Οι αλχημιστές
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr)
«Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ», είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Η τελευταία κουβέντα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μόνο σε απόρριψη της πρότασης εκείνου του Eurogroup δεν παρέπεμπε. Μάλλον κάτι σε, «περιμένετε πρώτα να βρω τον κατάλληλο τρόπο χειρισμού», να βρω το κατάλληλο «ψέμα» παρέπεμπε εκείνη η φράση που διέρρευσε από τα πρακτικά.
Αυτό το «ψέμα» αναζητούσε εδώ και λίγα 24ωρα η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει σελίδα και να αφήσει πίσω της την συμφωνία με τους θεσμούς.
Η αδυναμία να βρεθεί αυτό το ισχυρό επιχείρημα υπεράσπισης της απόφασης, που έρχονταν ήταν αυτή που προκάλεσε ταραχή το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν μόλις είχε φτάσει το προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup: «μας έστειλαν το ίδιο κείμενο που απορρίψαμε στις 22 Μαΐου», «δεν υπάρχει κάτι νέο να πουλήσουμε», «ο Τσακαλώτος φταίει που μας έβαλε να ψηφίσουμε πρώτα τα μέτρα», «αν το δεχτούμε θα πέσουμε δημοσκοπικά στο 5%», «καλύτερα να πάμε σε εκλογές».
Τα – άπειρα – κυβερνητικά στελέχη βρίσκονταν σε παράκρουση. Ο – πιο έμπειρος – πρωθυπουργός δεν υπολείπονταν σε αντιδράσεις. Το οικονομικό επιτελείο σήκωνε τα χέρια ψηλά, με τις αντιδράσεις των συναδέλφων τους του Μαξίμου. Άσχετοι ή ακόμα χειρότερα ημιμαθείς γνώστες των οικονομικών, «ανέλυαν» με επιφανειακό τρόπο το κείμενο της προσυμφωνίας και εισηγούνταν επαναστάσεις στον πρωθυπουργό.
Στις Βρυξέλλες την ίδια στιγμή, οι θεσμοί, δεν μπορούσαν να καταλάβουν προς τι οι αρνητικές αντιδράσεις των Ελλήνων. Η άμεση κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα. Οι «μεγάλοι» των θεσμών έπεισαν μέσα σε λίγες ώρες τον πρωθυπουργό ότι έπρεπε να πάρει την συμφωνία, αλλιώς..
Χτες το βράδυ την ώρα διεξαγωγής του Eurogroup ο μεγάλος Paulo Coelho ανήρτησε στο twitter ότι «ένα ψέμα μπορεί να σε βοηθήσει στο παρόν, αλλά μπορεί να σου καταστρέψει το μέλλον».