Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Εύστοχος Ν.Φιλιππίδης περί «καυτής πατάτας»...


Περί «καυτής πατάτας»...
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr)
Η κυβέρνηση απείλησε τους Ευρωπαίους και ειδικότερα τους Γερμανούς ότι την «καυτή πατάτα» της συμφωνίας, εφόσον δεν υποχωρήσει ο Schaeuble, θα την φορτωθεί η Merkel.

Η λογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πετάει την «καυτή πατάτα» από τα χέρια της, μεταφέρνοντας την ευθύνη μόνιμα σε άλλους, δεν είναι η πρώτη φορά που απαντάται τους τελευταίους 28 μήνες. Η θυματοποίηση των ενεργειών της, οι οποίες μόνιμα υπόκεινται στην δύναμη των άλλων, αφού προηγουμένως απειλήσει ότι μπορεί και να τινάξει τα πάντα στον αέρα, αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της διακυβερνησής της.
Πρώτα διαπραγματεύεται δήθεν σκληρά, στην συνέχεια διαφωνεί ανοιχτά με ένα ή δύο θέματα της συζήτησης (τα υπόλοιπα προφανώς τα έχει δεχτεί αμάσητα) και στο τέλος υποχωρεί και σε αυτά, επικαλούμενη το γενικό καλό. Ο κανόνας των κινήσεων της έχουν ως αποτέλεσμα σχεδόν πάντα να πετυχαίνει το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα..
Με παρόμοιο τρόπο πολιτεύεται και στο εσωτερικό της χώρας. Όλα τα μεγάλα προβλήματα, τα δύσκολα μέτρα τα οποία κλήθηκε λόγω των δικών της λαθών στο πεδίο της διαπραγμάτευσης να λάβει, τα μετέθεσε στις πλάτες των πολιτών, όχι ως αναγκαία – έστω και κακά – ή ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που θα βοηθήσουν την χώρα να ανακάμψει, αλλά ως εξωτερικό εξαναγκασμό. «Δεν θέλαμε να τα ψηφίσουμε και μας ανάγκασαν, λόγω των διεθνών συσχετισμών υποχρεωθήκαμε να υποχωρήσουμε», θα μπορούσε να αναφέρει το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που αποστέλλει το Μαξίμου στα στελέχη της κυβέρνησης που την εκπροσωπούν στα μέσα ενημέρωσης. Η υποχώρηση οδηγεί σχεδόν πάντα σε μια σειρά από «καυτές πατάτες», που καταλήγουν στα «πονεμένα» και «κατακαμένα» χέρια των πολιτών.
-Την «καυτή πατάτα» των συντάξεων η κυβέρνηση την πέταξε στους απόμαχους της ζωής.
-Την «καυτή πατάτα» της μείωσης του αφορολόγητου η κυβέρνηση την πέταξε στους ανθρώπους της εργασίας.
Νωρίτερα,
-την καυτή πατάτα του ΕΚΑΣ την πέταξε στους πλέον αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.
-«την καυτή πατάτα» της επιβολής του ΕΦΚΑ, με την ταυτόχρονη αύξηση της άμεσης φορολογίας, την πέταξε στους πλέον εργατικούς και συνήθως πετυχημένους αυτής της κοινωνίας, οι οποίοι εκτός από το 8ωρο της μισθωτής τους εργασίας συνεχίζουν να δουλεύουν και το απόγευμα και το βράδυ, επιχειρώντας να φέρουν καλύτερες μέρες για τις οικογένειες τους.
Όλα τα παραπάνω απορρέουν από την καταφανέστατη αδυναμία της κυβέρνησης, να τα βγάλει πέρα με ότι ασχολείται, μετατρέποντας τα σε «καυτή πατάτα» που κάποιος της την πέταξε και αυτή ψάχνει αλλού να την πετάξει. Το πρόβλημα με την συμφωνία που έρχεται είναι ότι αποδέκτης της «καυτής πατάτας» του κ. Τσίπρα και της κυβερνησής του δεν είναι ο κ. Schaeuble και η κ. Merkel, αλλά χιλιάδες συμπολίτες τους με «εγκαύματα» από το παρελθόν...