Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον φόβο της Κύπρου ότι θα έχει την τύχη της Ελλάδος


Η Λευκωσία βαδίζει στα χνάρια της Αθήνας
Εντονη ανησυχία και στην Κύπρο για την κατάσταση της οικονομίας
Του Γιάννη Aντωνίου
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_20/11/2011_463460)
Όποιος τύχει να παρακολουθήσει κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια τις τελευταίες μέρες θα νομίζει ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων είναι οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Αθήνα, με την αγωνία των Κυπρίων να αποτυπώνεται σ’ ένα κυρίαρχο ερώτημα: «Θα τα καταφέρει ο Παπαδήμος;».
Πέραν της συναισθηματικής σύνδεσης που κάνει τους Κυπρίους να παρακολουθούν με έγνοια όσα εξελίσσονται στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον τους έχει να κάνει και με πολύ πρακτικά ζητήματα, μιας και η ζηλευτή κυπριακή οικονομία βρίσκεται «ενάμιση χρόνο πριν από την ελληνική», όπως δραματικά προειδοποιούν ορισμένοι αναλυτές. Προτού διασκεδαστούν οι ανησυχίες για τη δυνατότητα των κυπριακών τραπεζών να αντέξουν τις συνέπειες του «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους, η προσοχή όλων στρέφεται τώρα στο κατά πόσον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου θα βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση εξαιτίας επισφαλών δανείων που παραχώρησαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Τη μεγάλη εικόνα του προβλήματος συμπληρώνουν οι αρνητικές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, η οποία κατά τους οίκους αξιολόγησης βρίσκεται ένα στάδιο πριν από τον χαρακτηρισμό «σκουπίδι», με την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης να φαντάζει ολοένα και πιθανότερη. Το δάνειο των 2,5 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από τη Μόσχα η κυβέρνηση του Δ. Χριστόφια αποτελεί μια ανάσα, αλλά δεν αρκεί για να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την ανεργία να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, τις επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη και τις τράπεζες να κλείνουν την κάνουλα της χρηματοδότησης, η κυπριακή κοινωνία τρομάζει από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Οι φωνές για δραστικές περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο σε συνδυασμό με τον κίνδυνο συρρίκνωσης των κυπριακών τραπεζών, συμπληρώνουν τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στην Κύπρο και επιτείνουν την ανησυχία ότι «τα δύσκολα ακόμη δεν ήρθαν».
Η ελπίδα
Σ’ αυτό το γκρίζο τοπίο, οι ενδείξεις για ύπαρξη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου στην κυπριακή θάλασσα αποτελούν χαραμάδα φωτός, ακόμη και για τους φύσει συγκρατημένους Κύπριους. Ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι ακόμη και στο καλύτερο σενάριο η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου δεν πρόκειται να αποφέρει έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία ενωρίτερα από μια πενταετία, την ίδια ώρα προκαλεί ευφορία η επιβεβαιωμένη και από ξένες διπλωματικές αποστολές πληροφορία ότι σε περίπτωση που η ερευνητική γεώτρηση επιβεβαιώσει την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου, η Κύπρος θα ευεργετηθεί άμεσα από την κάθοδο μεγάλων εταιρειών που θα σπεύσουν να επενδύσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη ξένες εταιρείες έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο και βρίσκονται σε αναμονή των ανακοινώσεων από την αμερικανική εταιρεία Noble που διεξάγει έρευνες στο θαλάσσιο οικόπεδο «12» με το όνομα «Αφροδίτη» της Κυπριακής ΑΟΖ. Η Λευκωσία παρακολουθεί συγκρατημένα τις εξελίξεις, αλλά τον τελευταίο καιρό, διά στόματος του ιδίου του προέδρου Χριστόφια, φροντίζει να αναδεικνύει τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει για την Κύπρο τυχόν ανεύρεση φυσικού αερίου.
«Ο πιθανός εντοπισμός κοιτάσματος υδρογονανθράκων θα δώσει προοπτική μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι μελλοντικές γενιές. Παράλληλα, θα εντάξει την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, δίνοντάς της την ευκαιρία να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα οικονομικά οφέλη από πιθανή ανεύρεση υδρογονανθράκων δεν θα είναι μόνο μεσοπρόθεσμα. Θα είναι και μακροπρόθεσμα», είπε την περασμένη Τετάρτη ενώπιον του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου της Κύπρου.
Πηγές από τη Λευκωσία επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι οι κατ’ αρχήν εκτιμήσεις των ειδικών της Νοble κάνουν λόγο για ύπαρξη ποσότητας 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών στο κυπριακό κοίτασμα. Λόγω της εγγύτητας με το κοίτασμα, οι ρυθμοί της γεώτρησης μειώθηκαν σημαντικά για λόγους ασφαλείας. Το γεωτρύπανο εισχωρεί περίπου 50 μέτρα την ημέρα με στόχο την ολοκλήρωση της γεώτρησης με τη διασωλήνωση και το τσιμέντωμα. Εκτιμήσεις ειδικών ανεβάζουν την ακαθάριστη αξία ενός κοιτάσματος της τάξης αυτής, (περιλαμβανομένων των εξόδων επεξεργασίας εξαγωγής και μεταφοράς και των φόρων), σε 100 δισ. δολάρια.
Πιέζει ο χρόνος
Με βάση το συμβόλαιο που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία η εταιρεία Noble, τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών στο θαλάσσιο οικόπεδο «12» θα πρέπει να ανακοινωθούν εντός 73 ημερών από την έναρξη των εργασιών. Η ερευνητική γεώτρηση άρχισε στις 18 Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο περί τα τέλη Νοεμβρίου. Μια κατ’ αρχήν επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει εντός των ημερών από τον επικεφαλής της Νoble Εnergy, Τσαρλς Ντέιβσον, στο Χιούστον του Τέξας, σε συνάντησή του με ειδικούς οικονομικούς και χρηματιστηριακούς αναλυτές.
Ενα εμπόδιο με το όνομα «Ταμάρ»
Μοναδικό εμπόδιο αποτελεί αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι η Noble διεξάγει έρευνες και για λογαριασμό του Ισραήλ, το οποίο ασκεί πιέσεις προκειμένου να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από το παρακείμενο κοίτασμα «Ταμάρ» για κάλυψη των αναγκών του σε ενέργεια. Σε περίπτωση που η Νοble δεν ολοκληρώσει στο πλαίσιο της χρονικής προθεσμίας τη γεώτρηση εντός της «Αφροδίτης», η πλατφόρμα ενδεχομένως να μετακινηθεί στο ισραηλινό θαλάσσιο οικόπεδο,εξέλιξη που θα προκαλέσει καθυστέρηση στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το θέμα αποτελεί αντικείμενο διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε ανώτατο επίπεδο και αναμένεται να διευθετηθεί χωρίς περαιτέρω πρόβλημα.