Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον Ροδρίγο Ράτο, «τσάρο» της Ισπανίας, που οδηγείται στη δικαιοσύνη



Ροδρίγο Ράτο: Ο «τσάρος» της Ισπανίας κατηγορούμενος για την τραπεζική της περιπέτεια
ΑΠΟ ΤΟ ΝΟ.1 ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΑΝΚΙΑ
(Πηγή : http://newpost.gr)
Αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη είναι ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πάλαι ποτέ «τσάρος» της ισπανικής οικονομίας, Ροδρίγο Ράτο σε μία πορεία, που εξελίχθηκε τελικά σε... ανώμαλη προσγείωση για τον 63χρονο νομικό.
Ο Ράτο ήταν κορυφαίος υπουργός της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, έχοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών από το 1996 έως το 2004. Αποτελούσε το «χρυσό παιδί» του Λαϊκού Κόμματος, όπως έγραψαν οι Financial Times, αφού ήταν από τους πρωτεργάτες του «οικονομικού θαύματος» της χώρας της Ιβηρικής, μετά την είσοδό της στην ευρωζώνη, ενός θαύματος τόσο απατηλού όσο και της ελληνικής ευημερίας των δανεικών, της ίδιας περιόδου.
Η «προδοσία» του Αθνάρ και η νέα αρχή
Παρά το γεγονός ότι προαλειφόταν για υποψήφιος πρωθυπουργός, ως «φυσικός διάδοχος» του Αθνάρ, ο πρώην πρωθυπουργός τον απέρριψε εις διπλούν, όπως αποκάλυψε έπειτα από χρόνια σε βιβλίο του, δίνοντας το δαχτυλίδι της διαδοχής στον σημερινό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Αιτία όπως λένε ισπανοί αναλυτές η αντίθεση του Ράτο στη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ (ο Αθνάρ στάθηκε στο πλευρό του Μπους και του Μπλερ) αλλά και το διαζύγιό του. Κάπου εκεί η μακροχρόνια φιλία ανάμεσα στους δύο άνδρες έλαβε τέλος.
Μπορεί ο Ράτο να μην διαδέχθηκε τον Αθνάρ, όμως δεν έμεινε παραπονεμένος, αφού το 2004 έγινε ο πρώτος Ισπανός που ανέβηκε στο Νο 1 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χρονιά κατά την οποία ο Ραχόι έχανε την εκλογική μάχη από τον σοσιαλιστή Θαπατέρο. Το 2007 ο Ράτο παραιτήθηκε για «οικογενειακούς λόγους» από την ηγεσία του Ταμείου, οπότε τον διαδέχθηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Πολλοί πίστεψαν ότι ήρθε η μεγάλη επιστροφή του Ράτο στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας, όμως εκείνος είχε άλλα σχέδια αφού είχε σκοπό να μπει στον επιχειρηματικό στίβο.
Νέα καριέρα και το φιάσκο της Bankia
Αφού ξόδεψε χρόνο σε διευθυντικές θέσεις σε τράπεζες, έγινε επικεφαλής της Caja Μadrid στην παλαιότερη τράπεζα καταθέσεων της Ισπανίας. Το Δεκέμβριο του 2010 μαζί με άλλες έξι τράπεζες δημιούργησαν τη Bankia, λαμβάνοντας κρατική βοήθεια 4,5 δισ. εν μέσω κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων. Τον Ιούλιο του 2011 η τράπεζα εισήχθη στο χρηματιστήριο και το πλατύ χαμόγελο του Ράτο τα έλεγε όλα. Τα άσχημα όμως έπονταν.
Η Βankia παρουσίασε κέρδη 309 εκατ. ευρώ το 2011, όμως αποκαλύφθηκε ότι είχε χάσει τρία δισ. ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τον περασμένο Μάιο σε μία ιστορική διάσωση, με το κράτος να χορηγεί 23,5 δισ. στην τράπεζα και τον Ράτο να αντικαθίσταται.
Το Ανώτατο δικαστήριο εκδικάζει τέσσερις μηνύσεις κατά του πιστωτικού ιδρύματος, μία εκ των οποίων από το κεντρώο κόμμα UPyD. Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας είχε στα βιβλία της τα περισσότερα ακίνητα της χώρας. Η φούσκα των ακινήτων, εξάλλου, είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η Ισπανία είναι ένα βήμα από τον μηχανισμό στήριξης.
O Ράτο μαζί με άλλα 32 άτομα κατηγορούνται για απάτη, κακοδιαχείριση, παράνομη ιδιοποίηση, παραποίηση λογαριασμών, και συνωμοσία για τιμολογιακές μεταβολές. Παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου στις 20 Δεκεμβρίου, με ομολογιούχους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα να τον αποδοκιμάζουν. Στην απολογία του ο 63χρονος νομικός κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και τον διάδοχό του Μαριάνο Ραχόι για την πορεία της μετοχής και για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης αντίστοιχα.
Το Businesweek του πρακτορείου Bloomberg, πάντως, συμπεριέλαβε τον Ροδρίγο Ράτο μέσα στους πέντε χειρότερους διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) του 2012 και μάλλον όχι άδικα. Μάλλον κάπως αλλιώς είχε φανταστεί τα πράγματα ο άλλοτε αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης...
Βαγγέλης Βιτζηλαίος