Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Άρθρο των New York Times για σβάστικες και εκφοβισμό σε σχολεία των ΗΠΑ


Σβάστικες και εκφοβισμός σε σχολεία των ΗΠΑ
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/)
Οι μικροί μαθητές θυμούνται σβάστικες ζωγραφισμένες παντού: σε τοίχους, θρανία, τετράδια, οθόνες υπολογιστή, στην τσουλήθρα της παιδικής χαράς, ακόμη και στο πρόσωπο κάποιου συμμαθητή.
Η φωτογραφία του προέδρου Ομπάμα με μια σβάστικα ζωγραφισμένη στο μέτωπο κρεμόταν από τον τοίχο μιας τάξης για τουλάχιστον ένα μήνα αφού είχε ενημερωθεί η δασκάλα. Για κάποια παιδιά Εβραίων τα σχολεία του Πάιν Μπους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελούν έναν εφιάλτη που κατακλύζεται από αντι-σημιτικά σχόλια και αισχρά ανέκδοτα για το Ολοκαύτωμα. Καταγγέλλουν ότι τους πετάνε κέρματα, τα ξυλοκοπούν και ότι βλέπουν τους συμμαθητές τους να χαιρετούν ναζιστικά και να ζητωκραυγάζουν για τη «λευκή δύναμη».
Η έκταση που έλαβε η κακοποίηση των Εβραίων μαθητών οδήγησε τουλάχιστον τρεις οικογένειες στο να υποβάλουν μήνυση κατά της διοίκησης του σχολικού συγκροτήματος στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Απαιτούν αποζημίωση και να δοθεί ένα τέλος στον επίμονο αντι-σημιτισμό και την αδιαφορία των αρμόδιων εκπαιδευτικών. Οταν ο επόπτης του Πάιν Μπους, Φίλιπ Στάινμπεργκ, έλαβε μια επιστολή διαμαρτυρίας από κάποιον δυσαρεστημένο γονέα, του απάντησε ότι «υπόσχεται να συναντηθεί με τις κόρες του, αλλά θεωρούσε τις προσδοκίες του για την αλλαγή μιας έμφυτης προκατάληψης κάπως μη ρεαλιστική». Ο συνταξιοδοτημένος πλέον Στάινμπεργκ, Εβραίος και ο ίδιος, που κατηγορείται μαζί με άλλα δύο διοικητικά στελέχη, έχει σχολιάσει ότι πολλές καταγγελίες έχουν ενισχυθεί με υπερβολές και ότι ενυπάρχει οικονομικό κίνητρο.
Στις καταθέσεις τους τα παιδιά κατηγορούν τουλάχιστον 35 συμμαθητές τους για ρατσιστικές επιθέσεις. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των εμπλεκομένων, ωστόσο, ο αντίκτυπος είναι μεγάλος για τα μικρά παιδιά, που δεν αισθάνονται πια ασφαλή. Η μητέρα μιας μαθήτριας περιέγραψε την έκπληξή της όταν η κόρη της τής σχεδίασε μια σβάστικα και της είπε ότι οι συμμαθητές της το είχαν ζωγραφίσει, αλλά εκείνη δεν καταλάβαινε τι σήμαινε. «Πού είναι το πρόβλημα; Δεν αφορούσε εκείνη το σχέδιο», ήταν η απάντηση του διευθυντή Στιβ Φις, που στην κατάθεσή του αρνείται αυτόν τον ισχυρισμό.
Πολλά από τα παιδιά των Εβραίων είδαν τους βαθμούς τους να ακολουθούν πτωτική πορεία και αισθάνθηκαν απομονωμένα και θλιμμένα. Κάποιο από αυτά κατέθεσε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία. Οι σβάστικες συχνά συνοδεύονται από φράσεις όπως «πέθανε, Εβραίε». «Αρχισα να μισώ τον εαυτό μου επειδή ήμουν Εβραίος», θυμάται ένας πρώην μαθητής που πλέον φοιτά στο πανεπιστήμιο. Στις εβραϊκές γιορτές οι δασκάλες ρωτούσαν εάν ήταν κάποιος Εβραίος και ο ίδιος κατάλαβε γρήγορα ότι δεν έπρεπε να σηκώνει το χέρι του. Οι εκπαιδευτικοί παρέμεναν άπραγοι σε όλες τις ρατσιστικές εκδηλώσεις των μαθητών τους. «Πώς παίρνεις το νούμερο μιας Εβραίας; Σηκώνεις το μανίκι της», έλεγαν γελώντας οι συμμαθητές με τα ανατριχιαστικά ανέκδοτα για το Ολοκαύτωμα.
Ο πρώην επόπτης Στάινμπεργκ κατέθεσε ότι οι μαθητές δεν ήξεραν κάποιον τρόπο που μπορέσει κανείς να αντιστρέψει αυτήν την τάση των παιδιών της περιοχής. Κάποιοι κάτοικοι είπαν ότι γνώριζαν για τις βιαιότητες αλλά όχι για τα ναζιστικά σύμβολα και απέδωσαν τα συμβάντα στο νεαρό της ηλικίας. Κάποιος οδηγός όμως απεφάνθη με ενόχληση ότι «δεν θέλουμε τους Εβραίους στην περιοχή μας. Δεν ανήκουν εδώ».
Οι Εβραίοι μαθητές αποθαρρύνονταν και δεν μιλούσαν στους δασκάλους. Ο Στάινμπεργκ θυμάται πως όταν αποφάσισε να αναλάβει τη θέση, όλοι τον είχαν προειδοποιήσει πως «δεν ήταν περιοχή για Εβραίους». «Γιατί να φέρεις το παιδί σου σε μια τέτοια γειτονιά;», αναρωτιέται ο ίδιος.