Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Άρθρο του Τ. Τέλλογλου πού ηττήθηκε ο Σόιμπλε


Πού ηττήθηκε ο Σόιμπλε
Τάσος Τέλλογλου  
Σε τρεις παραγράφους ο Βόλφγκανγκ Σόμπλε περιέλαβε το σύνολο των απαιτήσεων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Παρά το γεγονός ότι το εγγραφο δεν παρουσιάσθηκε μέσα στη συνεδρίαση, τα συμπεράσματά του περιελήφθησαν στο σημείωμα των υπουργών Οικονομικών προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Και μόνο αυτή η διαδικασία έχει κάτι το εξαιρετικά προβληματικό. Όμως από την άλλη πλευρά, η Ευρωζώνη είναι ένα κατασκεύασμα sui generis. Τα δάνεια και ο ΕΜΣ αποτελούν το αποτέλεσμα διακρατικών σχέσεων και όχι ενωσιακό εργαλείο που διέπεται από τις συνθήκες. Φτιάχθηκαν στο περιθώριο των συνθηκών.
Δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Τα δάνεια αφορούν αποφάσεις, τις τελευταίες που απέμειναν, στα κοινοβούλια για τα χρήματα των φορολογουμένων τους. Ο Σόιμπλε, λοιπόν, ζητάει με το έγγραφό του να ανακατασκευάσει το ελληνικό κράτος:
-Ζητά να αποπολιτικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση και να αναλάβει στην ουσία η ΕΕ την διεύθυνση του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των όσων συμφωνηθούν.
- Θέλει να βάλει ενέχυρο ένα τμήμα κρατικών περιουσιακών στοιχείων ενόψει δανείων που θα ωριμάσουν ακόμα πιο βαθιά
- Επιδιώκει να δώσει στην Ελλάδα ένα διάλειμμα από το ευρώ, έναντι κουρέματος κρατώντας την όμως μέσα στην ευρωζώνη, για να διασφαλίζει και την αποπληρωμή του χρέους. Η πρόταση αυτή δείχνει πώς η επιστροφή του χρέους (80 δισ. ευρώ συν οι λογαριασμοί Ευρωσυστήματος) αποτελεί πιά κεντρικό εσωτερικό πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία. Για αυτό και ο σχεδιασμός του Βερολίνου είναι, αν καταλήξουμε να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα, να έχει σταθερή ισοτιμία και να είναι συνδεδεμένη με το ευρώ.
Γιατί όμως να βγούμε από την ευρωζώνη διατηρώντας ένα νόμισμα σε σταθερή ισοτιμία; Θα ήταν καλύτερο να προχωρήσουμε στο εθνικό μας νόμισμα έτσι ώστε να μην φορτωθούμε άλλα 80 δισ. χρέους; Το χρέος μας θα είναι σε ευρώ, ενώ η χώρα θα εχει ως νόμισμά της τη δραχμή. Ο Σόιμπλε θα εξασφαλίζει την αποπληρωμή του χρέους με ένα νόμισμα προσδεδεμένο στο ευρώ, ενώ η χώρα θα απέχει από την ΕΚΤ και το Eurogoup. Προφανώς ο στόχος της «έξωσης» (διάλειμμα) είναι πολιτικός. Όμως ο Σόιμπλε μπορεί να κέρδισε, περιλαμβάνοντας το ενδεχόμενο για πρώτη φορά σε κείμενο του Eurogroup, έχασε όμως πολιτικά στην Ευρώπη. Αυτό είναι το ελληνικό κέρδος. Μπορούμε βέβαια να το συζητήσουμε μόνο μεταξύ μας. Δεν το επιτρέπει η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας μετά από πέντε μήνες αξιοπρεπούς διαπραγμάτευσης.



(Στην φωτογραφία : Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μ. Σαπέν, με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε, στο Eurogroup. Photo: The European Union)