Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Άρθρο για τις νέες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή


Νέες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή
Η εμφάνιση του «Ισλαμικού Κράτους» και των τζιχαντιστών, που μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να κατακτήσουν μεγάλες εκτάσεις σε Συρία και Ιράκ, διατάραξε σημαντικά τις ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δημιουργώντας νέα δεδομένα.
Πρώτα από όλα, βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο απηνών διώξεων του χριστιανικού στοιχείου στην εν λόγω περιοχή. Στο στόχαστρο των τζιχαντιστών βρέθηκαν τούτη τη φορά Ασσύριοι, Χαλδαίοι, Σύροι και Αρμένιοι χριστιανοί, όπως εξάλλου και άλλες μειονότητες της περιοχής, όπως είναι για παράδειγμα οι Γιαζίντι, οι Σαμπάκ και οι Δρούζοι που ζούσαν ειρηνικά στα εδάφη τους επί χιλιετίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, το «Ισλαμικό Κράτος» ευθύνεται για επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης εναντίον θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων στο Βόρειο Ιράκ, επιχειρήσεις οι οποίες είχαν πρωτόγνωρη κλίμακα. Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 2 Σεπτεμβρίου, περιγράφεται με ποιον τρόπο το «Ισλαμικό Κράτος» συστηματικά στόχευσε εναντίον των μη αραβικών και μη σουνιτικών μουσουλμανικών κοινοτήτων, δολοφονώντας και απάγοντας εκατοντάδες άτομα, μετατρέποντας τις εκκλησίες σε φυλακές και εξαναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να αναζητήσουν αλλού ασφαλές καταφύγιο. Ανάμεσά τους είναι οι Ασσύριοι χριστιανοί, Τουρκμένοι σιίτες και άλλοι που επί εκατοντάδες χρόνια ζούσαν στη επαρχία Νινευή ειρηνικά. Οι χριστιανοί που ζουν σε περιοχές οι οποίες έχουν κατακτηθεί από τους τζιχαντιστές έχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις: να ασπαστούν το Ισλάμ, να πληρώσουν βαρύτατο θρησκευτικό φόρο ή να πεθάνουν. Χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος της συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αθανάσιος Τομά Ντάουοντ, τόνισε ότι η κατάληψη της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης, του Καρακός, από τους τζιχαντιστές αποτέλεσε σημείο καμπής για τους χριστιανούς της χώρας. «Σκοτώνουν τους ανθρώπους μας στο όνομα του Αλλάχ, καίνε τις εκκλησίες μας, κατέστρεψαν αρχαιότατα βιβλία, όπως, εξάλλου, τους σταυρούς μας», λέει χαρακτηριστικά ο ιερωμένος.
Πέρα όμως από τις διώξεις των μειονοτήτων και ιδιαίτερα του χριστιανικού στοιχείου, η ύπαρξη του «Ισλαμικού Κράτους» έδρασε ως καταλύτης και  δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για μία φαινομενική, τουλάχιστον, προσέγγιση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν. Για πρώτη φορά, αμερικανικά βομβαρδιστικά και παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν συνεργάστηκαν για έναν κοινό σκοπό στα πεδία των μαχών ενάντια στις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους», παρότι η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ενιαίος συντονισμός αυτών των δυνάμεων. Αν αυτές οι κοινές επιχειρήσεις εξακολουθήσουν, τότε θα μπορεί ενδεχομένως να καταγραφεί σημαντική αλλαγή στη σχέση των δύο κρατών.
Την ίδια στιγμή, εξαιτίας του «Ισλαμικού Κράτους» η Συρία βρέθηκε να γίνεται πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων των δυτικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον τόσο του «Ισλαμικού Κράτους» όσο και των δυνάμεων της Αλ Κάιντα στην περιοχή. Παραδόξως αυτή την επέμβαση φαίνεται να την αποδέχεται ο Μπασάρ αλ Ασαντ, γεγονός που όπως σημειώνουν οι αναλυτές πιθανόν να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης του σημερινού συριακού καθεστώτος.
Επίσης χαρακτηριστική της διαταραχής του στάτους κβο στην περιοχή που επιφέρουν η παρουσία και οι επιχειρήσεις του «Ισλαμικού Κράτους» είναι η στάση που τήρησε η Τουρκία, η οποία πριν από λίγο καιρό επέτρεψε τη διέλευση των Ιρακινών Κούρδων ανταρτών Πεσμπεργκά από τα εδάφη της προκειμένου να προσεγγίσουν τη μαρτυρική πόλη Κομπάνι, η οποία βρίσκεται σε κλοιό τζιχαντιστών επί πολλούς μήνες και να ενισχύσουν τους εκεί μαχομένους Κούρδους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η ενίσχυση του οπλισμού των Κούρδων μαχητών με τις αεροπορικές ρίψεις εφοδίων από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη είναι κάτι που δεν είδε καθόλου θετικά η Αγκυρα. 

(Στην φωτογραφία : Ιρακινοί αγωνίζονται ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» κοντά στην Τικρίτ, στο βόρειο Ιράκ)