Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τη «δαιμονοποίηση» του Ούγκο Τσάβες


«Η δαιμονοποίηση» του Τσάβες
Εντουάρντο Γκαλεάνο (μτφ. Κριστιάν)
(Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.gr)
Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο είναι διάσημος ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνελήφθη, εξορίστηκε, απειλήθηκε από τα «τάγματα θανάτου», έζησε στην Ευρώπη, πριν επιστρέψει στην Ουρουγουάη το 1985.

Το πιο διάσημο έργο του, «Οι ανοικτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» (1), είναι μια έμπρακτη  κατηγορία κατά της εκμετάλλευσης της Λατινικής Αμερικής από τις ξένες δυνάμεις από το δέκατο πέμπτο αιώνα.
Ο Τσάβες είχε προσφέρει δημόσια αυτό το βιβλίο στον Ομπάμα κατά τη σύνοδο κορυφής της Αμερικής στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο τον Απρίλιο του 2009, γεγονός που αύξησε τις πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο γράφει τακτικά στήλες σε αμερικανικά και αγγλικά περιοδικά.
(…)
«Ο Ούγκο Τσάβες είναι ένας δαίμονας.
Γιατί; Επειδή μείωσε τον αναλφαβητισμό κατά δύο εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας που δεν ήξεραν ούτε να διαβάσουν ούτε να γράψουν, παρόλο που ζούσαν σε μια χώρα που έχει το μεγαλύτερο φυσικό πλούτο του κόσμου, που είναι το πετρέλαιο.
Έχω ζήσει σε αυτή τη χώρα πριν λίγα χρόνια και την γνώρισα πολύ καλά. Την αποκαλούν την «Σαουδική Βενεζουέλα» για το πετρέλαιο.
Υπήρχαν δύο εκατομμύρια παιδιά που δεν μπορούσαν να πάνε σχολείο επειδή δεν είχαν έγγραφα ταυτότητας. Και τότε ήρθε μια κυβέρνηση, αυτή η διαβολική κυβέρνηση, δαιμονική, η οποία έκανε βασικά πράγματα, όπως να λέει: «Τα παιδιά θα πρέπει να γίνουν δεκτά στα σχολεία με ή χωρίς χαρτιά». Και τότε κατέρρευσε ο κόσμος: ήταν μια απόδειξη ότι ο Τσάβες είναι κακός κάκιστος.
Δεδομένου ότι υπάρχει αυτός ο πλούτος, χάρη στο γεγονός ότι, λόγω του πολέμου στο Ιράκ, η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε πολύ ψηλά, ήθελε να το χρησιμοποιήσει για σκοπούς αλληλεγγύης.
Θέλει να βοηθήσει τις χώρες της Νότιας Αμερικής, κυρίως την Κούβα.
Η Κούβα στέλνει γιατρούς, την πληρώνει με πετρέλαιο. Αλλά αυτοί οι γιατροί ήταν επίσης πηγές σκανδάλων. Λέγεται ότι οι γιατροί της Βενεζουέλας ήταν έξω φρενών με την παρουσία αυτών των εισβολέων που δούλευαν σε φτωχές γειτονιές.
Την εποχή που ζούσα εκεί ως ανταποκριτής της Prensa Latina, δεν είδα ποτέ ένα γιατρό. Τώρα, ναι, υπάρχουν γιατροί. Η παρουσία των Κουβανών γιατρών είναι μια άλλη απόδειξη ότι ο Τσάβες βρίσκεται προσωρινά στη γη, επειδή ανήκει στην κόλαση.
Έτσι, όταν διαβάζουμε τις ειδήσεις, πρέπει να τις μεταφράσουμε όλες.
Ο δαιμονισμός του βρήκε αυτή τη προέλευση για να δικαιολογήσει την διαβολική μηχανή του θανάτου.»
Εντουάρντο Γκαλεάνο, 2012.
Μετάφραση από τα ισπανικά για το El Correo από: Estelle και Carlos Debiasi
El Correo. Παρίσι 11 Ιανουαρίου 2013. http://www.elcorreo.eu.org/La-diabolisation-de-Chavez-Eduard...
URL του παρόντος εγγράφου 18981 http://www.legrandsoir.info/la-diabolisation-de-chavez.html