Η ένταξη της Παλαιστίνης κοστίζει στην UNESCO
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον οργανισμό του ΟΗΕ
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_06/11/2011_461794)
Η Παλαιστίνη έγινε -την περασμένη Δευτέρα- το 195ο μέλος της Unesco, καθώς ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αγνόησε την επαπειλούμενη διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησής του, βάσει νόμου των ΗΠΑ της δεκαετίας του 1990. Η ένταξη της Παλαιστίνης αποφασίστηκε με 107 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 52 αποχές.
Η εξέλιξη αυτή θα κοστίσει στον Οργανισμό του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό το 1/4 του ετήσιου προϋπολογισμού του – το 22% της συνεισφοράς των ΗΠΑ (περίπου 70 εκατ. δολάρια) και επιπροσθέτως ένα 3% της συνεισφοράς του Ισραήλ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ήδη ότι η αμερικανική συνεισφορά αυτού του μήνα δεν θα πληρωθεί.
Μετά την ψηφοφορία, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Unesco στο Παρίσι κυριάρχησαν επευφημίες, μ’ έναν αντιπρόσωπο να φωνάζει στα γαλλικά «Ζήτω η Παλαιστίνη!». Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι εξήρε τον οργανισμό, λέγοντας ότι «αυτή η ψήφος θα βοηθήσει να αρθεί ένα μικρό μέρος της αδικίας που έχει γίνει απέναντι στον παλαιστινιακό λαό» κι ότι θα συμβάλει στην προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς στα υπό ισραηλινή κατοχή εδάφη.
Υφιστάμενη νομοθεσία
Η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία υπολογίζει την αξία της συμμετοχής της στην Unesco, προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ενώ η Ιρίνα Μπόκοβα, η γενική διευθύντρια του οργανισμού ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου και να ζητήσει αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Νόμοι που ψηφίστηκαν το 1990 και το 1994 προβλέπουν πλήρη διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης προς οποιαδήποτε υπηρεσία του ΟΗΕ αποδεχθεί τους Παλαιστινίους ως πλήρη μέλη της. Δικηγόροι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διαπιστώνουν παρέκκλιση από τον νόμο ή πιθανότητα παραίτησης από αυτόν.
Ο Αμερικανός πρέσβης στον οργανισμό, Ντέιβιντ Κίλιον, χαρακτήρισε επανειλημμένως «πρόωρη» αυτή την ψηφοφορία και είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν άλλο τρόπο υποστήριξης της υπηρεσίας, αν και δεν προέβη σε διευκρινίσεις. Οι ΗΠΑ διατείνονται ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ θα έπρεπε να περιμένουν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών ως συνόλου, στο αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη στους κόλπους τους. Κατά την Ουάσιγκτον, η κρατική υπόσταση των Παλαιστινίων θα έπρεπε να προκύψει ύστερα από διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, όχι από ενέργειες τρίτων ή διεθνών οργανώσεων.
Άραβες διπλωμάτες διατείνονται ότι η αμερικανική στάση είναι τρόπον τινά ανειλικρινής, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον προσπάθησε να εμποδίσει τους Παλαιστινίους να αποκτήσουν τις απαραίτητες 9 ψήφους στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας κι αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο της. Τη Δευτέρα, η ανακοίνωση της Βοσνίας -η οποία είναι αυτή την περίοδο μέλος του Συμβουλίου- ότι θα απόσχει φαίνεται πως στερεί από τους Παλαιστινίους τη δυνατότητα των 9 ψήφων και καθιστά «αχρείαστο» το αμερικανικό βέτο. Στην Unesco, όμως, καμιά χώρα δεν έχει βέτο.
Ο κ. Κίλιον ανέφερε σε δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει συντομότερος δρόμος» για ένα παλαιστινιακό κράτος και η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την ενέργεια της Unesco. Και τα δύο κόμματα του Κογκρέσου απέρριψαν την ψηφοφορία, με τους Δημοκρατικούς να την αποκαλούν «αντιπαραγωγική» και τους Ρεπουμπλικανούς «ενάντια στο Ισραήλ και ενάντια στην ειρήνη». Αν και έγιναν κάποιες συζητήσεις για ενδεχόμενη συνεισφορά αραβικών κρατών ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, δεν υπήρξε καμία δέσμευση.
Η κ. Μπόκοβα, η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, είπε σε συνεντεύξεις της ότι φοβάται πως η υπηρεσία της θα αντιμετωπίσει άμεσα οικονομικά προβλήματα και εξέφρασε την ανησυχία της για ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ, που -όπως είπε- ελπίζει να είναι προσωρινή.
Ο Ισραηλινός πρέσβης, Νιμρόντ Μπάρκαν, είπε ότι η Unesco προκάλεσε «τεράστια δυσλειτουργία» στις διεθνείς προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Δυτική Οχθη απέρριψαν τη θεωρία ότι έβλαψαν την Unesco και έφεραν σε δυσχερή θέση την Ουάσιγκτον πιέζοντας για την ψηφοφορία. «Η Ουάσιγκτον», είπε στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς, «θα έπρεπε να επανεξετάσει αυτούς τους νόμους. Η PLO δεν είναι πια τρομοκρατική οργάνωση...».