Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα διλήμματα από τις επιλογές των κομμάτων


Το δίλημμα και η αυταπάτη
Του Αλέξη Παπαχελά
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_16/11/2011_1296824)
Στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή έχουμε κληθεί να απαντήσουμε όλοι μας, μετά το φιάσκο των Καννών και τις σκληρές τοποθετήσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Το ΚΚΕ έκανε μια ξεκάθαρη εξήγηση, όταν δήλωσε ότι είναι υπέρ της επιστροφής της χώρας σε ένα εθνικό νόμισμα και της εξόδου της από την Ε.Ε. Από εκεί και πέρα αρχίζει το μπλέξιμο.
Ενας πολιτικός ηγέτης πρέπει να απαντήσει σε ένα θεμελιώδες ερώτημα πριν αποφασίσει τους χειρισμούς του: υπάρχει περίπτωση αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη; Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μάς έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ό,τι και να κάνουμε εμείς, όποια στάση και να κρατήσει μια ελληνική κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι διεθνείς αναλύσεις και εκτιμήσεις θα μπορούσαν να συνηγορήσουν υπέρ της άποψής του. Ευρωπαϊκές και αμερικανικές εκθέσεις έχουν υποστηρίξει, για παράδειγμα, πως μια μονομερής χρεοκοπία της χώρας ή η έξοδός της από το ευρώ θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχε η πτώση της Lehman Brothers.
Και στη Ν.Δ., όμως, συναντά κανείς αυτή την ανάλυση. Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι η κρίση στην Ιταλία διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τη διάσωσή της «ό,τι και να γίνει». Αποκλείουν, δηλαδή, το καταστροφικό σενάριο, που θέλει τη Γερμανία να χρησιμοποιεί την «τιμωρία» της Ελλάδας ως σκαλοπάτι προκειμένου να πείσει την κοινή της γνώμη να εκδώσει ένα ευρωομόλογο για να διασώσει Ιταλία και Ισπανία.
Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο. Ξέρω, πάντως, ότι είναι εξόχως επικίνδυνο να παίζεις πόκερ με τη Γερμανία και τις αγορές με την ακλόνητη πεποίθηση πως «έχεις όλα τα καλά χαρτιά», ό,τι και να γίνει, όποιον χειρισμό και να κάνεις. Οι βασικοί μας εταίροι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, τους πολιτικούς της και τη δυνατότητά της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Παπαδήμος, τον οποίο τα παράφρονα άκρα εμφανίζουν ως προϊόν συνωμοσίας, επειδή κινείται με άνεση στο ευρωπαϊκό κατεστημένο και βοηθά την πατρίδα του εκεί που μετράει και όχι με γραφικότητες στα τηλεοπτικά παράθυρα, αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Οι εταίροι μας υποψιάζονται ότι θα χρησιμοποιηθεί από κάποιους ως μια «χρήσιμη παρένθεση» για να πάρουμε τα λεφτά της έκτης δόσης, την πρώτη δόση του επόμενου πακέτου και τη διαγραφή του χρέους και μετά να πάμε σε μια μονομερή χρεοκοπία με πλήρη διαγραφή του χρέους. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει και να παραμείνουμε στο ευρώ και την Ε.Ε. Ελπίζω να μην έχουν κάνει το λάθος που έκανε ο κ. Παπανδρέου πριν από τις Κάννες, να έχουν δηλαδή ρωτήσει και κανέναν ξένο που να γνωρίζει την απάντηση...