Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο ότι είναι σε άνθηση η βιομηχανία... κηδειών στις ΗΠΑ


Σε άνθηση η βιομηχανία... κηδειών στην Αμερική
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Η μεγαλύτερη αλυσίδα του κλάδου «καταπίνει» όλο και περισσότερους ανταγωνιστές της
Μολονότι ο τραπεζικός τομέας ήταν αυτός που κέρδισε τη μερίδα του λέοντος σε δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια λόγω των ιλιγγιωδών κερδών του, κάθε άλλο παρά είναι ο μοναδικός κλάδος που δικαιούται να... πανηγυρίζει.
Στις «βιομηχανίες» που γνωρίζουν άνθηση συγκαταλέγεται ένας μονίμως «παρών» και αναγκαίος κλάδος: των γραφείων κηδειών. Εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Bloomberg Businessweek αναφέρεται ειδικότερα σε έναν από τους κολοσσούς του κλάδου στις ΗΠΑ, την αλυσίδα γραφείων κηδειών SCI (Service Corporation International) που, όπως σχολιάζουν ανταγωνιστές της, είναι ένας γίγαντας που όχι μόνον διογκώνεται διαρκώς αλλά «καταπίνει» όλο και περισσότερους ανταγωνιστές του.
Η επιχείρηση έχει την έδρα της στο Χιούστον και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Διαχειρίζεται περισσότερα από 1.800 γραφεία κηδειών και κοιμητήρια σε ΗΠΑ και Καναδά, απασχολεί 20.000 υπαλλήλους ενώ η χρηματιστηριακή της αξία φθάνει στα 4 δισ. δολάρια. Μολονότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 βρέθηκε υπερχρεωμένη και κινδύνευσε να καταρρεύσει, σήμερα πραγματοποιεί νέα ανοίγματα.
Μετά την τελευταία εξαγορά στην οποία προχώρησε το καλοκαίρι, εκείνη της ανταγωνίστριάς της Quattlebaums, η SCI ελέγχει τους οκτώ από τους 14 ανταγωνιστές στον κλάδο. Είναι ήδη πρώτη στον κλάδο της στη Βόρεια Αμερική και στις αρχές του 2014 αναμένεται να απορροφήσει την αμέσως επόμενη σε μέγεθος αλυσίδα γραφείων τελετών, τη Stewart Enterprises (STEI) που έχει έδρα στη Νέα Ορλεάνη.
Αν η υπό σχεδιασμό εξαγορά εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, η νέα εταιρεία θα ελέγχει περίπου το 15% του συνόλου της βιομηχανίας γραφείων τελετών στις ΗΠΑ. Στην περιοχή Γουέστ Παλμ, προσφιλέστατο προορισμό για εγκατάσταση συνταξιούχων, η συγχώνευση με τη Stewart θα προσφέρει στην SCI περισσότερο από το 60% της τοπικής αγοράς.
Εχει μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καθώς διαθέτει κεντρικές εγκαταστάσεις για αποτέφρωση, ενώ τα γραφεία που ελέγχει διαθέτουν όλα λιμουζίνες, νεκροφόρες και εξειδικευμένο προσωπικό. Οι ανταγωνιστές της επισημαίνουν ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημά της, το γεγονός ότι χρεώνει περισσότερα από τα μικρότερα ανεξάρτητα γραφεία κηδειών.
Για μία αποτέφρωση οι ανταγωνιστές της χρεώνουν περίπου 1.000 δολάρια ενώ τα γραφεία της SCI τουλάχιστον 1.450 δολάρια.
Σύμφωνα, όμως, με τη μη κερδοσκοπική Συμμαχία Καταναλωτών Γραφείων Κηδειών, η SCI είναι ήδη υπερβολικά μεγάλη και αυτό αποβαίνει εις βάρος των πελατών της.
Η εν λόγω αλυσίδα γραφείων κηδειών εμπλέκεται στις περισσότερες καταγγελίες και παράπονα πελατών από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Πολλοί πελάτες της φθάνουν στο σημείο να της προσάπτουν ότι επιδεικνύει ακόμα και έλλειψη σεβασμού προς τους νεκρούς...