Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ένα μάλλον προφητικό άρθρο για την ...7η δόση


Ok... Ok... Να ετοιμάζεται η νέα επιστολή για την 7η δόση
Της Ζέζας Ζήκου
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_25/11/2011_1296914)
Eνώ οι Aμερικανοί απολάμβαναν χθες την ψητή τους γαλοπούλα γιορτάζοντας την Hμέρα των Eυχαριστιών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την ικανοποίησή του για την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά.
Η επιστολή του προέδρου της Ν.Δ. είχε ως αποδέκτες τους προέδρους του Eurogroup, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και την επικεφαλής διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Και παρά το γεγονός ότι είναι ιερή ημέρα αργίας στις ΗΠΑ, στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το Ταμείο έσπευσε πρώτο να ανακοινώσει επισήμως πως η έκθεση του εκπροσώπου του στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, θα είναι έτοιμη μέχρι τη Δευτέρα και τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία της έγκρισης και εκταμίευσης της 6ης δόσης.
Παράλληλα, την ικανοποίησή του για την επιστολή Σαμαρά εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε χθες. «Το περιεχόμενο της επιστολής Σαμαρά κρίνεται ικανοποιητικό. Η επίσημη αξιολόγησή της θα γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη στο Eurogroup, ωστόσο η εκτίμησή μου είναι ότι η επιστολή έγινε θετικά αποδεκτή», είπε ο πρωθυπουργός. Τέλος καλό... όλα καλά; Προφανώς ΟΧΙ.
Ακόμα κι αν όλες οι μεταρρυθμίσεις πετύχουν (που δεν πρόκειται να γίνει), είναι εντελώς απίθανο να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος. Η κρίση και η ύφεση θα παρατείνονται για πολλά χρόνια.
Η κοινωνία ασφυκτιά επειδή η οικονομική πολιτική που επελέγη για να τη σώσει τη βουλιάζει ακόμη περισσότερο. Μια χώρα θα έπρεπε να οργανώνει ορθολογικά τα δημόσια οικονομικά είτε τελεί σε κατάσταση πτώχευσης είτε όχι. Το κάναμε; Δεν το κάναμε. Μας το επιβάλλουν πλέον οι περιστάσεις. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι τέτοια ζητήματα μπορούν να συζητηθούν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και στην ιθύνουσα τάξη. Θα ήλπιζα, όμως, ότι αυτή ακριβώς η συγκυρία θα επέβαλλε σε όσους κόπτονται πραγματικά για το καλό του τόπου να προχωρήσουν σε έναν συντεταγμένο δημόσιο διάλογο που θα υπερβαίνει τα αφοριστικά «ναι!» και τα αφοριστικά «όχι!». Να δούμε τι θέλουμε, τι μπορούμε και πού πάμε. Πολύ φοβάμαι, όμως, πως ούτε αυτό μπορεί να γίνει. Εκτός κι αν η συγκυρία αποδειχθεί τελικά ακόμη πιο δραματική και τους παρασύρει, μη περιμένοντας άλλη φορά... Η χώρα έχει βουλιάξει σε μια ιδιότυπη παράλυση. Κάτι η απελπισία από τα μέτρα, κάτι οι συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις, κάτι οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, κάτι οι παλινωδίες της κυβέρνησης, όλα αυτά μαζί και από κοινού έχουν τινάξει στον αέρα τα πάντα. Η οικονομία ασφυκτιά επειδή ζει χωρίς καμία χαραμάδα αναπτυξιακής προοπτικής. Το Χρηματιστήριο καταρρέει, η αγορά έχει παγώσει, οι τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα και όλα τα επενδυτικά σχέδια αραχνιάζουν στα συρτάρια των εμπνευστών τους. Ασφυκτιά επειδή για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης συνοδεύθηκε και από μέτρα επιχειρηματικής καταστολής.
«Η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει πτώχευση», επισημαίνει ο πρόεδρος της Commerzbank. Ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας εκτιμά ότι η εθελοντική συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στην αρωγή προς την Ελλάδα δεν θα είναι αρκετή και κάλεσε την Αθήνα να κηρύξει στάση πληρωμών.
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη να μειώσει το χρέος της», δήλωσε ο Μάρτιν Μπλέσινγκ μιλώντας σε ταμπλόιντ γερμανική εφημερίδα. «Ομως οι περικοπές στο ενεργητικό των τραπεζών (που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα) δεν αρκούν», πρόσθεσε, «η συμφωνία ανάμεσα στον πολιτικό και τον ιδιωτικό τομέα δεν θα λύσει το πρόβλημα».
«Κατά τη γνώμη μου, το πράγμα δεν θα δουλέψει σε εθελοντική βάση», δήλωσε ο Μπλέσινγκ, «αλλά μόνον αν η Ελλάδα κηρύξει η ίδια στάση πληρωμών». «Μια εθελοντική παραίτηση (των πιστωτών από την επιστροφή των χρημάτων τους) χωρίς κήρυξη πτώχευσης θα ήταν επιζήμια για την αξιοπιστία των ομολόγων άλλων χωρών», τόνισε. «Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: τα κράτη έχουν επιλογή ανάμεσα σε δύο δυνατότητες, είτε να πληρώνουν τα χρέη τους όπως προβλέπεται είτε να κηρύσσουν πτώχευση», πρόσθεσε ο τραπεζίτης.
Μια πτώχευση της Ελλάδας θα επέφερε ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πολλές από τις οποίες στην Ευρώπη θα πληγούν, παραδέχεται ο Μπλέσινγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να αντιμετωπιστεί το γεγονός αυτό, «κάθε τράπεζα θα πρέπει κατ’ αρχάς να προσπαθήσει να βρει μόνη της κεφάλαια» πριν προσφύγει στα δημόσια ταμεία. Σκληρές αλήθειες από τους Γερμανούς τραπεζίτες. Αυτά...