Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο των New York Times για τη σύγκρουση της κυβέρνησης του Πακιστάν με τους δικαστές


Στο στόχαστρο των δικαστών η κυβέρνηση του Πακιστάν
Δίωξη για διαφθορά κατά του πρωθυπουργού, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Στον προθάλαμο μιας ακόμα οξείας πολιτικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ασίας βρίσκεται το Πακιστάν.
Τέσσερις μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι περιήλθε την εβδομάδα που πέρασε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, καθώς, πλην του χαρισματικού ιερωμένου Μοχάμεντ Ταχίρ Ουλ Καντρί και των χιλιάδων υποστηρικτών του έξω από το Κοινοβούλιο, καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα αιφνιδιαστική επίθεση του δικαστικού κατεστημένου.
Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης χαρακτήριζαν την κίνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ασκήσει διωξη για διαφθορά εις βάρος του πρωθυπουργού Ράζα Περβέζ Ασράφ μέρος ενός μελετημένου σχεδίου με απώτερο σκοπό τη δυναμική επιστροφή του στρατού στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Πηγές προσκείμενες στον κ. Ζαρντάρι, μάλιστα, δήλωναν ανοικτά πως θεωρούν τον κ. Καντρί μέρος του σχεδίου για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Την Τετάρτη και ενώ πλήθος κόσμου παρέμενε συγκεντρωμένο έξω από το Κοινοβούλιο απαιτώντας την άμεση διάλυσή του, ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Ρεχμάν Μαλίκ, προειδοποίησε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως φανατικοί ισλαμιστές σχεδιάζουν τη δολοφονία του κ. Καντρί, πιθανότατα χρησιμοποιώντας βομβιστές αυτοκτονίας. «Για την ασφάλεια των παιδιών και των γυναικών στη συγκέντρωση, σας καλώ να απομακρυνθείτε άμεσα από τον χώρο έξω από το Κοινοβούλιο», δήλωσε ο κ. Μαλίκ.
Σε αλεξίσφαιρο κοντέινερ
Είκοσι πέντε χιλιάδες άνθρωποι υπολογίζεται ότι είχαν εγκατασταθεί έξω από το Κοινοβούλιο. Ο ίδιος ο κ. Καντρί, ο οποίος αφίχθη σχετικά πρόσφατα στο Πακιστάν από τον Καναδά, παρέμενε μέχρι την Πέμπτη κλεισμένος σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο αλεξίσφαιρο κοντέινερ σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το κτίριο του Κοινοβουλίου.
Οι προειδοποιήσεις του κ. Μαλίκ έφεραν αποτέλεσμα, καθώς το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Καντρί καλούσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν το πρωί της επόμενης μέρας. «Δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές νεαρών ανθρώπων», δήλωσε. Ο κ. Καντρί, ωστόσο, έδωσε στην κυβέρνηση διορία λίγων ωρών προκειμένου να αποδεχτεί την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης γύρω από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος έχει προτείνει με στόχο την πάταξη της διαφθοράς. Το μεσημέρι της Πέμπτης, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεκαμελής αντιπροσωπεία της διαπραγματεύεται με τον κ. Καντρί.
Ο γεννημένος το 1951 κ. Καντρί διετέλεσε καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Πουντζάμπ πριν αναχωρήσει για τον Καναδά. Θεωρείται μετριοπαθής ισλαμιστής, ενώ στο παρελθόν έχει εκδώσει φετφά κατά της τρομοκρατίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι το 1999 είχε υποστηρίξει το πραξικόπημα του στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ.
Στο μέτωπο της μακροχρόνιας σύγκρουσης του προέδρου Ζαρντάρι, χήρου της Μπεναζίρ Μπούτο, με τις δικαστικές αρχές, η κρατική υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ιφτικάρ Μουχαμάντ Σοντρί, για τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ασράφ. «Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να συλλάβουμε τον πρωθυπουργό», δήλωσε στα τέλη της εβδομάδας ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Φασίχ Μποκαρί.
Σύμφωνα με τον δικαστή Σοντρί, ο κ. Ασράφ πρέπει να λογοδοτήσει αναφορικά με τις κατηγορίες ότι χρηματίστηκε από ιδιώτες όταν διατελούσε υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων το 2010. Σχεδόν ταυτόχρονα, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αποδεκτή τη μήνυση για βλασφημία εις βάρος άλλου ανωτάτου στελέχους του Λαϊκού Κόμματος, της άλλοτε πρέσβειρας του Πακιστάν στις ΗΠΑ Σέρι Ρεχμάν, καθιστώντας ξεκάθαρο πως προτίθεται να συνεχίσει την αφόρητη πίεση προς την κυβέρνηση.