστως να περιφρουρήσουμε την εθνική περιουσία, το τραπεζικό σύστημα και τον ορυκτό πλούτο. Αυτό πιστεύω, ώστε να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή.
Ωστόσο, παρακολουθούμε από την κυβέρνηση, τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, την τρόικα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από τον πάσα ένα... να παίζεται πινγκ πονγκ η τύχη της Εθνικής και η συγχώνευσή της με τη Eurobank και γενικώς η τύχη της χώρας. Πινγκ πονγκ η ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή η επιβίωση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή της ελληνικής οικονομίας. Ευτυχώς, όμως, η σταυροφορία για να διασωθεί η Εθνική Τράπεζα και να διατηρήσει την ελληνικότητά της εξελίσσεται ελπιδοφόρα. Η πανστρατιά που ξεκίνησε, τόσο από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και από το πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και την Εκκλησία, τη διοίκηση της Εθνικής, εφοπλιστές και επιχειρηματίες, έχει αρχίσει να αποδίδει και έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά κεφάλαια. Οντως, η διοίκηση της Εθνικής δίνει τιτάνια μάχη προκειμένου να κρατηθεί το αρχαιότερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας σε ελληνικά χέρια. Τώρα η Εθνική επιδιώκει να αποφύγει τον σκόπελο των CoCos (Contigent Convertibles), δηλαδή τις υπό όρους μετατρέψιμες ομολογίες, οι οποίες και πανάκριβες είναι -δίνουν άνω του 7% επιτόκιο στο ξεκίνημα- αλλά και πελώριο capital dilution φέρνουν, άμα ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας πέσει κάτω από 7%. Ετσι η Εθνική ζητεί να ανεβεί το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αντί για το 10% που αντιστοιχεί σε 975,6 εκατ. ευρώ, προτείνεται στη γενική συνέλευση, που θα συνέλθει μεθαύριο Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, να αυξηθούν τα μετρητά της κάλυψης μέχρι του ποσού των 1,171 δισ. ευρώ, ήτοι σε ποσοστό 12% της αύξησης. Αν τα καταφέρει, το 12% θα αντιστοιχεί σε 7,33 πρόσθετες κοινές μετοχές για κάθε μία μετοχή που θα μετέχει στην αύξηση. Θα είναι, λοιπόν, ουσιαστικά ευκολότερη η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Εθνικής τα επόμενα χρόνια. Οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας ανέρχονται σήμερα σε περίπου 250.000, ένας αριθμός που περιλαμβάνει και τους περίπου 70.000 μετόχους της Eurobank οι οποίοι αντάλλαξαν τις μετοχές τους με μετοχές της Εθνικής.
Επίσης θετικές είναι οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση και τη διατήρηση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα. Αντίθετα, η Eurobank κατέληξε απευθείας για ανακεφαλαιοποίηση και υπαγωγή στον τραπεζικό βραχίονα της τρόικας, που ονομάζεται Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ετσι, έληξε και η αρκετά επικίνδυνη πολυλογία περί λαϊκού καπιταλισμού που είχαν διαδώσει ορισμένοι δημοσιογράφοι.
Αλλά μετά αρχίζουν οι πραγματικοί εφιάλτες για τις τράπεζες, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Δηλαδή όταν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί αρχίσουν να προκαλούν δράματα. Ηδη η τρόικα απαιτεί διαδικασίες εξπρές για την εκκαθάριση και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν προσημειώσεις σε «κόκκινα δάνεια», ζητώντας από τις ελληνικές τράπεζες να σταματήσουν να… κρύβουν μέσα από ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις τις προβληματικές χορηγήσεις. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες κρατούν πολλά δάνεια επιχειρήσεων σε εικονική ζωή, αναχρηματοδοτώντας τα (rollover), έτσι ώστε να μην εμφανίζονται «κόκκινα» και να μη χρειάζεται πρόσθετη δέσμευση κεφαλαίων για την κάλυψή τους. Είναι βέβαιο ότι παρόμοιες εκκαθαρίσεις σχεδιάζονται και για τα δάνεια των νοικοκυριών, κυρίως όσα έχουν ακίνητα ως εγγύηση και δεν περιλαμβάνονται στις -ελάχιστες- περιπτώσεις που προστατεύονται από τη νέα προσωρινή «ρύθμιση» των στεγαστικών δανείων. Το μείζον ερώτημα είναι αν όλα αυτά γίνουν αναίμακτα.