Η αλλόκοτη γοητεία του εξτρεμισμού σοκάρει τον Καναδά
MARC SANTORA / THE NEW YORK TIMES
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Τον Ιανουάριο του 2013, ανάμεσα στα ερείπια που άφησε πίσω της μια τρομοκρατική επίθεση σε εργοστάσιο φυσικού αερίου, στην έρημο της Αλγερίας, κείτονταν οι σοροί δύο ανδρών που είχαν κάνει ένα μεγάλο ταξίδι για να πάρουν μέρος σ’ αυτό που έβλεπαν ως ιερό πόλεμο.
Ηταν φίλοι σε λύκειο του Οντάριο, στον Καναδά, το 2011, προτού ξεκινήσουν ένα ταξίδι που θα τους έφερνε στο Μαρόκο, στη Μαυριτανία, σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Μάλι και, τελικά, στον θάνατο, στους αμμόλοφους της Αλγερίας.
Οι δυνάμεις που ώθησαν τους δύο άνδρες, τον Κρις Κατσιρούμπας και τον Αλι Μεντλέτζ, να εγκαταλείψουν την ήρεμη ζωή τους στον Καναδά ενισχύθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε, τόσο στον Καναδά όσο και σε άλλα έθνη του δυτικού κόσμου. Τους τελευταίους μήνες, περισσότεροι από 100 Καναδοί έλαβαν μέρος σε συγκρούσεις σε ξένες χώρες, από τη Σομαλία μέχρι τη Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.
Η απειλή χτύπησε την πόρτα του Καναδά, πρώτα την περασμένη Δευτέρα, όταν ένας άνδρας που επηρεάστηκε από ισλαμιστές εξτρεμιστές του εξωτερικού παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και σκότωσε ένα στρατιώτη στο Κεμπέκ. Αργότερα, ο δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικούς. Την Τετάρτη, η πρωτεύουσα Οττάβα νέκρωσε όταν ένας άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε ένα στρατιώτη στο Μνημείο Πεσόντων και στη συνέχεια σκόρπισε τον πανικό στο κτίριο της Βουλής. Ο δράστης, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από τους αστυνομικούς, ήταν ένας νέος άνδρας που είχε πρόσφατα ασπαστεί το Ισλάμ.
Απευθυνόμενος στο έθνος, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι στόχος της επίθεσης ήταν να τρομοκρατήσει τη χώρα. Οπως και άλλα έθνη της Δύσης, ο Καναδάς πασχίζει να κατανοήσει το φαινόμενο και να αναχαιτίσει τις απειλές που θέτουν όσοι εξτρεμιστές επιστρέφουν στην πατρίδα, ύστερα από τις περιπέτειές τους στο εξωτερικό. Η προσπάθεια αυτή απέκτησε τον χαρακτήρα του επείγοντος ύστερα από τις αεροπορικές επιδρομές τού υπό αμερικανική ηγεσία διεθνούς συνασπισμού εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης που ακούει στο όνομα «Ισλαμικό Κράτος» στο Ιράκ και στη Συρία. Ο κ. Χάρπερ υποστήριξε ενθέρμως την εκστρατεία για τη συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους». Στις 8 Οκτωβρίου, η καναδική Βουλή ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της χώρας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
«Αν δεν αναλάβουμε δράση, αυτή η τρομοκρατική οργάνωση θα διογκωθεί και μάλιστα γρήγορα», είχε δηλώσει στη σχετική συζήτηση ο Καναδός πρωθυπουργός. «Εχουν ήδη διαδηλώσει τις τρομοκρατικές διαθέσεις τους, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και έχουν περιλάβει τον Καναδά στους δυνητικούς στόχους τους», προσέθεσε.
Ο κ. Χάρπερ αναφερόταν σε δηλώσεις του Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, εκπροσώπου του «Ισλαμικού Κράτους», ο οποίος κάλεσε τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στις γραμμές της οργάνωσης και παρότρυνε ιδιώτες να επιτεθούν σε πολίτες δυτικών χωρών. Συγκεκριμένα, ο Αντνάνι ζήτησε από τους πιστούς «να δολοφονήσουν άπιστους Αμερικανούς ή Ευρωπαίους –ιδίως τους κατάπτυστους και βρωμερούς Γάλλους– ή Αυστραλούς, Καναδούς ή άλλης εθνικότητας αίστους, συμπεριλαμβανομένων πολιτών εκείνων των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον του “Ισλαμικού Κράτους”».
Η απειλή των επιθέσεων από κάποιον «μοναχικό λύκο» απασχολεί έντονα τις μυστικές υπηρεσίες του δυτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά. «Η τρομοκρατία αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 απειλή εθνικής ασφαλείας για τον Καναδά», έγραψε ο Στίβεν Μπλάνι, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας σε μια έκθεσή του, τον περασμένο μήνα. «Στις αρχές του 2014, η κυβέρνηση είχε λάβει γνώση των περιπτώσεων τουλάχιστον 130 ατόμων με καναδικές διασυνδέσεις, που βρίσκονταν στο εξωτερικό και ήταν ύποπτα για δραστηριότητες που συνδέονταν με την τρομοκρατία», αναφερόταν στη σχετική έκθεση.
Ενώ το φαινόμενο των ιδιωτών που εγκαταλείπουν τη χώρα για να πάρουν μέρος σε μια σύγκρουση στο εξωτερικό δεν αποτελεί κάτι καινοφανές ούτε καναδική αποκλειστικότητα, η έκθεση καταγράφει την αυξητική τάση του κατά τους τελευταίους μήνες. Καναδοί εμπλέκονται στην «εκπαίδευση, στη συλλογή χρημάτων, στην προπαγάνδιση ριζοσπαστικών θέσεων, ακόμη και στον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων», αναφέρεται σχετικά.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ορισμένοι εκ των εξτρεμιστών που φεύγουν από τον Καναδά μένουν στο εξωτερικό, ενώ άλλοι επιστρέφουν στη χώρα. Τουλάχιστον 30 Καναδοί είναι γνωστό ότι πήραν μέρος σε κάποιου είδους τρομοκρατική δραστηριότητα στη Συρία. Οπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο Μισέλ Κουλόμπ, διευθυντής της Καναδικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφαλείας, οι αρχές ερευνούν τις δραστηριότητες 80 ανθρώπων που ριζοσπαστικοποιήθηκαν, ταξίδεψαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στον Καναδά. Συνέστησε ωστόσο ψυχραιμία, τονίζοντας ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι επίκειται τρομοκρατικό πλήγμα. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, ένας άνδρας στο Κεμπέκ μετέτρεψε το αυτοκίνητό του σε φονικό όπλο, σκοτώνοντας έναν αξιωματικό και τραυματίζοντας ένα στρατιώτη. Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι ο δράστης, ονόματι Μαρτέν Ρουλό - Κουτίρ, τελούσε υπό αστυνομική παρακολούθηση και ότι το διαβατήριό του κατασχέθηκε όταν προσπάθησε να ταξιδέψει στην Τουρκία για να ενταχθεί στο «Ισλαμικό Κράτος».