Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Εξαιρετικός Αν. Πανούτσος για τη σάπια Ελλάδα


Η σάπια Ελλάδα
Αντώνης Πανούτσος
(Πηγή : http://www.protothema.gr)
Το ότι 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι κατέθεσαν 1,5 δισ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού δεν είναι παράνομο. Από τη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ κάθε Ελληνας μπορεί να καταθέτει τα χρήματά του όπου νομίζει ότι είναι ασφαλέστερα.
Από τον Αδωνη Γεωργιάδη που έχει πει ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει τα λεφτά του από την τράπεζα μέχρι τον Δημήτρη Παπαδημούλη που έχει εμπιστοσύνη στο κόμμα του ότι θα βγει, γι’ αυτό και επένδυσε τα χρήματά του στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Ινδίας, οι πολιτικοί μάς έχουν δείξει τον δρόμο. Τα λεφτά εκτός του ότι δεν έχουν οσμή, όπως είπε ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός όταν χρέωνε τα δημόσια ουρητήρια της Ρώμης, δεν έχουν ούτε πατρίδα. Από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη, λοιπόν, νομίζω ότι ήταν λαϊκισμός να επικεντρωθεί στο ότι οι 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Το πώς μπόρεσαν να τα βγάλουν είναι το ζήτημα.
Η πραγματική ιστορία δεν είναι οι περιπτώσεις της φοροδιαφυγής. Προφανώς κανένας εκπαιδευτικός που έκανε ιδιαίτερα δεν έκοβε αποδείξεις, όπως και κανένας γιατρός δεν δήλωνε το φακελάκι που έπαιρνε. Αλλά με τέτοιες περιπτώσεις τα νούμερα δεν βγαίνουν. Τουλάχιστον όχι αυτά που αναφέρονται. Οι 329 που αναφέρονται να έχουν στείλει εμβάσματα που ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ δεν είναι ούτε ο καθηγητής που έκανε το ιδιαίτερο, ούτε ο αστυφύλακας που το βράδυ δούλευε στην παραλία πόρτα. Εκτός των περιπτώσεων των μεγαλογιατρών, για να βγουν τόσα λεφτά χρειάζεται βαριά παρανομία. Και επειδή εκτός των γιατρών και των εκπαιδευτικών στον έλεγχο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αναφέρονται υπάλληλοι στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιλάμε για χώρους όπου κάθε ευρώ δωροδοκίας εξαργυρώθηκε σε εγκληματικές κακοτεχνίες ή παραλείψεις.
Είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να ερευνηθεί από ποιον και για ποιον λόγο έπαιρνε τα λεφτά ο δημόσιος υπάλληλος. Μία από τις κλασικές περιπτώσεις, για παράδειγμα, ήταν να έβγαζε άδειες για να χτιστούν βίλες σε δασικές περιοχές, κάτι για το οποίο -εκτός από την επιβολή κάποιων προστίμων- λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν σήμερα. Ή μιλάμε για εγκληματικές αμέλειες σε σημαντικές αγορές, όπως μπορεί να γίνει υπόθεση για τις δωροδοκίες υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί ακόμα και αν αλλάξει η κυβέρνηση.
Εδώ ανακύπτει το μεγάλο ερώτημα για μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το να πιστεύει σε ένα κράτος που θα βασίζεται στην κρατική παρέμβαση και όχι στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι αναχρονιστικό αλλά θεμιτό. Το να θέλει να γίνει όμως ο θεματοφύλακας της σάπιας Ελλάδας που δημιούργησε τους δημόσιους υπαλλήλους με τις καταθέσεις στο εξωτερικό των 600.000 ευρώ σε τρία χρόνια είναι ανώφελο και εγκληματικό. Ανώφελο γιατί σε ψήφους δεν σημαίνει τίποτα και εγκληματικό γιατί οι απατεώνες μοιάζουν κυνηγημένοι αγωνιστές. Αν κάποιοι -κατά τη ρήση Πάγκαλου- τα φάγανε, είναι αυτοί - και καλό θα είναι να αποκτήσουν πρόσωπο και ταυτότητα.
Οι τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μπουν στο παιχνίδι και να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, όπως ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο που πρέπει να μπουν με τραπεζικούς όρους, δηλαδή οι επενδύσεις τους να έχουν στόχο το κέρδος και όχι κάποιο ευρύτερο καλό που είναι αντικείμενο του κράτους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά όταν καταλάβει ότι όσο λιγότερο μπλέκεται ένα κόμμα στο τραπεζικό σύστημα τόσο καλύτερο για εκείνο, αλλά και για το σύστημα. Για το τραπεζικό σύστημα επειδή δεν πιέζεται να δανείζει χρήματα σε «ημετέρους», με τα δανεικά να καταλήγουν συνήθως αγύριστα. Και για το κόμμα επειδή το ξένο χρήμα είναι εύκολο να το δανείζεις και ακόμα ευκολότερο κάποια στιγμή να πιστέψεις ότι είναι δικό σου.
Ο Σταθάκης
Κάθε νέα επαναστατική κυβέρνηση νιώθει τον πειρασμό να βάλει χέρι στο τραπεζικό χρήμα και να αρχίσει να χαρίζει. «Αλλά η τράπεζα κάνει την παραδοσιακή δουλειά της: έχει καταθέσεις και δανείζει χρήματα μέχρι εκεί που φτάνουν οι καταθέσεις της». Το τελευταίο δεν το λέει κανένας τρελαμένος φιλελές, αλλά ο Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως οι Ρωμαίοι στρατηγοί την ώρα του θριάμβου είχαν έναν σκλάβο να τους λέει στο αυτί «είσαι θνητός», αν ο Τσίπρας αναλάβει την πρωθυπουργία καλό είναι να του θυμίζει ότι η τράπεζα κάνει τη δουλειά της και το κράτος τη δική του.