Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΝΑΙ !


Από το Σεμνό & Ταπεινό
Αναμφισβήτητα, δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης, δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) που δεν έχει πληγεί και δεν έχει υποστεί τις συνέπειες της σωβούσας, εδώ και πέντε χρόνια, κρίσης.
Άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο και άλλος πολύ περισσότερο, όλοι έχουμε νιώσει στο πετσί μας τις συνέπειες άγριων φορομπηχτικών πολιτικών, τη μείωση του πραγματικού μας εισοδήματος και της αγοραστικής μας δύναμης. Μεγάλο ποσοστό, ιδίως νέων ανθρώπων, έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ άλλοι δεν μπορούν να βρουν. Ωστόσο, η παραδοσιακή δομή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία ακόμα δομείται πέριξ της οικογένειας, έχει, στο μέτρο του δυνατού, συμβάλει ώστε οι συνέπειες στην καθημερινότητα των πληγέντων να μετριάζονται κατά το μέτρο του δυνατού (το χαρτζηλίκι του μπαμπά, η πενιχρή σύνταξη της γιαγιάς κλπ). Συνέβαλε σε αυτό και η ανάπτυξη ενός μεγάλου δικτύου εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και οι πρωτοβουλίες των Δήμων και της Εκκλησίας.
Προφανώς, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε όλα τα παραπάνω που αμυδρώς, και μόνον, περιγράφουν την κατάσταση.
Ούτε έχει κανείς δικαίωμα να κρίνει την απελπισία του άνεργου, του ανθρώπου που ζει κάτω ή στα όρια της φτώχειας.
Άλλωστε, μέχρι ενός σημείου, είναι και θέμα “τύχης” ή συγκυριών το ποιός θα πληγεί ή όχι από την κρίση. Καλώς ή κακώς, πολλά πράγματα στη ζωή μας εξαρτώνται από την “τύχη” ή τις συγκυρίες, όπως, πχ, το να πτωχεύσει ο εργοδότης σου, εν καιρώ κρίσης ...
Η ψήφος στο ΝΑΙ, στο αυριανό δημοψήφισμα, ασφαλώς και δεν θα συμβάλει στο να βρει μεθαύριο δουλειά ο άνεργος και, γενικότερα, στο να εξέλθει η χώρα άμεσα από την κρίση.
Όμως, η ψήφος στο ΝΑΙ θα διασφαλίσει, ώστε η χώρα να παραμείνει στο ΕΥΡΩ και στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Και, κακά τα ψέμματα, όποιος θεωρεί, ακόμα και σήμερα, ότι ΔΕΝ είναι αυτό το πραγματικό “διακύβευμα” του αυριανού δημοψηφίσματος, δυστυχώς εθελοτυφλεί ή πλανάται πλάνην οικτράν.
Κακά τα ψέματα... Οι τελευταίες γενιές ευτύχησαν να ζήσουν μια εποχή ευμάρειας, κατανάλωσης, υλικών αγαθών που οι -όχι και τόσο- παλαιότερες γενιές δεν μπορούσαν να διανοηθούν.
Κακά τα ψέματα... Η χώρα έχει ευτυχήσει να ζήσει μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας (ανεξαρτήτως των κατά καιρούς εντάσεων και “πολώσεων”) και ειρηνικής συνύπαρξης με τους “δύσκολους” και “δύστροπους” γείτονές μας, μέσα σε μια εύφλεκτη περιοχή.
Κακά τα ψέματα... Εντός αυτού του συστήματος οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να σπουδάσουν, να εργαστούν, να ταξιδέψουν, να επενδύσουν στο εξωτερικό, σε χώρες προηγμένες πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά...
Κακά τα ψέματα ... Η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη συνέβαλε σε έργα υποδομής που άλλαξαν την όψη της (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια, διαδίκτυο κλπ), παρέχει δυνατότητες σπουδών στο εξωτερικό (ERASMUS, επιδοτούμενα προγράμματα, μεταπτυχιακά κλπ), αναπτύσσει δίκτυα κοινωνικής αρωγής (επιδοτούμενες θέσεις σε νηπιακούς σταθμούς, επισιτιστικά προγράμματα και άλλες δράσεις), βοηθά την επιχειρηματικότητα και τον νεωτερισμό και τόσα άλλα.
Κακά τα ψέματα ... Η διασπάθιση ή κακοδιαχείριση δημοσίου (και ευρωπαϊκού) χρήματος είναι μια πραγματικότητα. Αλλά δεν μας φταίει καμία Ε.Ε. και κανένας “δανειστής” γι' αυτό. Σε καμία, δε, περίπτωση, δύναται να αναιρέσει τις ωφέλειες που γνώρισε η χώρα όλα αυτά τα χρόνια.
Επομένως, αύριο ψηφίζουμε ΝΑΙ.
Ψηφίζουμε ΝΑΙ, όχι γιατί θα λυθούν μονομιάς τα προβλήματά μας.
Ψηφίζουμε ΝΑΙ, όχι γιατί δίνουμε άφεση αμαρτιών προς όσους ευθύνονται για την κρίση.
Ψηφίζουμε ΝΑΙ, γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι ένα “πείραμα”.
Ψηφίζουμε ΝΑΙ, γιατί μπορεί το αύριο να συνεχίζει να είναι δύσκολο, αλλά εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις, ώστε το μεθαύριο θα είναι, νομοτελειακά, καλύτερο.
Ψηφίζουμε ΝΑΙ, γιατί έχουμε πολλά ακόμα να χάσουμε.
Ψηφίζουμε ΝΑΙ, γιατί μόνον η συνέχιση της “αιμοδότησης” της οικονομίας μας και η σταθερότητα του ΕΥΡΩ θα συμβάλλουν στη μεσομακροπρόθεσμη απάβλυνση των συνεπειών της κρίσης, ώστε όσοι έχουν πληγεί από αυτήν να έχουν ελπίδα για το μέλλον.
Ψηφίζουμε ΝΑΙ, γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, από όσα μέχρι χθες ήταν για τη γενιά μας αυτονόητα.
Υ.Γ.: Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω προαπαιτούν ότι τη Δευτέρα θα απομονωθούν οι ακραίες και παλαβές φωνές της “ριζοσπαστικής” αριστεράς και του “λόμπυ της δραχμής” που επιδιώκουν τη ρήξη και θα συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο (κυβέρνηση) εθνικής σωτηρίας, η οποία πρωταρχικό στόχο θα έχει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της Χώρας.
Σεμνός & Ταπεινός