Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο των New York Times ότι είναι κανόνας πλέον τα ακραία καιρικά φαινόμενα



Κανόνας πλέον τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Προβληματισμός στους επιστήμονες
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Οι Βρετανοί θα θυμούνται την περασμένη χρονιά κυρίως για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ξηρασία, πλημμύρες, ισχυρότατες βροχοπτώσεις. Ηταν όμως τόσο απρόβλεπτα; Κάθε άλλο -λένε οι ειδικοί-, τα ακραία φαινόμενα πλέον είναι ο κανόνας σε όλο τον πλανήτη.

Η Κίνα βίωσε τον ψυχρότερο χειμώνα των τελευταίων 30 ετών, η Βραζιλία ταλαιπωρείται από έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα και την ίδια στιγμή η ανατολική Ρωσία έχει μπει κυριολεκτικώς στην κατάψυξη. Tο θερμόμετρο στην πόλη Γιακούτς έδειξε μείον 45 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να πάψουν να λειτουργούν ακόμα και τα φανάρια στους δρόμους. Η Αυστραλία καίγεται από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον καύσωνα των τελευταίων εβδομάδων. Το Πακιστάν «πνίγηκε» από τις πλημμύρες τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στη Μέση Ανατολή χιονίζει, ενώ στις ΗΠΑ οι αρμόδιοι φορείς ανακοίνωσαν αυτό που γνώριζε κάθε πολίτης: η περσινή χρονιά ήταν η θερμότερη από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία.
«Κάθε χρονιά ζούμε ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά αυτό που βιώσαμε την περασμένη ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ταυτόχρονα ακραία καιρικά συμβάντα σε ολόκληρο τον κόσμο» εξηγεί ο Ομάρ Μπαντούρ, διευθυντής του τμήματος διαχείρισης δεδομένων της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Ενωσης, που εδρεύει στη Γενεύη. «Καύσωνας στην Αυστραλία, πλημμύρες στη Βρετανία, έντονη χιονόπτωση στη Μέση Ανατολή.
Από μετεωρολογική άποψη η χρονιά είναι σημαντική» λέει ο Μπαντούρ και καταλήγει: «Είναι, επίσης, ενδιαφέρον ότι τα ακραία συμβάντα αυξάνονται τόσο όσον αφορά τη συχνότητά τους, όσον και την έντασή τους, γεγονός που μαρτυρεί ότι η κλιματική αλλαγή δεν περιορίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας».
Ακόμα και στη Βρετανία η ένταση των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που ακολούθησαν, κατέπληξε και τον πιο φλεγματικό πολίτη. Η αλήθεια είναι όμως πως οι πλημμύρες του 2012 ακολούθησαν αυτές του 2007, αλλά και του 2009. Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία χαρακτήρισε το 2012 τη χρονιά με τις περισσότερες βροχοπτώσεις του τελευταίου αιώνα για την Αγγλία. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι τέσσερις από τις πέντε χρονιές με ρεκόρ βροχόπτωσης ανήκουν στην περασμένη δεκαετία, ενώ η πέμπτη ήταν το 1954.
Ο εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Γηραιάς Αλβιώνος επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται αυτά τα επεισόδια. Πριν από πενήντα χρόνια παρατηρείτο ένα ακραίο μετεωρολογικό επεισόδιο ανά 100 ημέρες, ενώ σήμερα, ανά 70 ημέρες.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Αυστραλία. Οι πυρκαγιές κατακαίουν την Τασμανία, ενώ ο καύσωνας των τελευταίων ημερών ακολούθησε δύο χρονιές με ρεκόρ βροχοπτώσεων. Η περασμένη Τρίτη ήταν η πέμπτη πιο ζεστή ημέρα στο Σίδνεϊ από το 1910, οπότε άρχισαν να τηρούνται αρχεία, ενώ οι οκτώ πρώτες ημέρες του 2013 κατατάσσονται ανάμεσα στις 20 θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Κάθε δεκαετία από το 1950 έως σήμερα είναι θερμότερη από την προηγούμενη.
Η βόρεια Ευρώπη και η Ρωσία παγώνει. Ακόμα όμως και η Σικελία είδε άσπρη ημέρα και πυκνές χιονοπτώσεις, τις πρώτες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Κίνα βιώνει τον δριμύτερο χειμώνα των τελευταίων ετών με θερμοκρασίες τόσο χαμηλές που προκαλούν τρόμο. Στη δυτική περιοχή του Ξιντζιάνγκ εκατοντάδες κατοικίες κατέρρευσαν λόγω της σώρευσης χιονιού, ενώ 180 χιλιάδες βοοειδή στην εσωτερική Μογγολία πέθαναν από το κρύο.
Στη Βραζιλία, ο καύσωνας και η ανομβρία θα επιβάλλει τη χορήγηση ηλεκτρικής ενέργειας με δελτίο, ενώ στο Ρίο ντε Τζανέιρο καταγράφηκε, την επομένη των Χριστουγέννων, η υψηλότερη θερμοκρασία από το 1915. Η Μέση Ανατολή όμως, τις τελευταίες ημέρες, θυμίζει... Ελβετία. Στην Ιορδανία βροχές και χιόνια σπέρνουν ακόμα περισσότερη δυστυχία στα στρατόπεδα των Σύρων προσφύγων, ενώ σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη το κρύο και το χιόνι αλλάζουν την καθημερινότητα.