Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Εξαιρετικός Αντ. Πανούτσος για Αρκά και προπαγάνδα


Ο Αρκάς και η προπαγάνδα
Αντώνης Πανούτσος
(Πηγή : http://www.protagon.gr)

Την δουλειά του Αρκά την ξέρω από την εποχή του Κόκορα και της Βαβέλ. Και είναι αξιοσημείωτο ότι στα 34 χρόνια που μεσολάβησαν η δουλειά του ελάχιστα έχει διαφοροποιηθεί.
Δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο, είτε αυτός είναι κοτέτσι, είτε σύρματα που κάθονται τα πουλιά, είτε ένα Τσίρκο (που είναι η αγαπημένη μου σειρά) με αφεντικίνα την Θέκλα, τη γυναίκα με τα μουστάκια, σταμπιλάρει το σκίτσο του και το προχωράει όσο αντέχει δουλεύοντας στις ατάκες. Οι οποίες έχουν κοινωνικό ή σεξουαλικό χαρακτήρα. Με την ευρεία έννοια πολιτικές αλλά ποτέ κομματικές.
Ο Αρκάς ακουμπάει στην επικαιρότητα αλλά δεν βασίζεται σε αυτήν όπως ο Πετρουλάκης ή ο Χαντζόπουλος. Επίσης φτιάχνει φιγούρες αλλά χωρίς να σχεδιάζει υπαρκτά πρόσωπα. Είναι δημιουργός strip και όχι σεναρίων της μίας ή περισσοτέρων σελίδων. Το να πάρεις ένα βιβλίο του Αρκά και να το διαβάσεις με την μία έχει τόσο νόημα όσο να πάρεις ένα μπουκάλι με maraschino cherries και να τα φας μονοκοπανιά. Σχεδιάζει strips. Και τα strips, από τα «Peanuts» μέχρι το «Wizard of OZ», δημιουργήθηκαν για να διαβάζονται με την εφημερίδα, ένα την ημέρα.

isovitisss
O «Iσοβίτης» με τον «Μοντεχρήστο»

Για δεκαετίες ο Αρκάς δημιουργούσε ευτυχισμένος στη Neverland, της ανεξαρτήτως ηλικίας εφηβικής αμφισβήτησης, που η κριτική αφορά σκέψεις και θεσμούς και όχι κόμματα και πρόσωπα. Η εμφυλιοπολεμική κατάσταση στην Ελλάδα αφαίρεσε από τον Αρκά το δικαίωμα της ουδετερότητας. Πραγματικά ή φανταστικά πολιτικά μηνύματα στα σκίτσα του επικροτούνταν ή κριτικάρονταν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κούναγε σκίτσο του Αρκά στην Βουλή. Το τρολολιστάν του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε δράση στέλνοντας το μήνυμα στον Αρκά ότι καλό είναι να μην γέρνει δεξιά. Οπως ο Τσάρλι Τσάπλιν στους «Μοντέρνους Καιρούς» που επειδή κρατούσε μια σημαία βρέθηκε επικεφαλής διαδήλωσης, ο Αρκάς σχεδιάζοντας τον «Προφήτη» γινόταν ο ηγέτης των φιλελέ και «Μένουμε Ευρώπη».

profitis-arkas
Ο «Προφήτης» του Αρκά

Ο Αρκάς όμως δεν είχε καμία διάθεση να παίξει τον ρόλο του ήρωα κατά λάθος. Μέτρα ελήφθησαν άμεσα. Οι διαχειριστές της σελίδας του ανακοίνωσαν «Πλαστογραφούνται συνεχώς σκίτσα του στο Διαδίκτυο και χρησιμοποιούνται από δεξιούς, αριστερούς και φασίστες για προπαγάνδα».
«Τα γνήσια σκίτσα του Αρκά, οι γνήσιοι φίλοι της δουλειάς του θα τα βρίσκουν εκεί που τα έβρισκαν 35 χρόνια τώρα: στα βιβλία του», προσέθεσε ο διαχειριστής της σελίδας. Τουλάχιστον δεξιοί, αριστεροί και φασίστες από εδώ και εμπρός για να κάνουν την προπαγάνδα τους θα πρέπει να αγοράσουν το βιβλίο. Και αν δεν ισχύει το δόγμα «όλοι ίδιοι είναι» -και δεξιοί, αριστεροί και φασίστες αγοράσουν ένα βιβλίο και το μοιραστούν-, θα πρέπει να αγοράσουν όχι ένα, αλλά τρία.