Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Άρθρο της "Ρωσίας τώρα" για τη δυναμική επιστροφή της Ρωσίας στην Αρκτική


Δυναμική επιστροφή στην Αρκτική
Γιούρι Γκαβρίλοφ, Ροσσίσκαγια Γκαζέτα
(Πηγή : http://rbth.gr)
Στο υπουργείο Άμυνας επεξεργάζονται σχέδιο δημιουργίας ενός σχηματισμού πολεμικών πλοίων με δυνατότητες πλεύσης σε παγωμένες θάλασσες (ice-class) που θα περιπολούν στα βόρεια – αρκτικά σύνορα της χώρας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αμύνης Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.
«Ελπίζω ότι το 2014 θα έχουμε νέες δυνατότητες για τη μεταφορά φορτιών στην Αρκτική, αλλά και για την τεχνική υποστήριξη των σκαφών που διέρχονται από το διάδρομο της Αρκτικής», δηλαδή τη βόρεια θαλάσσια διαδρομή ναυσιπλοΐας, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αμύνης, ενώπιον της στρατιωτικής ηγεσίας.
Το αυξημένο ενδιαφέρον για την Αρκτική είναι κατανοητό. Ο απώτατος Βορράς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές φυσικών πόρων της Ρωσίας. Επιπλέον, η «κατάκτηση» της Αρκτικής και η εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, συνδέεται από τους εμπειρογνώμονες με την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων της οικονομικής ανάπτυξης, της ενεργειακής ασφάλειας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά.
Για το είδος των πλοίων που θα ενταχθούν στο νέο στόλο, ο Σοϊγκού, δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς. Είναι πολύ πιθανό, να φτιάχνεται ήδη ο εξοπλισμός που ταιριάζει σε αυτή τη δύσκολη περιοχή. Δεν αποκλείεται και μια άλλη εκδοχή. Να περιπολούν στις θάλασσες της Αρκτικής ειδικά τροποποιημένες φρεγάτες και κορβέτες. Οι ειδικοί όμως λένε, ότι η μετατροπή τους σε πολεμικά τύπου «ice-class» δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Πρωτίστως, αυτό αφορά στην ενίσχυση του κύτους του σκάφους και στην προστασία του συστήματος διεύθυνσης.
Ειδικό Σώμα
Αλλά οι σχεδιασμοί του υπουργείου Άμυνας, δεν σταματούν στις θαλάσσιες περιπολίες. Ο Σοϊγκού ανακοίνωσε επίσης, τον σχεδιασμό και κατασκευή νέου εξοπλισμού και για τις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς που στρατοπεδεύουν στο Βορρά. Τη στιγμή που τα στρατηγικά συμφέροντα του ρωσικού κράτους στην περιοχή είναι δεδομένα, η συμμετοχή στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων για την προστασία τους δεν τίθεται καν σε συζήτηση. Πολύ περισσότερο, που το θέμα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων στις βόρειες περιοχές προβλέπεται στις βασικές αρχές της πολιτικής του κράτους.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν σχέδια του Γενικού Επιτελείου για να μετατραπούν οι μονάδες που σταθμεύουν στην Αρκτική, σε αερομεταφερόμενες. Αυτό που γίνεται, προς το παρόν, είναι ειδική εκπαίδευση και προετοιμασία του στρατιωτικού προσωπικού στις ακραίες συνθήκες του παγωμένου Βορρά, καθώς και παροχή αναβαθμισμένου τεχνολογικά αμυντικού εξοπλισμού, υλικού διαβιβάσεων, μηχανοκίνητου και άλλου ειδικού εξοπλισμού για συνθήκες μόνιμου πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το στρατιωτικό προσωπικό που θα στελεχώσει τις μονάδες στην Αρκτική, θα κυμαίνεται στις 3 με 5 χιλιάδες άτομα. Και στον ρωσικό στρατό, μπορεί σύντομα να δημιουργηθούν όχι μόνο ένα ή δύο τακτικά συγκροτήματα, αλλά ένα ολόκληρο Σώμα της Αρκτικής.
Επιπλέον, ο Σοϊγκού είπε ότι στην Αρκτική θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω τα δίκτυα υποδομών σε αεροδρόμια και λιμάνια. Στην ουσία, πρόκειται για την επανασύσταση των παλαιών σοβιετικών βάσεων. Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ανακατασκευή από το ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας των αεροδρομίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων στη Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ και στα νησιά του αρχιπελάγους της Νέας Σιβηρίας. Στα τελευταία, έχουν ήδη εγκατασταθεί μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα στο ανακατασκευασμένο αεροδρόμιο «Τεμπ», στο νησί Κοτέλνι. Στο τέλος Οκτωβρίου, στο νέο αεροδιάδρομο προσγειώθηκε το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος, τύπου An- 72.