Γεωργία: τόσο κοντινή και τόσο άγνωστη
ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Ανακαλύπτουμε στην Τιφλίδα με την πολυσυλλεκτική αρχιτεκτονική έναν ανερχόμενο city break προορισμό και αφήνουμε τον Καύκασο να μας γοητεύσει με την πλούσια οινική ιστορία και τα συγκλονιστικά τοπία του.
Δύο ώρες και 20 λεπτά χωρίζουν την Τιφλίδα από την Αθήνα με τη βραδινή απευθείας πτήση της Aegean. «Είστε τρελοί, τι θα πάτε να κάνετε στη Γεωργία;» είπαν όλοι μας οι φίλοι ακούγοντας πού σχεδιάζουμε να ταξιδέψουμε. Την έμπνευση μας είχε δώσει λίγο καιρό νωρίτερα η φωτογραφία ενός ξενοδοχείου στην οροσειρά του Καυκάσου.Αυτός είναι και ο πρώτος μας προορισμός, συγκεκριμένα η περιοχή του όρους Kazbek. Περιτριγυρισμένο από τα ψηλά βουνά, το μικρό χωριό Stepantsminda βρίσκεται σε υψόμετρο 1.700 μ. O μύθος λέει ότι οι θεοί του Ολύμπου έστειλαν εκεί εξορία τον Προμηθέα για να τον τιμωρήσουν που έμαθε στους ανθρώπους την τέχνη της φωτιάς.
Από το αεροδρόμιο μας παραλαμβάνει ο Dimitri. Επί τρεις ώρες, που διαρκεί το ταξίδι μέχρι να φτάσουμε στην περιοχή Kazbegi, διασχίζουμε τη γεωργιανή επαρχία που θυμίζει Ελλάδα της δεκαετίας του 1960. Δεσπόζουν τα ψηλά χιονισμένα βουνά και δέντρα – για χιλιόμετρα δεν βλέπουμε τίποτε άλλο παρά λευκό χιόνι, βράχια και αγελάδες που κυκλοφορούν ελεύθερες στους δρόμους, όπως στην Ινδία!
Το ξενοδοχείο Rooms μάς αποζημιώνει. Δύσκολα πιστεύεις ότι στα βάθη της Γεωργίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, εκεί όπου μόλις πριν από 8 χρόνια υπήρχε πόλεμος με την Αμπχαζία, μπορείς να βρεις ένα τόσο εκπληκτικό από αισθητικής άποψης μέρος.Από κάθε σημείο του Rooms έχεις καταπληκτική θέα στα λευκά βουνά και στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας του 14ου αιώνα – οι Γεωργιανοί είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Ιδιαίτερα το βράδυ μοιάζει σαν φωτισμένο κόσμημα πάνω στη βουνοκορφή. Την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης το ξενοδοχείο λειτουργούσε ως θέρετρο για τους Ρώσους εργάτες των σοβιέτ. Σήμερα, ανακαινισμένο μόλις τέσσερα χρόνια πριν, έχει επενδυθεί παντού με ξύλο, ενώ οι μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι του με τα τζάκια και τους αναπαυτικούς καναπέδες δημιουργούν εστίες για παρέα και ανταλλαγή εμπειριών μετά τις πεζοπορίες. Ανήκει στην αλυσίδα Room Hotels –μέλος του δικτύου Design Hotels–, η οποία στην ουσία ανοίγει τον δρόμο της ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα, βάζοντάς τη στον παγκόσμιο χάρτη προορισμών.
Τουρισμός εμπειριών
Οι Γεωργιανοί είναι πολύ περήφανοι για τα κρασιά τους. Αν και πρόκειται για έναν ιστορικό αμπελώνα και μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική παράδοση στον κόσμο, οι ντόπιες ποικιλίες ήταν άγνωστες σ’ εμένα μέχρι σήμερα. Ο Αnri, παραγωγός κρασιού, μας λέει ότι στον νότιο Καύκασο οινοποιήθηκαν τα πρώτα κρασιά πριν από περίπου 8.000 χρόνια. Η κυριότερη οινοπαραγωγός ζώνη είναι το Kakheti, που αντιπροσωπεύει το 80% της συνολικής γεωργιανής παραγωγής. Ο Dimitri λέει επίσης ότι τα ευρωπαϊκά κρασιά έχουν 500 με 600 διαφορετικά αρώματα, ενώ τα γεωργιανά 3.000 αρώματα, γιατί κατά την οινοποίηση δεν χρησιμοποιούν φίλτρα, ενώ η ζύμωση γίνεται σε πήλινα πιθάρια, όπως χιλιάδες χρόνια πριν. Ο γαστρονομικός και o οινικός τουρισμός αποτελoύν ανερχόμενη δύναμη στη Γεωργία.
Η Gvantsa, μια πολύ γλυκιά κοπέλα, υπεύθυνη εστιατορίου στο ξενοδοχείο, μας λέει: «Εχετε την ευκαιρία να δείτε τον τουρισμό μας εν τη γενέσει του. Σε 10 χρόνια από τώρα η Γεωργία θα είναι ένας γνωστός φυσιολατρικός και γαστρονομικός προορισμός». Η ομορφιά του τοπίου αλλά και ο τρόπος που αναπτύσσεται η χώρα με κάνουν σίγουρη γι’ αυτό.
H πιο ωραία αίσθηση στο ταξίδι μας είναι το πρωινό ξύπνημα. Ανοίγω τις κουρτίνες και η θέα των τεράστιων λευκών βουνών με μαγεύει. Χιονίζει. Η περιοχή είναι πολύ δημοφιλής το καλοκαίρι. Οι Γεωργιανοί δεν αγαπούν το κρύο και το χιόνι, όμως εγώ βρίσκω μαγικό το τοπίο τον χειμώνα. Η ύπαρξη πίστας σκι σχετικά κοντά δίνει μάλιστα τη δυνατότητα να συνδυάσει κανείς τη μοναδική φύση με χειμερινά σπορ.
Με τη βοήθεια του Γκόργκι –ή Γιώργου στα ελληνικά, όπως μας λέει– ανεβαίνουμε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας: 7 χλμ. πεζοπορίας στους -18 βαθμούς Κελσίου. Οπωσδήποτε το καλοκαίρι είναι πολύ πιο εύκολο, αλλά, όταν φτάνουμε στην κορυφή και αντικρίζουμε τη θέα από την εκκλησία, καταλαβαίνω πώς αισθάνονται αυτοί που ανεβαίνουν στο Εβερεστ.
Τιφλίδα: η πιο ευχάριστη έκπληξη
Επιστροφή στην Τιφλίδα. Μπαίνοντας στον εθνικό δρόμο, βλέπουμε πινακίδες προς Μπακού, Ερεβάν, Τεχεράνη. Η Γεωργία βρίσκεται στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, γεγονός που έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Κατακτήθηκε σχεδόν από όλους: τους Ρωμαίους, τους Πέρσες, τους Αραβες, τους Μογγόλους, τους Βυζαντινούς, τους Οθωμανούς, τους Ρώσους και τέλος τους Σοβιετικούς. Ομως η γεωγραφική θέση της χώρας βοήθησε τον λαό της να είναι ανοιχτός σε επιρροές, θρησκείες και κουλτούρες, και να αξιοποιήσει εμπορικές ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα τον δρόμο του μεταξιού. Στην Παλιά Πόλη βλέπεις, δίπλα-δίπλα σχεδόν, μια γεωργιανή χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία, μια συναγωγή, ένα τζαμί, ακόμη και έναν ζωροαστρικό ναό.
Η Τιφλίδα είναι μια ευχάριστη έκπληξη, ανατρέπει μεμιάς τις προκαταλήψεις μας, καθώς πρόκειται για μια πολύ όμορφη πόλη. Η αρχιτεκτονική της αντικατοπτρίζει την ιστορία της και συνιστά ένα ενδιαφέρον μείγμα από μεσαιωνικά, νεοκλασικά, αρ νουβό, σταλινικά και μοντέρνα οικοδομήματα. Η προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας τα τελευταία χρόνια αφήνει έντονα τη σφραγίδα της στην πρωτεύουσα. Τα παλιά κτίρια είναι ανακαινισμένα, η πόλη υπέροχα φωτισμένη το βράδυ, όλα μοιάζουν βγαλμένα από σκηνικό.
Στην πρωτεύουσα της Γεωργίας ζουν μόλις 1,5 εκατ. άνθρωποι. Η λεωφόρος Rustaveli, που πήρε την ονομασία της από τον γνωστό Γεωργιανό ποιητή, είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δρόμους της Τιφλίδας. Εκεί βρίσκονται η Οπερα, το Εθνικό Θέατρο, η Eθνική Πινακοθήκη, η Ακαδημία Tεχνών και πολλά μαγαζιά και ξενοδοχεία. Πολύ όμορφη είναι επίσης η λεωφόρος Agmsshenebeli, με τα αριστουργηματικά κτίρια του 19ου αιώνα που έχουν αναπαλαιωθεί πρόσφατα και φωταγωγούνται εξαιρετικά όταν πέφτει ο ήλιος. «Ολα γίνονται τόσο γρήγορα, που δεν προλαβαίνουμε να αφομοιώσουμε τις αλλαγές και φοβόμαστε ότι θα χάσουμε μέρος της ταυτότητάς μας», μας λέει η Ταμάρα, δικηγόρος στο επάγγελμα. Πράγματι η πόλη είναι σε ανοικοδόμηση: στο κέντρο της, σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, κάτι χτίζεται ή ανακαινίζεται.
Το νέο κτίριο Δημόσιας Διοίκησης, σύμβολο της σύγχρονης Τιφλίδας, είναι εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά αλλά και ως σύλληψη. Σχεδιασμένο από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Massimiliano και Doriana Fuksas, εγκαινιάστηκε το 2012 και εξυπηρετεί καθημερινά 15.000 πολίτες, μέσα από τις 400 διαφορετικές υπηρεσίες που φιλοξενεί. Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης εκτίθεται η μόνιμη έκθεση του Ζurab Tsereleti, του πιο γνωστού Γεωργιανού ζωγράφου και γλύπτη.
Η Παλιά Πόλη με τα μικρά σοκάκια της είναι ιδανικό μέρος για βόλτες. Τόσο εκεί όσο και γύρω από την πλατεία Ελευθερίας υπάρχουν πολλά concept stores που παρουσιάζουν την ευφάνταστη δουλειά νέων Γεωργιανών σχεδιαστών. Γενικά η χώρα έχει προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας για θέματα μόδας λόγω της Demna Gvasalia, δημιουργικής διευθύντριας του οίκου Balenciaga και μέλους της ομάδας Vetements.
Η Παλιά Πόλη φημίζεται για τα θειούχα υπόγεια νερά της. Λέγεται πως αυτά έδωσαν στην Τιφλίδα το όνομά της, που στα γεωργιανά θα πει «ζεστό». Η τοπική παράδοση των θερμών λουτρών χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Στεγάζονται σε όμορφα παλιά κτίρια δίπλα στο ποτάμι και μπορείς να νοικιάσεις έναν χώρο είτε μόνος είτε με άλλους, καθώς επίσης να κλείσεις τη συνεδρία μασάζ της επιλογής σου.
Δίπλα στην Παλιά Πόλη βρίσκονται η πλατεία της Ευρώπης και η φουτουριστική γυάλινη Γέφυρα της Ειρήνης, που έχει διχάσει τους Γεωργιανούς για την αρχιτεκτονική της. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι πολύ μοντέρνα και δεν ταιριάζει στην αισθητική της πόλης. Εκεί είναι και η στάση του τελεφερίκ που σε πάει στο κάστρο για μια πανοραμική θέα της Τιφλίδας. Η υπαίθρια αγορά, που λειτουργεί καθημερινά δίπλα στην Παλιά Γέφυρα (Dry Bridge), είναι παράδεισος για τους συλλέκτες αντικών και μεταχειρισμένων ειδών.
Η Γεωργία είναι μια πολύ υποτιμημένη ταξιδιωτικά χώρα. Η ανακάλυψή της εντυπωσιάζει και αναιρεί κάθε στερεότυπο. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη εκδρομή από την Ελλάδα, που συνδυάζει την περιήγηση στην Τιφλίδα –μια υπέροχη πόλη με ωραία αρχιτεκτονική και ρυμοτομία–, τη γαστρονομία και συναρπαστικές αποδράσεις στην παρθένα φύση. Είναι προορισμός όπου δεν πας μόνο μία φορά.
Mετάβαση
H Αθήνα συνδέεται με την Τιφλίδα με απευθείας πτήσεις της Aegean. Σε αναζήτηση που κάναμε στο aegeanair.com στις 26.01.2017 για πτήσεις με επιστροφή από 02.03.2017 έως 09.03.2017 οι τιμές ξεκινούσαν από 191 ευρώ.
Διαμονή
Στον Καύκασο
• Rooms Hotels Kazbegi (1 V. Gorgasali, https://roomshotels.com). Η εκπληκτική του θέα και διακόσμηση κάνουν το ξενοδοχείο λόγο για να επισκεφτεί κανείς τη Γεωργία. Από 91 ευρώ το δίκλινο.
Στην Τιφλίδα
• Rooms Hotel Tbilisi (14 Merab Kostava, https://roomshotels.com). Καταπληκτική διακόσμηση, άνετα δωμάτια. Το εστιατόριο και το μπαρ είναι τα πιο δημοφιλή στην πόλη. Από 134 ευρώ το δίκλινο.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com
Φαγητό
Στον Καύκασο
• Shorena’s (στο χωριό Stemantsminda, τηλ. +995 599-530474). Παραδοσιακή ταβέρνα με καταπληκτικό φαγητό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε Khikali, ένα είδος dumpling με κρέας ή μανιτάρια, khachapuri (ένα είδος πίτας με τυρί) και, φυσικά, κεμπάπ.
Στην Τιφλίδα
• Barbaristan (D. Aghmashenebeli ave. 132, τηλ. +995 322-943779). Τα πιάτα του εστιατορίου, που θα σας κερδίσει και με την ωραία του ατμόσφαιρα, βασίζονται στο βιβλίο συνταγών της δούκισσας Barbar Jordadze, Γεωργιανής φεμινίστριας του 19ου αιώνα.
• Culinarium (1 Mikheil Lermontovi, τηλ. +995 599-988308). Παραδοσιακές γεύσεις με μοντέρνα ματιά.
• Abajuri (5 Kote Afkhazi, τηλ. +995 571-509060). Στον δεύτερο όροφο κτιρίου του 19ου αιώνα, ένας χώρος που έχει διαμορφωθεί σαν σπίτι της ίδιας εποχής με παραδοσιακό φαγητό.
• Cafe Litera (13 Ivane Machabeli, τηλ. +995 595 03 11 12). Στεγάζεται στο Σπίτι Γεωργιανών Συγγραφέων και είναι ένας από τους ωραιότερους χώρους στην πόλη. Το καλοκαίρι βγάζουν τραπεζάκια στον κήπο. Καταπληκτική μουσική, καλό φαγητό γεωργιανής και διεθνούς κουζίνας.
(Στην φωτογραφία : Aποψη του κάστρου Narikala και της Παλιάς Πόλης της Τιφλίδας. (Φωτογραφία: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE)17