Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη στάση της Γερμανίας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου


Η στάση της Γερμανίας μετά τις εκλογές
Της Ζέζας Ζήκου
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Η πλειοψηφία θεωρεί ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα διατηρήσει την εξουσία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες πολύ πιο μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες. Η ίδια είναι με άνεση το πλέον δημοφιλές, πολιτικό πρόσωπο στη χώρα της. Δεν έχει καν εσωκομματικούς αντιπάλους. Αντιθέτως, ο Περ Στάινμπρουκ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών αντιμετωπίζει προβλήματα. Και όμως, το αποτέλεσμα της κάλπης της 20ής Ιανουαρίου στην Κάτω Σαξονία, καταδεικνύει την πιθανότητα αποδυνάμωσης της καγκελαρίου στο μέλλον.
Οπως συμβαίνει με την κ. Μέρκελ, ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Ντέιβιντ Μακ Αλιστερ, ήταν πολύ δημοφιλής και το κόμμα του επροηγείτο του Σοσιαλδημοκρατικού. Ο μόνος προβληματισμός του αφορούσε το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), των συνεργατών του στην κυβέρνηση, για το αν θα έπαιρναν το μίνιμουμ 5% των ψήφων, που αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο. Ετσι θα έχανε την πλειοψηφία. Στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, οι Σοσιαλδημοκράτες πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο και οι Πράσινοι πέτυχαν εκπληκτικά αποτελέσματα. Εκείνη όμως που έκρινε την κατάσταση, ήταν η ψήφος των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι ενίσχυσαν τους Γερμανούς Φιλελεύθερους, χαρίζοντάς τους το ρεκόρ του 9,9%. Ωστόσο, η τακτική που ακολουθήθηκε, μείωσε τόσο πολύ τα ποσοστά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ώστε το συνολικό ποσοστό των δύο συμμάχων να διαμορφωθεί κάτω από το κοινό των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων. Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι η καγκελάριος Μέρκελ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει το ίδιο σενάριο. Ωστόσο, υπαρκτός επίσης είναι ο κίνδυνος ότι ψηφοφόροι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι για λόγους τακτικής ψηφίζουν τους Γερμανούς Φιλελεύθερους, θα φοβηθούν από τις εξελίξεις στην Κάτω Σαξονία και στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές θα συσπειρωθούν στο «μητρικό» κόμμα τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δεν θα πιάσουν το 5% που απαιτείται για να μπουν στο κοινοβούλιο. Οπως κι αν έχει, είναι πλέον πιθανή η εξασφάλιση της πλειοψηφίας από μια συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων. Ετσι, στη Γερμανία μπορεί οι ψηφοφόροι να αλλάξουν την κυβέρνηση, κάτι που συνέβη ήδη στη Γαλλία και πιθανότατα θα συμβεί επίσης τον επόμενο μήνα στην Ιταλία.
Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Κάτω Σαξονία θα έχει όμως και πιο άμεσες επιπτώσεις. Με τους Χριστιανοδημοκράτες να έχουν χάσει πολλές αναμετρήσεις σε επίπεδο Κρατιδίων, συμπεριλαμβανομένων της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών/Πρασίνων ελέγχει πλέον την Ανω Βουλή και μπορεί να εμποδίσει την όποια νομοθετική πρωτοβουλία. Αν και οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν δείχνουν να έχουν στραφεί κατά της καγκελαρίου Μέρκελ λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε την κρίση στην Ευρωζώνη, ουδείς μπορεί να περιμένει ότι το Βερολίνο θα κάνει νέα, μεγάλα βήματα το επόμενο οκτάμηνο…
Οι εξελίξεις έχουν ασφαλώς προβληματίσει την καγκελάριο, τόσο, όσο και τον κ. ΜακΑλιστερ. Ομως η πρώτη έχει περισσότερες επιλογές από τον δεύτερο. Το Αριστερό Κόμμα, το οποίο δεν μπήκε στο κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας, θα έχει παρουσία στο Ομοσπονδιακό και συγκεκριμένα στην Κάτω Βουλή, κάνοντας πιο δύσκολη τη ζωή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αρνούνται να το συμπεριλάβουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Είναι επίσης πολύ πιθανόν ότι η κ. Μέρκελ θα επαναλάβει την τακτική του 2005, όταν πρωτοπήρε το χρίσμα, συστήνοντας έναν ευρύ συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ετσι, παρά το αποτέλεσμα της κάλπης στην Κάτω Σαξονία, η κ. Μέρκελ μάλλον θα διατηρήσει την καγκελαρία.