Οι επικίνδυνοι μύθοι για το κρέας
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
«Το κρέας ανεβάζει τη χοληστερίνη», «το κρέας έχει τοξίνες», «το κρέας προκαλεί καρκίνο», «το να τρως κρέας είναι ανήθικο», «οι άνθρωποι δεν είμαστε κρεατοφάγοι».
Οσοι έχουμε φίλους χορτοφάγους έχουμε ακούσει τα παραπάνω, σε διαφορετικές παραλλαγές και ένταση, ουκ ολίγες φορές, συνήθως λίγο αφότου έχει προσγειωθεί η μπριζόλα μας στο τραπέζι. «Ξινή θα μας τη βγάλετε», απαντάμε, περισσότερο για να μην εμπλακούμε στην αέναη συζήτηση για το κατά πόσον είναι βλαβερή η κατανάλωση κρέατος, εάν είναι υγιεινή η χορτοφαγική δίαιτα, ποιοι είμαστε και πού πάμε.
Κι όμως, σύμφωνα με τον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Ανδρέα Ζουρδό, τα περισσότερα από τα γνωστά επιχειρήματα των χορτοφάγων αποτελούν μύθους. Αυτούς επιχειρεί να διαλύσει στο νέο του ebook «Μια μπριζόλα την ημέρα», στο οποίο παρά τον ιντριγκαδόρικο τίτλο δεν προτείνει την καθημερινή κατανάλωση κρέατος. «Απλώς κάποια πράγματα δεν ισχύουν», λέει στην «Κ». «Εχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε όσους τρώνε μπιφτέκια, μπριζόλες, γιαούρτι, γάλα, επαναστάτες χωρίς αιτία ζώντας τη ζωή τους στα άκρα. Πρόσφατες μελέτες, όμως, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα κορεσμένα, δηλαδή τα ζωικά, λιπαρά δεν συσχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα».
Μολονότι όλα αυτά είναι δημοσιευμένα, όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να αφαιρέσουν ολοκληρωτικά το κρέας από τη διατροφή τους, προσχωρώντας στο κίνημα των χορτοφάγων ή των vegans, που απορρίπτουν όχι μόνο το κρέας αλλά και τα παράγωγά του. Πολλοί νέοι γονείς, μάλιστα, επιβάλλουν και στα παιδιά τους την ίδια διατροφή. «Αυτό αγγίζει τα όρια της παιδικής κακοποίησης», θα πει ο κ. Ζουρδός.
«Η απουσία κρέατος από την παιδική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αβιταμίνωση, αναιμία μέχρι πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας». Μόλις πρόσφατα έγινε γνωστή υπόθεση στην Ιταλία μωρού που εισήχθη στο νοσοκομείο σοβαρά υποσιτισμένο, διότι οι γονείς του –που τελικά έχασαν την επιμέλεια του παιδιού– ακολουθούσαν αυστηρή vegan διατροφή. Σύμφωνα με τον κ. Ζουρδό πάντως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν κρέας. «Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά παγκοσμίως, η κατανάλωση μιας διατροφής με αρκετές πρωτεΐνες, μόνο καλό μπορεί να κάνει, αφού αυτή η προσέγγιση βοηθά πάρα πολύ στον έλεγχο της όρεξης. Πέραν αυτού, το κρέας είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και σε μέταλλα όπως ψευδάργυρο, σίδηρο και σελήνιο. Οπότε είναι εξαιρετικά θρεπτική επιλογή απ’ όποια μεριά και να το δούμε». Οπως διευκρινίζει, ο ίδιος καταναλώνει καθημερινά φρούτα και λαχανικά, και το ίδιο προτείνει για όλους μας, «ωστόσο είναι σημαντικό να ξέρουμε την πραγματική διατροφική αξία των τροφών που τρώμε, και απομονωμένη αλλά και σε σύγκριση με άλλες τροφές». Τι μας δίνει για παράδειγμα «μια μπριζόλα την ημέρα;» Διακόσια γραμμάρια ψημένου μοσχαρίσιου κρέατος δίνουν μεταξύ άλλων περίπου 80 γραμμάρια πρωτεΐνης, 15 γραμμάρια λίπους και καθόλου υδατάνθρακες. Επίσης έχει 33% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης Β2, 84% της ΣΗΔ Β3, 56% Β6, 20% παντοθενικού οξέος και 135% Β12. Επιπλέον περιέχει 52% της ΣΗΔ σίδηρο, 17% της ΣΗΔ μαγνήσιο, 62% της ΣΗΔ φώσφορο, 28% κάλιο, 143% ψευδάργυρο, 13% χαλκό και 100% της ΣΗΔ σελήνιο (το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς, και κατ’ επέκταση του μεταβολισμού).
Σαρκοπενία
Η υποκατανάλωση κρέατος δεν προκαλεί προβλήματα μόνο στα παιδιά, αλλά σε όλους μας. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά στις γυναίκες που έχουν πιο χαμηλό αιματοκρίτη, ενώ μετά τα 65 μπορεί να εμφανιστεί σαρκοπενία». Υπολογίζεται πως πάνω από 10 εκατομμύρια ηλικιωμένοι πάσχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη από σαρκοπενία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Πρόκειται για την παθολογική απώλεια μυϊκού ιστού και δύναμης που οδηγεί τους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας σε μειωμένη κινητικότητα, πόνους, πτώσεις, κατάγματα και περαιτέρω απώλεια δύναμης και λειτουργικότητας. Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
«Υπό συνθήκες, το να μειώσει κάποιος την κατανάλωση κρέατος μπορεί να μην του κάνει κακό. Ομως, όταν βγάζεις εντελώς από τη διατροφή σου μια μεγάλη διατροφική ομάδα, ενδέχεται να υπάρξουν παρενέργειες», καταλήγει ο διατροφολόγος.