Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Εξαιρετικός Αντ.Πανούτσος για πταίσματα κακουργήματα και τραγωδίες


Πταίσματα κακουργήματα και τραγωδίες
Του Αντώνη Πανούτσου
(Πηγή  : http://www.liberal.gr)
Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να διαβάζει τις δηλώσεις του Wolfgang Schaeuble στα γερμανικά.
Θα του ήταν εύκολο να απαντήσει στην πρόκληση ότι ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει συνεχώς τηλέφωνο την Angela Merkel, η οποία πρέπει να του εξηγεί ότι τα θέματα που αναφέρεται είναι αντικείμενο των Υπουργών των Οικονομικών, λέγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι κανένα παιδάκι.
Θα μπορούσε να κολλήσει στον τοίχο τον Schaeuble διαψεύδοντας τον όταν είπε «Είχαμε βρει λύση για το ελληνικό ζήτημα, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους». Λέγοντας του ότι η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση ποτέ δεν θα έπαιζε με την αγωνία ενός λαού. Προτίμησε να κάνει την Hänchen.
Ενώ η Ελλάδα διασυρόταν ευρωπαϊκά αυτός να ασχοληθεί με τα ελληνικά ΜΜΕ. Με ένα «καυστικό μήνυμα του Τζανακόπουλου στο facebook» όπως το χαρακτήρισε η Αυγή. Το οποίο έγραφε «Στην Ευρώπη και το διεθνή τύπο μπαίνει πρώτο στην ατζέντα, το αίτημα για μια καθαρή και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα το μοναδικό θέμα στην ατζέντα της ΝΔ και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν, παραμένει η νομή της εξουσίας και η παλινόρθωση των δικτύων της διαπλοκής». Προσθέτοντας στο τέλος «Καθείς εφ’ω ετάχθη» και παίρνοντας το ρίσκο ο Πολάκης να του πει να μιλάει καλύτερα.
Το ελληνικό θέμα βέβαια δεν έπαιζε πρώτο στην Ευρώπη. Ούτε καν δεύτερο. Η εποχή που η Ελλάδα έδινε πρώτους τίτλους και εξώφυλλα έχει περάσει.  Χτες το απόγευμα στο tagesschau.de οι δύο πρώτες ειδήσεις ήταν το Brexit και o Fethullah Gülen. Στο ΒΒC η πυρκαγιά στο Λονδίνο και ο έλεγχος των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο France24 το Κατάρ και ένα «εγχώριο» θέμα για το υπουργείο Δικαιοσύνης.  Ο πνιγμένος όμως από την την Liberation πιάνεται.
Ο Τζανακόπουλος ανέδειξε την γαλλική εφημερίδα σε «ευρωπαϊκό και παγκόσμιο Τύπο». Προσθέτοντας και εικονογράφηση. Από την μία τα Νέα. Το όργανο της διαπλοκής που δεν αφέθηκαν οι αμαρτίες του  στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη με τον τίτλο «Ερασιτεχνισμοί με καυτές πατάτες». Από την άλλη η Liberation. Με τον τίτλο «Δώστε το χέρι στην Ελλάδα» να αναγνωρίζει τις περήφανες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Βέβαια το tendez, που στην Αυγή μεταφράστηκε «δώστε» στα γαλλικά σημαίνει «τεντώστε». Και το «τεντώστε τους ένα χέρι γιατί θα πνιγούνε» δεν είναι ακριβώς τίτλος τιμής για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ικανότητες του να κυβερνάει την χώρα.
Το κοκοκό του Τζανακόπουλου είναι όμως πταίσμα μπροστά στο κακούργημα του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Αφού ο Παπαδημητρίου είπε ότι οι συντάξεις μειώθηκαν 25% αποφάσισε να γίνει Ζωή. «Ο Schaeuble.. πρέπει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του ότι η Γερμανία μετά τον πόλεμο διέγραψε τα πολεμικά της χρέη». Όχι. Να τους το εξηγήσει ο Παπαδημητρίου.
Το 1947 τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί δούλευαν χωρίς αμοιβή στην Σοβιετική Ένωση, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Βρετανία και στις αμερικανικές βάσεις της Γερμανίας σε προγράμματα που  ονομαζόντουσαν  «αποζημιώσεις σε είδος». Η βαριά βιομηχανία της Γερμανίας αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε στις νικήτριες χώρες. Οι επιστημονικοί εγκέφαλοι της Γερμανίας υποχρεώθηκαν να δουλέψουν στην Αμερική και την Σοβιετική Ένωση. Οι Δυτικογερμανοί από το 1952 μέχρι το 1992  πλήρωσαν  90 δισ. μάρκα. Οι Ανατολικογερμανοί μέχρι το 1953 έδιναν το 13% του εθνικού τους εισοδήματος στην Σοβιετική Ένωση. Το θετικό είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να εγκαλέσει τον Παπαδημητρίου αφού κανένας στην Ευρώπη δεν παίρνει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα σοβαρά. Το αρνητικό ότι η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που κανένας στην Ευρώπη δεν παίρνει στα σοβαρά.
Το τραγικό ότι ΣΥΡΙΖΑ και θεσμοί υπογράφουν ότι να’ ναι μέχρι να τελειώσει το μαρτύριο. Αμφιβάλω ότι από την μία ή την άλλη πλευρά υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έχει πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Ακόμα λιγότερο ότι θα υπάρξουν επενδυτές που θα επενδύσουν με μια κυβέρνηση που μισεί οτιδήποτε το ιδιωτικό. Και εντελώς τελείως καθόλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα «collective dismissals». Ακόμα και «in line with best EU practices». Κάτι που αφήνω αμετάφραστο από περιέργεια για το πώς θα μεταφραστεί από τον φιλικό στην κυβέρνηση Τύπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει για αυτό που έγραψε η Liberation. Για κανένα «απλώστε τους το χέρι». Μέχρι οι άλλοι να βαρεθούν να το απλώνουν και να πνιγούμε ή να έρθει μια κυβέρνηση που δεν θα απλώνει το χέρι για να την σώσουν αλλά για να κολυμπήσει.