Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Άρθρο των New York Times για τον ακήρυκτο «πόλεμο» ΗΠΑ – Β. Κορέας στο Διαδίκτυο


Aκήρυκτος «πόλεμος» ΗΠΑ – Β. Κορέας στο Διαδίκτυο
NICOLE PERLROTH - DAVID E. SANGER / THE NEW YORK TIMES
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Κάτι παράξενο συνέβη στην ήδη εύθραυστη σύνδεση της Βόρειας Κορέας με το Διαδίκτυο την περασμένη Δευτέρα: κατέρρευσε πλήρως.
Αν και το ενδεχόμενο της σύμπτωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, γεγονός είναι ότι τα πρώτα σημάδια της κατάρρευσης εκδηλώθηκαν μόλις λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του Μπαράκ Ομπάμα για την πολύκροτη επίθεση «πειρατών» του κυβερνοχώρου εναντίον της εταιρείας του Χόλιγουντ Sony Pictures. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενοχοποίησε το καθεστώς της Πιονγιάνγκ για τη διαδικτυακή επίθεση, που προκάλεσε μεγάλη οικονομική και ηθική βλάβη στην εταιρεία και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει, από αμερικανικής πλευράς, απάντηση «σε τόπο, χρόνο και με τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει η Βόρεια Κορέα στη λίστα των κρατών που ενισχύουν την τρομοκρατία, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν επρόκειτο για πράξη πολέμου από την πλευρά της Πιονγιάνγκ, αλλά για «κυβερνοβανδαλισμό».
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας αρνήθηκαν τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον και πρότειναν κοινή διερεύνηση της επίθεσης εναντίον της Sony από εκπροσώπους των δύο χωρών. Η κυβέρνηση Ομπάμα απέρριψε την πρόταση, ενώ οι διαδικτυακές συνδέσεις της Βόρειας Κορέας είχαν αρχίσει ήδη να παραπαίουν, για να καταρρεύσουν εντελώς τη Δευτέρα, επί δέκα ώρες.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ ήταν σιβυλλική όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις: «Δεν θα συζητήσουμε δημοσίως τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες για τις πιθανές απαντήσεις μας· ορισμένες από αυτές θα είναι ορατές, ορισμένες όχι».
Η Βόρεια Κορέα έχει καταχωρισμένες μόλις 1.024 διαδικτυακές συνδέσεις, προσιτές μόνο στα μέλη της διευθύνουσας ελίτ του κράτους, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Αυτό το μικρό παράθυρο προς τον έξω κόσμο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κρατικής εταιρείας Star Joint Ventures, που αποτελεί τον βασικό πάροχο διαδικτυακών επικοινωνιών και της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών China Unicom. Επομένως, θα ήταν θεωρητικά δυνατό να ήταν η Κίνα εκείνη που «τράβηξε την πρίζα» του δύστροπου γείτονα και εταίρου της.
Μήλον της Εριδος για τη νέα όξυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ υπήρξε η νέα ταινία της Sony «Η συνέντευξη», με θέμα ένα φανταστικό σχέδιο της CIA για τη δολοφονία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Την περασμένη Τρίτη, η Sony ανακοίνωσε ότι θα προβάλει, τελικά, την επίμαχη ταινία σε επιλεγμένους κινηματογράφους, παρά τους φόβους για ενέργειες αντεκδίκησης από τους Βορειοκορεάτες. Η αρχική απόσυρση της ταινίας από τη Sony είχε προκαλέσει την αποδοκιμασία ακόμη και του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς μεταφράστηκε ως συνθηκολόγηση σε εκβιασμό.
Ασφαλώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να διεξάγουν πολέμους στον κυβερνοχώρο. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην υπαλλήλου της μυστικής υπηρεσίας NSA που έχει καταφύγει στη Μόσχα, ήταν ένας χάρτης με «εμφυτεύματα» που έχουν τοποθετήσει οι ΗΠΑ σε διάφορα στρατηγικά σημεία -συνδέσεις και υπολογιστές- σε όλο τον κόσμο.
Προνομιακός στόχος αμερικανικών παρακολουθήσεων μέσω Διαδικτύου είναι η Κίνα, ενώ η διαβόητη επιχείρηση «Ολυμπιακοί Αγώνες», η διαδικτυακή επίθεση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κατέστρεψε μεγάλο αριθμό ιρανικών συσκευών φυγοκέντρισης, που χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό ουρανίου. Επισήμως, η Ουάσιγκτον δεν έχει αναγνωρίσει αυτές τις επιθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματικότητα των δυνητικών απαντήσεων των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα παραμένει αμφισβητούμενη. Το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ξανά στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα «κράτη-σπόνσορες της τρομοκρατίας» θα μπορούσε να απομονώσει τη χώρα αν δεν ήταν ήδη... το πιο απομονωμένο κράτος του πλανήτη. Αλλά και το σαμποτάζ στις διαδικτυακές επικοινωνίες της μάλλον δεν θα αποθαρρύνει τους πειρατές που λειτουργούν για λογαριασμό της· πολλοί από αυτούς πιστεύεται ότι βρίσκονται στην Κίνα, ενώ οι διαμετακομιστές που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση εναντίον της Sony εντοπίσθηκαν στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τη Βολιβία.


(Στην φωτογραφία : Μήλον της Εριδος για τη νέα όξυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ υπήρξε η ταινία της Sony «Η συνέντευξη», με θέμα ένα φανταστικό σχέδιο της CIA για τη δολοφονία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Τελικά, η επίμαχη ταινία θα προβληθεί σε επιλεγμένους κινηματογράφους)