Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Reuters για το πως οι Κολομβιανοί έμποροι ναρκωτικών «ξέπλεναν» χρήματα στην HSBC


Πώς οι Κολομβιανοί έμποροι ναρκωτικών «ξέπλεναν» χρήματα στην HSBC
Reuters
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Πριν από τρία χρόνια ακριβώς, τον Ιανουάριο του 2010, είχαν καταδικαστεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη ορισμένοι Μεξικανοί για μια υπόθεση «ξεπλύματος» χρήματος.
Τότε δεν είχε δοθεί μεγάλη σημασία στη συγκεκριμένη είδηση, η οποία παρέπεμπε σε μία ακόμα ιστορία εμπόρων ναρκωτικών και εγκληματιών που «ξέπλεναν» χρήματα και τους είχαν επιβληθεί βραχείες ποινές. Ενας εξ αυτών ήταν ο Χούλιο Τσαπάρο, ένας 48χρονος επιχειρηματίας με τέσσερα παιδιά και τρία εργοστάσια παιδικού ρουχισμού στην Κολομβία.
Παρά την πρώτη προσέγγιση, η εν λόγω υπόθεση κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ήταν για τις αμερικανικές δικαστικές αρχές. Ο λόγος είναι ότι ο Χούλιο Τσαπάρο, όπως τον κατηγόρησαν οι εισαγγελείς, είχε βοηθήσει να οργανωθεί και να λειτουργήσει ένα δίκτυο «ξεπλύματος» χρήματος για τους εμπόρους ναρκωτικών. Το δίκτυο αυτό εξαπλώθηκε, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός της HSBC διενεργούσε χαλαρούς ελέγχους επί των δραστηριοτήτων τους. Και αυτές οι δραστηριότητες ήταν ένα από τα σημαντικότερα δεδομένα που στοιχειοθέτησαν τη σοβαρότατη υπόθεση διαφθοράς κατά της HSBC. Κατάληξή της ήταν ο εξωδικαστικός διακανονισμός της 11ης Δεκεμβρίου 2012 με την καταβολή προστίμου 1,9 δισ. δολ. από πλευράς της τράπεζας.
Κατά τις υπηρεσίες ασφαλείας και μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Χούλιο Τσαπάρο ήταν ο κύριος ενορχηστρωτής και διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στο «ξέπλυμα» πάμπολλων χρημάτων. Ο εν λόγω εγκληματίας συνελήφθη στην Κολομβία το 2010, εξεδόθη στις ΗΠΑ το 2011, παραδέχθηκε την ενοχή του για τη συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο το «ξέπλυμα» χρήματος και αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσής του φέτος.
Πολλά πράγματα από τη διαδρομή που ακολουθούν οι έμποροι ναρκωτικών για να μετακινούν τα έσοδά τους εκπεφρασμένα σε δολάρια διαμέσου της HSBC και άλλων χρηματοπιστωτικών ομίλων παραμένουν ακόμη ασαφή. Ούτως ή άλλως, εξ ορισμού, αυτή η διαδρομή έπρεπε να παραμένει ανεξιχνίαστη. Εντούτοις, με την εξέταση εμπιστευτικών αρχείων των αρμόδιων αμερικανικών εισαγγελικών αρχών και με όσα προκύπτουν από συνεντεύξεις με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, φαίνεται πως οι εισαγγελείς που διερευνούν τις δραστηριότητες όσων φέρεται να συνεργάστηκαν με τον Χούλιο Τσαπάρο μπόρεσαν να αποκαλύψουν εκτεταμένο «ξέπλυμα» χρημάτων σε μία από τις ισχυρότερες τράπεζες παγκοσμίως.
Τα καρτέλ των ναρκωτικών που πουλούν το «εμπόρευμά» τους στις ΗΠΑ και διοχετεύουν τα έσοδά τους στο Μεξικό συνήθως χρησιμοποιούν μεταφορείς για τη διακίνησή τους στα σύνορα. Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια μπορεί να τοποθετούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς της θυγατρικής της HSBC στο Μεξικό, στην οποία μπορούσαν να γίνονται μεγάλες καταθέσεις χωρίς, ωστόσο, να κινούν υποψίες.
Σύμφωνα πάντα με τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ, ο Χούλιο Τσαπάρο και συνεργάτες του φέρεται να χρησιμοποίησαν λογαριασμούς της HSBC στο Μεξικό, ώστε «να καταθέσουν ναρκοδολάρια και μετά να τα διοχετεύσουν σε δραστηριότητες με έδρα στις ΗΠΑ και αλλού. Στη συνέχεια, τα κεφάλαια χρησιμοποιούνταν για να αγοραστούν καταναλωτικά αγαθά, τα οποία εξάγονταν στη Νότια Αμερική και κατόπιν επαναπωλούνταν για να αποφέρουν “καθαρά” χρήματα».
Μια τυπική συναλλαγή ήταν η εξής: ένας μεσάζοντας στο καρτέλ ναρκωτικών θα αναλάμβανε να παραλάβει τα προαναφερθέντα καταναλωτικά αγαθά, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή πλυντήρια, και να τα διοχετεύσει με ευνοϊκούς όρους σε κολομβιανές εταιρείες. Αλλο άτομο στις ΗΠΑ θα αγόραζε τα προϊόντα από εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούσαν ναρκοδολάρια, οπότε θα ολοκληρωνόταν ο κύκλος με την πλήρωση των παραγγελιών γι’ αυτά.
Οσοι εμπλέκονται στο «ξέπλυμα» χρημάτων εκμεταλλεύονταν τους ανεπαρκείς ελέγχους της HSBC, τους οποίους διενεργούσε στις ροές αμφιλεγόμενων κεφαλαίων.
Αυτό σημαίνει ότι δεν έλεγχαν πλήρως τους πελάτες, δεν παρακολουθούσαν στενά τις ηλεκτρονικές ή μη μεταφορές χρημάτων και δεν διέθεταν το προσωπικό, που χρειαζόταν για να μπορούν να θέτουν σε λειτουργία συστήματα εντοπισμού του «ξεπλύματος» χρήματος.
Σημειωτέον, τέλος, όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ότι η κατάσταση πλέον ήταν τόσο κακή, ώστε το 2008 ο επικεφαλής της HSBC Μεξικού σε συνομιλία με κρατικούς αξιωματούχους πληροφορήθηκε πως ένας από τους τοπικούς εμπόρους ναρκωτικών είχε περιγράψει την τράπεζά του «ως τον τόπο όπου ξεπλένονται χρήματα».