Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο της "Φωνής της Ρωσίας" για την επιστροφή του Ρωσικού Στόλου στη Μεσόγειο



Επιστροφή του Ρωσικού Στόλου στη Μεσόγειο
Η Φωνή της Ρωσίας
(Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.gr)
Η Ρωσία αποκαθιστά την παρουσία της στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μια μεικτή ομάδα πολεμικών πλοίων και σκαφών υποστήριξης των στόλων της Βαλτικής, της Βόρειας και της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο έχει σήμερα σχεδόν 10 σκάφη.
Η Ρωσία αποκαθιστά την παρουσία της στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μια μικτή ομάδα πολεμικών και πλοίων υποστήριξης των στόλων της Βαλτικής, της Βόρειας και της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο έχει σήμερα σχεδόν 10 σκάφη. Τη βασική δραστηριότητα επωμίζεται ο Στόλος της Μαύρης θάλασσας, τα πλοία του οποίου κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους επισκέφθηκαν τη Μεσόγειο 17 φορές. Μάλιστα τα ταξίδια δεν έχουν μόνο σημασία ίματζ, αλλά και εντελώς πρακτική σημασία για την προστασία των συμφερόντων της Ρωσίας.
Η Μεσόγειος ιστορικά είναι ζώνη των ζωτικών συμφερόντων της Ρωσίας. Η σημαία του Αποστόλου Αντρέα είχε παρουσιαστεί στα νερά της Μεσογείου από την εποχή της Αικατερίνης Β΄ και από τότε η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο αποτελούσε σημαντικό παράγοντα της παγκόσμιας πολιτικής. Τη δράση του κατα περιόδους διέκοπταν οι κυρώσεις στην ίδια τη Ρωσία, όταν οι εσωτερικές ταραχές ή οι στρατιωτικές ήττες ανάγκαζαν το Ρωσικό Στόλο να εγκαταλείψει αυτή την περιοχή. Σήμερα, οι αυξημένες σε σύγκριση με τα πρώτα μετασοβιετικά χρόνια δυνατότητες της ρωσικής οικονομίας, καθώς και η κατανόηση της ανάγκης μιας ενεργούς εξωτερικής πολιτικής επέτρεψαν να τεθεί ο στόχος της επιστροφής του στόλου στη Μεσόγειο θάλασσα.
Πολύ συχνά την παρουσία του πολλοί την περιορίζουν στην «επίδειξη της σημαίας», πράγμα σίγουρα λανθασμένο – στην πραγματικότητα είναι πολύ ευρύτερη ακόμη και σήμερα, στις συνθήκες των αρκετά περιορισμένων δυνατοτήτων του Ρωσικού Στόλου. Μερικές από τις βασικές αποστολές, που εκτελεί ο στόλος στη Μεσόγειο είναι οι ακόλουθες: πρώτον, είναι οι εκπαιδευτικές λειτουργίες. Τα συχνά ταξίδια στη θάλασσα συμβάλλουν στην ταχεία βελτίωση της κατάρτισης των πληρωμάτων και των διοικητικών και επιτελικών δομών όλων των επιπέδων. Και αυτό είναι οπωσδήποτε θετικό, γιατί η ναυμαχία σε ένα πραγματικό πόλεμο μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από μια ώρα, όμως γι΄αυτή την ώρα οι ναύτες πρέπει να ετοιμάζονται δεκάδες χρόνια.
Ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι ο πολιτικός. Με την παρουσία της στη Μεσόγειο, η Ρωσία παρέχει έμπρακτη υποστήριξη στις νόμιμες Αρχές της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, που διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών. Με τις τακτικές τους εισόδους τα ρωσικά πλοία στα συριακά λιμάνια ουσιαστικά αποκλείουν οποιαδήποτε εξωτερική επιδρομή εναντίον αυτής της χώρας.
Άλλη μια σημαντική αποστολή είναι η ανάπτυξη της σύμπραξης μεταξύ των στόλων. Ο Στόλος της Μαύρης θάλασσας βρίσκεται σε μοναδική θέση – στην επιχειρησιακή του ζώνη ( συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και ενός μέρους του Ατλαντικού και του Ινδικού ωκεανού) συμπράττει με όλους τους υπόλοιπους στόλους της Ρωσίας: το Βορείο Στόλο και τους στόλους της Βαλτικής και του Ειρηνικού ωκεανού. Με τις εσωτερικές ναυτικές διαδρομές συνδέεται με το στόλο της Κασπίας θάλασσας, τα πλοία του οποίου περνούν δοκιμές και επισκευή στη Μαύρη θάλασσα. Η αυξανόμενη πολιτική και στρατιωτική δραστηριότητα στην Ασία καθιστά το Στόλο της Μαύρης θάλασσας, μαζί με το στόλο του Ειρηνικού ωκεανού, ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά εργαλεία της ρωσικής ηγεσίας. Και η σημασία του μόνο θα αυξάνεται.
Η Φωνή της Ρωσίας

(Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι)