Η φαραωνική «εμφάνιση» του Ερντογάν
REUTERS, AFP
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Φρουροί βγαλμένοι από μιαν άλλη εποχή ή, καλύτερα, από ταινία ιστορικής επιστημονικής φαντασίας, με τα δόρατα στα χέρια, φορώντας καλύμματα της κεφαλής από υφασμένο μέταλλο ή ολόχρυσες απαστράπτουσες περικεφαλαίες.
Δεν έλειπαν, βέβαια, και κάποιοι που έφεραν ψεύτικα μουστάκια.
Αυτό το υπερθέαμα αντίκρισε ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προφανώς κανείς δεν θα παρεξηγούσε τον Αμπάς αν, κατά την προσέλευσή του για συνομιλίες στην Αγκυρα, μπερδευόταν και πίστευε για λίγο ότι βρισκόταν σε κινηματογραφικό στούντιο κατά τη διάρκεια γυρισμάτων επικής ταινίας ή ότι βρισκόταν στο μέσο ενός πραγματικά ψυχεδελικού μπαλέτου.
Kαθώς ο κύριος Αμπάς έσφιγγε τα χέρια με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, η κεντρική κλίμακα του νέου και άκρως αμφιλεγόμενου προεδρικού μεγάρου της Αγκυρας καταλαμβανόταν από 16 πολεμιστές που ήταν ενδεδυμένοι με κοστούμια και ιστορικές πανοπλίες, έφεραν δόρατα, κρατούσαν απαστράπτουσες ασπίδες και έσφιγγαν στα χέρια τους ξίφη ικανά να εμπνεύσουν τον τρόμο και στον πιο ψύχραιμο θεατή.
Η αλήθεια είναι, λένε κάποιοι από τους παρισταμένους, ότι κάποια από τα κοστούμια που έφερε η αλλοπρόσαλλη φρουρά δεν έμοιαζαν και τόσο αληθινά ή, καλύτερα, ήταν υπερβολικά απαστράπτοντα για να μπορέσουν να θεωρηθούν πραγματικά ιστορικής αξίας. Βέβαια, στη νέα επίδειξη του φαραωνικού στυλ του κυρίου Ερντογάν δεν έμειναν αμέτοχα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που πήραν πραγματική φωτιά. «Το οθωμανικό τσίρκο στο ανάκτορο του προέδρου», σχολίασε δηκτικά στο Τweeter ο διάσημος δημοσιογράφος Καντρί Γκουρζέλ.
Πολύ αργότερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή εξήγησε ότι οι δεκαέξι πολεμιστές αναπαριστούσαν κάθε μία από τις αυτοκρατορίες στην τουρκική ιστορία, οι οποίες χρονολογούνταν πολύ νωρίτερα από την τουρκική κατάκτηση της Ανατολίας.
Υπήρχαν αντιπρόσωποι της μεγάλης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Σελτζούκων, της μογγολικής ακόμα και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία διαλύθηκε στο 1920 με την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.
Οι δεκαέξι αυτές αυτοκρατορίες αναπαριστώνται και στα 16 αστέρια που περιλαμβάνονται στη σφραγίδα της τουρκικής προεδρίας, θεσμό που φαίνεται να αποκτά άλλο, πολύ μεγαλύτερο, κύρος –ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος– μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον κύριο Ερντογάν όταν μετακινήθηκε εκεί μετά τις εκλογές του περασμένου Αυγούστου.
Ομως τα πράγματα γίνονται όλο και πιο αυστηρά στη γείτονα χώρα. Πρόσφατα, ένα ιδιωτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας καταδικάστηκε σε τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο ύψους περίπου 5 χιλιάδων ευρώ, διότι πρόβαλε μέρος της γαλλικής σάτιρας «Vous Les Femmes», στο οποίο γινόταν συζήτηση για προφυλακτικά με γεύση φράουλας. Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Χουριέτ», το μεγάλο πρόστιμο επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό επειδή το σχετικό απόσπασμα δεν έφερε την απαραίτητη σήμανση σε ώρα που θα μπορούσαν να βλέπουν τηλεόραση τα παιδιά.
Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, ωστόσο, έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια πως επιβάλλει λογοκρισία για λόγους ηθικής. Μάλιστα, πρόσφατα επέβαλε σε δύο συνδρομητικά κανάλια υψηλά χρηματικά πρόστιμα, επειδή το ένα πρόβαλε μία κινηματογραφική σκηνή με ένα γυμνό άνδρα και μία γυναίκα, και στο άλλο επειδή πρόβαλε σκηνή κατά την οποία ο άνδρας είχε ερωτική επαφή με δύο γυναίκες. Οι αποφάσεις του Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου επικρίνονται από την αντιπολίτευση. Τέλος, διώκεται και ένα μοντέλο, το οποίο μάλιστα είχε εκλεγεί παλαιότερα Μις Τουρκία διότι ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο Instagram, ποίημα το οποίο θεωρήθηκε ότι σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο.